Ő is a 8. Intersport Balaton Maratonra készül - Egy hűséges szurkoló támogatásával

 

Noha nem képes beszélni, és hallani sem hall, mégis ötödik alkalommal nevezett a 8. Intersport Balaton Maraton és Félmaratonra Szeitz István. A 21 kilométeres távon induló csepeli nyomdász gondolatait felesége, Gitta tolmácsolta portálunknak.

- Mennyire veszi komolyan a futást?
- Alapvetően szinte minden szabadidős tevékenységet háttérbe szorít ez a sportág. Korábban futballozott, de annyira megszerette a futást, hogy azt egész egyszerűen félretette. A kezdet egészen 2000-ig nyúlik vissza, amikor István öccse rajthoz állt egy BSI-s versenyen, és a futam után egy kis füzetet adott a bátyjának. Lapozgatni kezdte, és felkeltette a figyelmét, azóta pedig nincs megállás. 2002-ben futotta első félmaratonját, az elmúlt 9 évben össze sem tudnám számolni, hány alkalommal teljesítette a távot. Szinte minden hétvégén versenyez. Egyszer megpróbálkozott a maratonnal is, de soknak bizonyult, így az szeptemberi SPAR-on inkább a 30-ason szokott már indulni.
- Valaki segít a felkészülésben, vagy inkább egyedül állítja össze az edzéstervét?
- Abszolút a saját feje után megy. Nyomdászként komoly fizikai munkát végez, de heti három alkalommal azért edzéseket is beiktat a programba. Hétköznapokon a rövidebb, vasárnap pedig a hosszú futások vannak soron. A csepeli víztoronytól az M0-ás bevezetőig szokott futni, egyszer lemértük: 5 kilométer a távolság. Oda-vissza már 10, azonban nem ritka, hogy megduplázza.
- Van olyan verseny, amire szívesen nevezne, de eddig még nem volt rá mód?
- Régóta nézegeti a Bécs-Budapest Ultramaraton kiírását, ez a táv azonban komoly kihívás, ezért feltehetőleg beteljesületlen álom marad. Ennek ellenére mindig lelkes, rendszeresen keresi az internetes a versenykiírásokat, előző héten egy dunaparti félmaraton volt a soron, jövő héten pedig következik a balatoni futam. Nemrég egy debreceni verseny keltette fel a figyelmünket, azonban sajnos a vonatközlekedés meghiúsította a tervünket.
- Milyen elvárásokat fogalmazott meg önmagával szemben az őszi idényzáróra?
- Ahogy ismerem, szeretne mindig jobb és jobb időt futni. Erre nyáron azonban kevesebb esélye van, hőségben ugyanis nem szeret futni. A novemberi időjárás azonban ideálisnak tűnik eddig. Általában gyors iramban szokott nyitni, az első 10 kilométert 40-42 perc alatt tudja le, a táv második fele pedig egy óra körüli. Minden versenyre elkísérem, következő hétvégén is ott fogok szurkolni, remélem jól fog sikerülni a félmaraton!