SkanzenCross 2011 Országos Mezeifutó bajnokság

 

A 2011. évi Országos Mezeifutó bajnokságot a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban rendezték. A közel ötszáz induló változatos vonalvezetésű és talajú terepen, az "ország több tájegységét is érintve", a felbecsülhetetlen értékű népi emlékek között szép versenyeket vívott.

A futók megismerték, felavatták a jövő évi mezei EB színhelyét!

A legtöbb örömteli pillanatot a VEDAC atlétáinak, vezetőinek hozta a Skanzen: a veszprémi atléták röpke három óra alatt tíz bajnoki címet gyűjtöttek be és ezzel ismét haza vihették a nagy múltú Munka vándordíjat.

A program fénypontjaként együtt rajtoltak férfi és női felnőttek. Az iramot rögtön az idén maratonfutásban olimpiai szintet elért Kovács Tamás diktálta. A veszprémi atléta végig önbizalmat sugárzó futása biztos győzelmet hozott, az első éves felnőtt Szabó Sándor és a hegyifutások specialistája, Kovács Ádám előtt.

A hölgyek versenyében is veszprémi siker született. A szintén inkább utcai futásban jeleskedő Nagy Mónika fél perc előnnyel győzött a tavalyi első Szederkényi-Takács Andrea és a sérülésből visszatérő Czebei Réka előtt.

A december 11-i mezei EB-re több válogató fordulóval készülő férfi U23 és junior/ifi futók jó versenyeket vívtak. A tavaly még a 20 év alattiak között EB nyolcadik helyet szerzett Szabó Sándor második helyezésével a felnőttek között is helytállt, egy jó őszi szériával készülhet Velenjébe.

Élvezetes versenyt vívtak a junior férfiak - szintén a mezei EB volt a tét -, a győzelem itt is Veszprémbe került, Szalai Benjamin révén.

A bajnokságon a dobogó legfelső fokára 12 szakosztály versenyzői állhattak fel, legtöbben az ifjúságiaknál álltak rajthoz: 80 férfi és 47 nő. A fiatalabb korosztályok futamaiban tehetséges gyerekek mutatták meg magukat.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum első "EB vizsgája" - az Európai Atlétikai Szövetség jelen levő vezetői előtt - egy évvel a nagy esemény előtt kedvező képet mutatott. A rendezők sok tapasztalattal lettek gazdagabbak, és megismételt kérésük az edzők, versenyzők, vezetők felé, hogy a jövő évi verseny lebonyolítását segítő közérdekű észrevételeiket a szövetség címén tegyék meg a Szervező bizottságnak.

Eredmények:

Felnőtt női:
1. Nagy Mónika (VEDAC) 21:59 2. Szederkényi-Takács Andrea (Vasas-MiFiN) 22:36
3 .Czebei Réka (Favorit AC) 22:57

Felnőtt férfi:
1. Kovács Tamás (VEDAC) 27:35
2. Szabó Sándor (TSC-Geotech) 27:46
3. Kovács Ádám (MISI SC) 27:52

Forrás, részletes eredménylista: MASZ