Kovács Tamás félmaratoni győzelme Spanyolországban

 

A Spanyolországban edzőtáborozó Kovács Tamás győzött a Torreviejai-i nemzetközi félmaratoni futóversenyen 1:05:56 perces eredménnyel. Szemán János tanítványa, aki eséllyel pályázik a londoni olimpiai szereplésre, egyre jobb erőállapotban várja a tavaszi idényt.

"A verseny két körös volt. Az első körben elég nagy élboly volt az elején. Ez a harmadik kilométerre 6-7 fősre olvadt. Itt volt egy robbantás, amit én túl erősnek éreztem túl hamar, ezért nem mentem bele, inkább futottam a saját iramomat tovább. Öten mentek el, az előnyük kb. 100 méterre nőtt, de 6 kilométer után elég hamar szétesett a csapat.
Az egyikük kiállt (ő idén Almeriában 5. lett előttem), a másik nem sokkal utána megállt (azt hiszem nyerte idén Orihuelát), de ő aztán visszaállt és 2. lett. Egy másik srácot 7 kilométer után értem utol (ő 3. volt Almeriában). Be akartam állni mögé, de annyira lelassult már, hogy mentem egyből tovább. Nem is ért célba. Az utolsó srácot 9 kilométer után értem utol és onnan egyedül futottam végig. Jól ment gond és holtpont nélkül.
A pálya tetszett. Nem volt teljesen sík, inkább kicsit hullámos, de nagy emelkedő sem volt benne. Elég sok néző volt végig, nem nagyon volt "üres járat", bíztatták az embert. Az idő meleg volt, teljesen nyárias, 22-23 fok, de aránylag sok volt a pályán az árnyék, így nem főtt meg a fejem. Szél viszont nem fújt, ami nem túl gyakori. Örülök, hogy a 190 kilométeres terhelés ellenére is (vagy épp ezért?) jól ment a verseny, és sikerült kihasználni, hogy a többieknek nem életük versenye volt. Most versenyeztem először pulzusmérő órával, kíváncsiságból. 180as volt szinte végig a pulzusom."

Szemán János, Kovács edzője így nyilatkozott: "Tamás egyre jobb erőben van, nagyon bízom benne, hogy tavasszal mind a maratoni, mind pedig a félmaratoni távon jó eredményt fog elérni. Március 17-én utazik haza, utána majd itthon készül egy ideig."

Eredmények
1. Kovács Tamás (HUN) 1:05:58
2. Dahhaoui Abdelaziz (MAR) 1:07:16
3. Zitane Oauziz (MAR) 1:07:49

Forrás: MASZ