DOLLÁR EZREKÉRT VERSENGENEK A GYÉMÁNT LIGA FINÁLÉKBAN

 

A befejező két döntő következik a Diamond League (Gyémánt Liga) versenysorozatban. 12 helyszín, Doha, Shanghai, New York, Eugene, Róma, Oslo, Birmingham, Lausanne, Párizs, Monaco, London, Stockholm után Zürichben és Brüsszelben 16 - 16 versenyszámban fejeződnek be a küzdelmek.

Minden versenyszámban 6 alkalommal lehetett eddig pontokat gyűjteni. 4-2-1 ponttal gazdagodtak az egyes versenyszámok dobogósai a fenti városokban. Ez a pontrendszer a két döntőben duplán (8-4-2) ér.

Az összetett pontversenyben élen végzők 40 ezer dollárt markolhatnak. De azok akik rajthoz állnak a zürichi illetve brüsszeli döntőn, s ott az 1-8 hely valamelyikét szerzik meg, azok sem távoznak üres kézzel a két városból. (Az egyes helyezések 10,6,4,3,2,2,1,1 ezer USD dollárt érnek)

Csütörtökök szeptember 29-én a zürichi döntőben az előnevezések alapján a nemrég véget ért moszkvai világbajnokság 19 győztese mellett 15 londoni olimpiai bajnok is rajthoz áll.

Férfiak

100m:
A jamaikai Usain Bolt számára fontosabb volt a világbajnoki felkészülés, mint a Gyémánt Liga megnyerése, így csupán egy viadalon állt rajthoz, de ott az amerikai Justin Gatlin legyőzte.
A két kiváló sprinter ismét összecsap Zürichben, de míg Boltnak a futam megnyerése, úgy Justin Gatlinnak (12 pont) bármely dobogós helyezés elérése a pontversenyben való győzelmet jelenti. Egyedül a jamaikai Nesta Carter (5) lehet rá veszélyes, de ehhez meg kell nyernie a futamot, s az amerikainak nem szabad dobogós helyen végeznie. A három atléta volt a moszkvai vb első három helyezettje.

400m:
A granadai James Kirani (14) és az amerikai világbajnoki címvédő egyben olimpiai bajnok Lashawn Merritt (12) csatájából eddig Shanghaiban és Párizsban előbbi, míg Eugeneban utóbbi került ki győztesként. Most a végső győzelemért csapnak össze.

1500m:
A djibuti Ayanlhe Souleimant (14) már csak beérhetik a kenyaiak pontszámban (Silas Kiplagat és a világbajnok Asbel Kiprop 6-6 pontos), de több első helyével gyakorlatilag már győztes Souleiman.

3000m akadály:
Az már biztos, hogy kenyai siker születik ezen a távon. Ha Conseslius Kipruto (13) lemarad a dobogóról, és a világbajnok Ezekial Kemboi (6) vagy honfitársa Hillary Kipsang Yego (6) nyeri a finálét, akkor utóbbiak valamelyike végezhet a pontverseny élén.

110m gát:
Az amerikai világbajnok David Oliver (10) két-két győzelemmel és harmadik hellyel 10 ponttal vezeti a ranglistát. Üldözői közül két honfitársa Aries Merritt és Jason Richardson 4-4 ponttal követik őt. Ha Oliver az első három között célba ér akkor már nincs esélyük őt megelőzni.

Magasugrás:
Moszkva világbajnoka az ukrán Bohdan Bondarenko (18) egy dobogós pozícióval bebiztosíthatja győzelmét, csak a katari olimpiai érmes Mutaz Essa Barshim (11) lehet rá veszélyes, ha megnyeri a döntőt.

Távolugrás:
Az orosz világbajnok Aleksandr Menkov (18) már megnyerte a 40 ezer USD-t. A viadalon csak növelheti bevételeit a 10 fős fináléban.

Diszkoszvetés:
Diszkoszvetésben eddig csupán hatan szereztek pontokat az egyes viadalokon. A világversenyek örökös másodikját a lengyel Piotr Malachowskit (14) üldözői közül a német olimpiai és világbajnok Robert Harting (8), és ahasonló címekkel büszkélkedő észt Gerd Kanter (8), illetve az iráni olimpiai érmes Ehsan Hadadi (7) előzheti meg.

Nők

200m-en az elefántcsontparti Murielle Ahoure (8) csak egy ponttal vezet a többszörös olimpiai és világbajnok jamaikai Shelley-Ann Fraser-Pryce (7) előtt. Kettőjük párharca várható a döntőben a végső győzelemre. A moszkvai olimpián a jamaikai futónő három számban is világbajnoki címet szerzett.

800m-en meglepetésre a két éllovas a három viadalon is győztes burundi Francine Niyonsaba (12) és az amerikai Brenda Martinez (8) nincs a nevezett atléták között, de a négy ponttal őket üldöző orosz Yekaterina Poistogova, a kenyai világbajnok Eunice Jepkoech Sum és a marokkói Malika Akkaoui már hiába éri be az élen álló Niyonsaba-t, csak a zürichi győzelemért járó összeget kaphatja meg.

5000m-en a három etióp hölgy a két olimpiai bajnok Meseret Defar (10) és Tirunesh Dibaba (8), továbbá honfitársuk Genzabe Dibaba (5) küzdelméből kerül ki várhatóan a Gyémánt-liga összesített győztese.

A 400m gátat fölényesen vezető cseh világbajnok Zuzana Hejnová (24) eddig mind a hat viadalon nyert. Idei teljesítményét látva meglepetés lenne, ha nem ő nyerne Zürichben.

Rúdugrásban nincs az indulók között az orosz Yelena Isinbayeva. Négyen versengenek a végső diadalért. A legjobb helyzetből a kubai Yarisley Silva (11) kezdi a versenyt . Üldözői a német Silke Spiegelburg (9), az amerikai Jennifer Suhr (7) és a brazíl Fabriana Murer (6).

Távolugrásban holtversenyben vezeti a ranglistát a nigériai Blessing Okagbare (10) és az amerikai olimpiai és világbajnok Brittney Reese (10). Csupán egyetlen ponttal lemaradva követi őket a brit Shara Proctor (9).

Súlylökésben az új-zélandi olimpiai és világbajnok Valerie Adams (16) eddig négy viadalon bizonyult a legjobbnak. Csak a német Christina Schwanitz (12) lehet rá veszélyes.

Gerelyhajításban a német Christina Obergföll a moszkvai vb aranya mellé már megnyerte a Gyémánt Liga elsőséget. Az előző stockholmi viadalon viszont csak harmadik lett, most vissza szeretne vágni az orosz Mariya Abakumovának és a német Linda Stahlnak.

A versenyt a DIGI SPORT1 20:00-tól élőben közvetíti.

Forrás: MOB