Szemelvények a Spuri Futómagazinból (2014 tavasz) - FUTÓ VAGYOK: Alanis Morissette

 

A magyar gyökerekkel is rendelkező világpolgár Alanis Morissette egész életében küzdött a depresszióval, azonban élete mélypontján, rátalált egy gyógyszermentes antidepresszánsra: a futásra. Erről szól a Runner's World cikke, ami magyarul olvasható a Spuri futómagazinban. Ha nálunk jársz, végy egy Spurit, nem fogsz unatkozni: 100 oldal csak futás, csak neked! És mi még? Katt ide!

Mindannyiunknak vannak nehéz napjai, nehéz periódusai az életben. De akár átmeneti rosszkedv, akár krónikus depresszió gyötör, a kérdés az, hogyan tudod összeszedni magad?

Az ottawai születésű Morissette céltudatosan, már gyermekként elkezdte építeni zenei karrierjét, de a korai rivalda fénynek is köszönhetően tinédzser kora óta depresszióval küzdött.

Első dalát, "Fate Stay With Me" címmel 10 évesen írta, amit el is küldött egy helyi énekesnek, Lindsay Morgan-nek, aki felkarolta, és támogatta a gyermek dalszerzőt. Két évvel később, színésznőként is bemutatkozott, a "You Can1t Do That On Television" című TV-s gyermekműsor öt adásában. A szerepléséért kapott pénzből, Morgan segítségével, lemezkiadót alapított, és megjelentette a "Fate Stay With Me" című kislemezt, amit a rádiók is elkezdtek játszani. 17 évesen, '91-ben jelent meg első, kanadai terjesztésű, albuma. Az album készítése alatti nyomás hatására depressziója mellett étkezési zavarok is jelentkeztek nála. Gimnáziumi évei alatt megtapasztalta az anorexiát és a bulimiát is.

Érettségi után Ottawából először Torontóba, majd Los Angelesbe költözött. A nemzetközi áttörést első, Kanadán kívül is terjesztett, albuma, a Jagged Little Pill hozta meg neki, amiből 33 millió példányt adtak el világszerte. A rászakadt siker miatt depressziója többször is kiújult, magánéleti kudarcai pedig tovább erősítették a tüneteket. Élete mélypontjára azonban, saját bevallása szerint, Ryan Raynolds színésszel kötött eljegyzése felbontásakor került. Öt éves kapcsolatuk 2007-ben ért véget, és Morissette lelki állapotán, egész biztosan az sem javított, hogy Raynolds alig fél évvel a szakítás után eljegyezte, majd pár hónappal később feleségül is vette Scarlett Johansson színésznőt.

Morissette pedig magába, illetve az evés felé fordulva a következő két évben tetemes túlsúlyt szedett fel, ráadásul depressziós tünetei is súlyosbodtak. Ennek az időszaknak a terméke a 2008-as Flavors of Entanglement c. album, amiben kiénekelte magából bánatát. Ez azonban önmagában nem volt elég a kedvező fordulathoz, ahhoz többre, életmódváltásra volt szükség. És nem fogja kitalálni a kedves olvasó, hogy mi is hozta meg a változást... Hát persze, hogy a futás.

2009-ben Alanis áttért a nagy részben vegetáriánus étkezésre, és elkezdett futni aminek hatására hamarosan több mint, 10 kg feleslegtől szabadult meg...

Kíváncsi vagy, végül hogyan végződik a történet? A "FUTÓ VAGYOK: Alanis Morissette" című cikk a tavaszi Spuri Futómagazinban olvasható teljes terjedelmében.

A Magazin kapható a BSI nevezési irodájában, a Spuri Futóboltokban, illetve eseményeinken az INFO sátorban. De érdemes előfizetni, ugyanis a következő négy szám ára előfizetve darabonként 850 Ft helyett csak 750 Ft, Spuri Futókártyával pedig csak 675 Ft! Ráadásul minden számmal nyerhetsz, ha előfizető vagy!

Az előfizetésről bővebb információt itt találsz