Szemelvények a Spuri Futómagazinból (2014 tél) - Masszázs télen

 

Ismét egy kis olvasnivaló a Spuri Futómagazinból - hogy aki nem tudja, mi is ez az újság (van még ilyen?), eme kis szemelvények segítségével egy kicsi bepillantást nyerhessen a lapba -, ezúttal a masszázs fontosságáról. De nem ám csak úgy általánosan, hanem egy picit a tél kapcsán írunk a testrészek gyömöszöléséről. Olvass bele!

Masszázs télen

Az izmok a hűvösebb időben sokkal gyorsabban kihűlnek, az ízületek lemerevednek, ezért az izomhúzódások és az egyéb sérülések kockázata nagyobb. Az egyre hidegebbre forduló időjárás is lényegesen változást hoz létre a testünkben, mely a szervezetben elsősorban az energiabevitel fokozódásában nyilvánul meg.

A test télen
A téli napokban a szervezet amúgy is nehezebben lendül át, sokkal fáradékonyabbnak érezzük magunkat, egyrészt mert bizonyos vitaminok és ásványi anyagok kisebb részben jutnak be a szervezetbe a táplálkozás során, másrészt azért, mert a szervezet energiaháztartásában is lényeges változások következnek be: például egy-egy nagyon hideg téli napon a szervezet fűtéséhez megfelelő kalória bevitele szükséges.

Alaposabb bemelegítés
Télen a sportoló fokozott figyelemmel melegít be. Ilyenkor a bőr felszínén keresztül krémmel is fokozhatjuk a bemelegítés hatását. A bemelegítéshez a bőrre felvitt bármilyen krém megfelelő, az izmok megfelelő előkészítése a lényeg. A krémmel létrehozunk a bőrön egy igen vékony filmréteg , ami elzárja a pórusokat, ezáltal a hőleadás csökken kifelé, így a test benntartja a hőt és hamarabb "bemelegszik" az izom. A túlzottan erős, capsaicines, kámforos hatóanyagú szerekkel vigyázni kell, mert elvonhatják a vért az izmokból, és az intenzív felületi vérbőség, melegérzet miatt azt hihetjük, hogy már be is melegedtünk, ami később sérüléseket eredményezhet.

Az izomtónus-változás
Fontos tudnunk, hogy a hideg beálltával izmaink tónust váltanak és 7 celsius fokonként mindig egy tónussal merevebbé válnak, ezért sokkal jobban oda kell figyelnünk arra, hogy hogyan tartjuk karban izmainkat. A nyújtás és lazítás mellett ilyenkor még fontosabbá válik a masszázs.A hidegtől a talaj is változik és az izmokra gyakorolt hatása ilyenkor sokkal intenzívebb, vannak olyan izomcsoportok, amik különösen szeretnek elmerevedni, "beállni" az edzés végére. A hosszú, fárasztó, az izmokat komoly megterhelésnek kitevő edzések a láb izmaiban letapadásokat, izomcsomókat, merevséget tudnak létrehozni...

(...)

A sérülések az izomegyensúly megborulása miatt alakulnak ki, az egyik letapad, gátolja a párja mozgását és idővel ebből a mozgásterjedelem változásból alakul ki valamilyen sérülés. A masszázs terápiával ezt az izomegyensúlyt állítjuk vissza úgy, hogy kilazítjuk a megfelelő izmokat/izomcsoportokat, és ha kell - sokszor elengedhetetlen - akkor gyógytornász segítségét is kérjük a szakszerű erősítéshez, mert az egyensúly nem mindig állítható tartósan vissza csak lazítással. A masszázs során az izmokat kellőképpen fellazítjuk, majd rátérünk az izmok által mozgatott ízületek aprólékos kimozgatására. Erre azért van szükség, mert ennek hiányában az ízületekben feszültség marad, amely az izmokat védekezésre ösztönzik, ezáltal akadályozzák a szabad mozgást.

A "BALANCE Mozgásterápiás Intézet Masszázs Télen" című cikke a téli Spuri Futómagazin 96-98. oldalán olvasható teljes terjedelmében.

A Magazin előfizethető a BSI nevezési irodájában, eseményeinken, de postán vagy online is,. Érdemes, ugyanis a következő négy szám ára előfizetve darabonként 850 Ft helyett csak 750 Ft, Spuri Futókártyával pedig csak 675 Ft! Ráadásul minden számmal nyerhetsz, ha előfizető vagy!

Az előfizetésről bővebb információt itt találsz.
Az előfizetéshez kapcsolódó játékról pedig itt olvashatsz.