Visszavonul az oroszok egykori sztárfutója, Borzakovszkij

 

Az orosz atlétikát az utóbbi hónapokban elsöpörte a doppingbotrány, eközben szinte észrevétlenül vonult vissza egyik világsztárjuk, a 800 méteres síkfutásban olimpiai bajnok Jurij Borzakovszkij.

Amikor Borzakovszkij a világ élvonalába került, mindenki csak lesett, senki sem értette, mit csinál a pályán. Az első körben látszólag kocogott, messze lemaradt mindenkitől, majd a másodikban óriási tempóra kapcsolva, valahogy mégis mindig odakeveredett a mezőny elejére, és sokszor nyert. A laikusok elsőre azt gondolhatták, ez az ember hülye, nem tud futni, de közben a taktikáról, irambeosztásról és önmagáról az egyik legtöbbet tudó, zseniális 800-as futó volt. És igazából nem csinált mást, mint hogy nagyjából két egyforma kört futott, míg ellenfeleinek nagy része lüktető iramban haladt, azaz a második négyszázat lassabban tették meg, mint az elsőt.

Az orosz középtávfutó már 18 évesen berobbant az élmezőnybe, mikor 2000-ben fedett pályás Eb-t nyert, öt tizeddel verte Nils Schumannt és Korányi Balázst. Ebben az évben az olimpiai döntőbe is bejutott, ahol hatodik lett. A 2001-es edmontoni vb-t kihagyta, pedig fedett pályán világbajok lett, és szabadtéren is félelmetes formában volt: augusztus végén 1:42.47-et futott, ami még most is a világ tizedik legjobb ideje.

Az a hajráján is látszott, hogy eszméletlenül gyors, ezért is próbálta ki magát 400 méteren is, de nem ért el vele túl nagy sikereket. 2003-ban újabb 800-as sikert ért el, második lett a párizsi vb-n. Karrierjének csúcspontja az athéni olimpián volt, a szokásos taktikájával nyert, bámulatosat hajrázott az utolsó ötvenen, és így megverte a világcsúcstartó Wilson Kipketert is.

Ilyen magasra később már sosem jutott, de bebetonozta magát a világelitbe, még négy vb-n indult, és csak egyen nem nyert érmet. Helsinki ezüstje és oszakai bronza után negyedik lett Berlinben 2009-ben, majd két év múlva újra bronzérmes lett Teguban.

2012-ben még egy Európa-bajnoki címmel jelezte, hogy a 800 egyik legnagyobb alakja, de gyorsasága megkopott már. A londoni olimpián, ahogy négy évvel korábban Pekingben, már be sem jutott a döntőbe. 2013-ban a hazai, moszkvai vb-n akart még egy nagyot dobni, de sérülése megakadályozta a zavartalan felkészülésben, leégni meg nem akart, így inkább el sem indult, és már csak az volt kérdés, mikor hagyja abba.

Már tavaly nyáron bejelentette, hogy felhagy a versenyzéssel, de hivatalosan egy múlt hétvégi versenyen búcsúzott el.

Az ARD által kirobbantott doppingbotrány már az orosz szövetségi kapitányt és elnököt is lemondatta. Felmerült az is, hogy a versenyzői karrierjét abbahagyó Borzakovszkij legyen az új kapitány.

Az orosz atlétika egy másik zsenije, a rúdugró Jelena Iszinbajeva lelkesen is fogadta ezt az ötletet, de a sportminisztérium dönt, ahol azért erős hátrányként értékelik, hogy Borzakovszkijnak nincs vezetői tapasztalata.

Forrás: Edzésonline