TEREPSPORT ÉS A SZABÁLYOK

 

Sajnos sportolás közben, rengetegszer találkozunk olyan futóval, vagy kerékpárossal, aki fittyet hány arra a tényre, hogy nem egyedül közlekedik. Keresztülvág a kirándulók között, anélkül, hogy figyelmeztetné őket az ottlétéről, nem tarja be a KRESZ szabályait, eldobálja a szemetet, letér az útról, vagy ösvényről, ezzel kárt okozva a növényzetben.
Kis terep etikett - Gyurkó Péter írása

A közúton való futásnál, abban az esetben, ha nem zárt csoportban futunk, mindig a forgalommal szemben baloldalon, az út szélén kell haladni. Sötétben fényvisszaverő mellényt vagy lámpát kell használni, hogy az autósok is lássanak minket. Zárt csoportnak, a 6 főnél több emberből álló csoportot nevezzük. Ebben az esetben, az út jobb oldalán, az úttest szélén kell haladni és az első és utolsó embernek kivilágítva kell lenni.

Nem egészen világos számomra, hogy ez hogyan is működik a versenyeken, hisz ott pl., ha 2-300 ember indul, nem feltétlenül 6, vagy annál több fős csoportokban futnak.

A KRESZ szabályait minden esetben tartsuk be, ne adjunk okot senkinek a provokációra. Sajnos Magyarországon, a közlekedési kultúra nagyon rossz. Még ha be is tartunk minden szabályt, akkor is érik kellemetlen percek a sportolókat. Mindig legyünk körültekintőek, amikor a közúti forgalomban sportolunk!

Az erdőben való sportolásnak is megvannak a maga szabályai. Nem árt tájékozódni az útvonallal kapcsolatban, mielőtt nekivágunk a rengetegnek. Az erdészetek honlapján általában jelezve vannak az időszakos lezárások, ezeket érdemes szemmel tartani. A fakitermelések, vadászatok, felújítási munkák, esetleges természeti behatások, (lásd a decemberi jégkárok) miatt, elrendelhetnek időszakos látogatási tilalmakat.

Tovább a teljes cikkhez a Terepsportra