Átadták a MOB Nők sportjáért és Médiadíjait

 

A MOB 2015-ös a Nők sportjáért-díjakat négy kategóriában adták át kedden délután, a díjazottak: Szilágyi Liliána, Lubics Szilvia, Miklós Edit, és Dr. Miltényi Márta.

Nők sportjáért Juniordíjban részesült Szilágyi Liliána ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok úszó A Kőbánya SC versenyzője a 2014-es Nanjingi II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokon 100m és 200m pillangósúszásban aranyérmet nyert. 100m-en egyéni csúccsal (58,50 mp) került be a fináléba, ahol megjavította a magyar rekordot. Eredménye: 57.67mp.
A II. ifjúsági olimpián hazánkat 16 sportág 57 versenyzője képviselte. Eredményeik: 6 arany-, 6 ezüst- és 11 bronzérem. Az ifjúsági olimpia záróünnepségén - mint a legeredményesebb magyar versenyző - Szilágyi Liliána vitte a magyar csapat zászlaját.

Nők sportjáért Különdíjban részesült Lubics Szilvia ultrafutó
A magyar amatőr hosszútávfutás kiemelkedő egyénisége, ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon győztese. Többször teljesítette az Athén-Spárta útvonalon a 245,3 km-es távot (2010, 2011, 2013 (I. hely), 2014 (I. hely), 2014-ben 26:53:40-es idejével új női pályacsúcsot állított fel.
A háromgyermekes édesanya a nők példaképe, aki második gyermeke születése után kezdett versenyszerűen sportolni. Orvos férjével Nagykanizsán élnek, nagyszerűen összehangolja a gyermeknevelést, a hahóti fogorvosi munkát és az élsportot. Napjait hajnalban tíz kilométeres futással kezdi.

Nők sportjáért Éves Díjban részesült Miklós Edit síző
A XXII. Téli Olimpiai Játékokat 2014. február 7. és 23. között rendezték Szocsiban. Oroszország ekkor volt először házigazdája téli olimpiának. A játékokon 88 nemzet 3000 sportolója és 15 sportág 98 versenyszáma szerepelt. Az ötkarikás eseményen 16 magyar sportoló vett részt.
Miklós Edit Krasznaja Poljanán, a Rosa Hutor alpesi síközpontban 7. helyezést ért el lesiklásban, ezzel egy olimpiai pontot szerzett. Eredménye az alpesi számban, illetve az összes síszakágat tekintve is minden idők legjobb magyar olimpiai síeredménye. A sportolónő 2014. március 2-án a svájci Crans Montana-i világkupaversenyen ötödik helyezést ért el szintén lesiklásban.

Nők sportjáért Életműdíjban részesült Dr. Miltényi Márta sportorvos
Az atlétaválogatott mellett hosszú évtizedeken át nagy szakértelemmel és nagy gondossággal végzett keretorvosi tevékenységéért, szakírói munkásságáért a MOB Nők a Sportban Bizottsága Életműdíj kitüntetésben részesíti dr. Miltényi Mártát.
A rangos elismerést kapó doktornő felkészülés során és a versenyek alatt nyújtott lelkiismeretes munkájára versenyzői, edzői generációk sora emlékszik jó szívvel és köszönettel. Miltényi doktornő, Márta, Márti néni óvó odafigyelésére a mai napig is számíthatnak az atléták.
A válogatott-szintű versenyzői pályafutását befejezve orvosi, oktatói és szakírói tevékenységet végez. "Sportolj velünk" című testedzési tanácsadó folyóiratot szerkesztett (1969), a Tankönyvkiadó számára anatómiai jegyzetet irt (1984). Legismertebb könyve "A sportmozgások anatómiai alapjai", amelynek első kiadása TF tankönyvként 1980-ban jelent meg, majd azt követte 1988-ban a II. kötet. Életfilozófiája, hogy a tudományterület alapvető kérdése közé kell sorolni a sportmozgások szerkezeti elemzését, illetve az elemzésekhez szükséges mozgástani, anatómiai ismereteket.

Forrás: MOB