Az olimpiai bajnok kardozó barátnőjével futja le a félmaratont

 

Szilágyi Áron, London olimpiai bajnoka is benevezett a vasárnapi 30. Wizz Air Budapest Félmaratonra, mi pedig megkérdeztük, mi motiválja. Elvégre a vívók nem a futás olthatatlan szeretetéről híresek.


- Tulajdonképpen tavaly kaptam ihletet, akkor a kard válogatott tagjaival a Bátor Tábor színeiben részt vettünk a jótékonysági váltóversenyen. (A képen a Flora Maratonstafétán való célba érkezése látható - a szerk.) Mivel beleszerettem a futást körülvevő hangulatba, elhatároztam, hogy idén egyéniben indulok, együtt futok majd a barátnőmmel, aki tavaly és tavaly előtt is "zsebre vágta" a félmaratont.

- Ezek szerint az igazi hajtóerő, mint annyi mindenben, ez esetben is a "Cherchez la Femme" vagyis a "Keresd a nőt"!

- Mit tagadjam, így is lehet mondani, de tény, hogy nem felejthető élmény a verseny fergeteges hangulata is. A barátnőm kapacitált, én pedig szívesen ráálltam, hogy segítem a futását, arról nem is beszélve, hogy számomra edzésnek sem utolsó. Remélem, két órán belül kéz a kézben érünk a célba.

- Együtt is edzettetek a versenyre?

- Készültünk külön is, együtt is. Ezen a hétvégén tettünk egy próbát, és Fonyódon 13 kilométert nyomtunk le. Biztatónak látszott. Mivel Budán lakunk, ott futunk a leggyakrabban, de azért a Margitsziget környezete sem idegen.

- Mit üzen neked a futás, miben leled meg az élvezetet benne?

- A vívás a technika és a taktika kifinomultságára épül. A futást viszont a teljesítmény oldaláról fogom meg. Nagyra tartom azokat, akik tulajdonképpen nap mint nap "belehalnak" a futásba. Tudok azonosulni ezzel a felfogással.

- A vívó válogatotton belül hogy fogadták a társak ezt a kísérletet?

- Kíváncsisággal, hiszen ez a nap nem hétköznapi kihívás lesz az életemben, hiszen egyvégtében 15 kilométernél többet még sohasem futottam, és így nagy várakozással nézek a vasárnap elé. Egyébként nagyon remélem, hogy a várt sikeres teljesítés felhajtó erő lesz a társaim számára is, és többen is eljátszanak a rajtolás gondolatával. Az októberi SPAR Budapesti Maratonon viszont sajnos nem indulhatunk, mert éppen akkor Tbilisziben vívunk majd.


A 30. Wizz Air Budapest Félmaraton népes mezőnyének nevezői közt további ismert személyiségek sora szerepel. Az olimpiai bajnokok közül fut Kovács "Koko" István, valamint a Hospice Alapítvány triójában a kajakos Szabó Gabriella. De indul a kétszeres evezős világbajnok Pető Tibor, a többszörös Spartathlon-győztes Lubics Szilvia, a duatlon világbajnok Csomor Erika is.

Szintén ott lesz Kovács Áron, Horváth Éva és Vadon János műsorvezetők, Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, és Kedvek Richard színész. Váltóban indul a Tv2 Jóban Rosszban csapata: Legerszki Krisztina, Kárpáti Rebeka, Bozsó Péter, a Dreher csapata: Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozóval, Molnár Andrea táncművésszel és Kovács "Koko" Istvánnal. A Játékszín színeiben pedig olyan közkedvelt művészek is futnak, mint Szente Vajk, a Szeretlek Magyarország! műsorvezetője és Lévay Viktória.