Pistoriust gyilkosnak mondta ki a legfelsőbb bíróság

 

A Dél-Afrikai Köztársaság legfelsőbb bírósága gyilkosságért elítélte a paralimpiai bajnok futót, Oscar Pistoriust. Minimum 15 év börtönbüntetés vár rá.


A hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó 2014. október 21-én öt év börtönt kapott gondatlanságból elkövetett emberölésért, míg a nyilvános helyen való fegyverhasználatért három év felfüggesztettet szabott ki Thokozile Masipa bírónő.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a mosdóajtón keresztül agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek gondolt. Az ügyész korábban azt indítványozta, hogy szándékos emberölés vádjában marasztalják el a sportolót, mert a pár az incidens előtt összeveszett, és szerinte Pistorius dührohamában lőtte le a mellékhelyiségbe menekülő nőt. Végül gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek az atlétát, valamint lőfegyver gondatlan kezelésének vádjában. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett a legfelsőbb bírósághoz.

A legfelsőbb bíróság egyhangú ítélet hozott - eszerint Oscar Pistorius gyilkosságot követett el, az eredeti eljárás bírója, Thokolize Masipa pedig "hibákat követett el." A sportoló jelenleg házi őrizetben van, de korábban ült már börtönben a tettéért. A BBC jelentése szerint Pistoriusra minimum 15 év börtönbüntetés vár, ha a bíró nem dönt úgy, hogy alapos indok van az időtartam rövidítésére.


Forrás: nso.hu
Fotó: abc7news.com