BSI-s futók - Aki 17 év után is keresi a kihívást

Szabó Gábort (34) biztosan ismered, vagy valamelyik BSI futóeseményről - eddig 59-en vett részt -, vagy a Spuri Futóboltból, ahol ha futócipőt keresel, ő nyújt neked szakszerű segítséget.

- Hogyan lett a futás az életed része?
- 17 éves koromtól futok rendszeresen, de sokáig csak egy kellemes hobbi volt, havonta néhány futásban merült ki ez irányú tevékenységem. Később, ahogy jöttek az eredmények, egyre komolyabban vettem a futást is. Egyre többet és átgondoltabban futottam, amiben sokat segített egy-két olyan edző, akikre a mai napig jó szívvel gondolok.
- Futó pályafutásod során már számos BSI eseményen vettél részt - mi a kedvenc távod, és melyik a kedvenc eseményed?
A 13. Kékes Csúcsfutás győztese - Szabó Gábor- Kedvenc távom természetesen a maraton, mégsem a Budapest Maratonon indulok el legszívesebben (azért ezen az eseményen is elindult már nyolcszor, és volt kategória 3. is - a szerk.), inkább a Kékes Csúcsfutást választanám. Ez egy nagyon jó hangulatú, különleges verseny, ahol nagyszerű érzés az ország legmagasabb pontján célba érkezni, amit tavaly elsőként sikerült teljesítenem.
- Külföldön milyen eredményeid vannak?
- Valahogy úgy alakult, hogy az utóbbi időben főleg olaszországi versenyeken indultam. A firenzei és padovai maratonok nagyon kellemes emlékek számomra, hisz mindkét alkalommal sikerült megjavítani az egyéni csúcsomat. De mindezen túl felemelő érzés 5-10 000 emberrel együtt futni.
- Az eddigi teljesítményeidből mit tartasz a legnagyobb eredményednek?
- Azt, hogy ez idáig kisebb megtorpanásoktól eltekintve töretlen volt a fejlődésem. Tehát valamit jól csinálok. :-)
- Tehát ilyen hosszú idő után is lehet még fejlődni?
- Igen. Ha az ember időről-időre nehezen megvalósítható célokat tűz ki maga elé, és ezeket sikerül is megvalósítania, az már önmagában fejlődés. Egyik legnagyobb példaképem, Haile Gebrselassie 36 évesen futott világcsúcsot (és jelenleg sincs rossz formában), ami azt jelenti, hogy megfelelő edzésmunkát elvégezve pár évig még biztosan fejlődhetek.
- Már évek óta a BSI törzsfutója vagy, mit jelent ez számodra?
- Megtiszteltetés, hogy egy olyan "csapat" törzsfutója lehetek, aki az ország legnagyobb, nemzetközileg is jól ismert versenyeit szervezi. Továbbá a nevezési díjak tekintetében is könnyebbséget jelent törzsfutónak lenni.
- Nem csak futsz, de másokat is edzel - kikből faragsz futót?
- 2008 óta a Sashegyi gepárdok futóklub edzőjeként elsősorban amatőr futókat, lelkes egyetemistákat, és a Polythlon triatlon klub sportolóit edzem nagy lelkesedéssel.
- Elárulsz valamit az edzésmódszeredről?
- Meggyőződésem, hogy az amatőr és profi futók felkészítése nagyon hasonló elveken alapul, ezért ez utóbbiakra vonatkozó, jól bevált tematikát alkalmazom a saját amatőr csapatomnál is. Az aktuális időszaknak megfelelő típusú és mennyiségű edzéseket végezzük, a többit pedig a jó hangulat és a csapatszellem megoldja.
- Hogyan tudod átadni az eddig megszerzett tapasztalatodat?
- Hetente kétszer tartok közös futásokat a BEAC pályától. Edzéseken együtt futok a többiekkel, így könnyű kiszúrni, ha valaki nem azt csinálja, amit kell. Próbálom nem túlmagyarázni a dolgokat, de általában a legegyszerűbb feladatokat a legnehezebb megértetni. Például, hogy alapozáskor nem futunk gyorsan, nem megyünk egy bizonyos intenzitás fölé.
- 2011-ben mire készülsz?
- A Maratoni OB-t idén tavasszal rendezik meg Székesfehérváron. Ez elég fontos verseny, de valószínűleg nem lesz alkalmas arra, hogy egyéni csúcsot fussak. De ennek nem is ez a lényege. Szeretném az egyéni legjobbamat megfutni ősszel vagy még a nyáron Luxemburgban. Egy ciprusi és egy berlini maraton is tervbe van véve. Persze a BSI versenyeire is biztosan elmegyek: Vivicittá, Kékes csúcsfutás, Budapest Félmaraton...fb share