BG KÖR: 120 KM HEGYI TEREPFUTÁS 24 ÓRA ALATT

Futás éjjel és nappal 120 km-en keresztül, érintve 42 hegycsúcsot, maximum 24 óra leforgása alatt. Ez, az angliai Bob Graham kör, a terepfutók egyik nagy kihívása.

Az extrém terepfutási erőpróbákból számos létezik a nagyvilágban. Van futó, akit a meseszép tájak csábítanak egyes vidékekre, és vannak futók, akik a kihívásokat keresik a futásban, hogy célt adjanak futási útjuknak. Most egy angliai terepfutási útvonalat, vagyis erőpróbát mutatunk be írásunkban.

Gyönyörű Tóvidék a BG futás helyszíne

Kezdjük ott, Nagy-Britannia eleve tökéletes helyszín gyaloglás, kirándulás, terepfutás szempontjából. Hiszen, az országot behálózzák a gyalogutak, turista ösvények, melyek nagyon változatos terep lehetőségeket nyújtanak. Festői szépségű tájak, folyókkal, patakokkal, völgyekkel és kisebb-nagyobb hegyekkel.

Ilyen vidéknek számít az észak-angliai Tóvidék, vagyis Lake District környéke is. Anglia egyik legmegindítóbb kiránduló helye, magasba szökő hegycsúcsokkal, mély völgyekkel, gyönyörű tavakkal. Ezen a vidéken élt Bob Graham (1889-1966) is, akinek a nevéhez kötődik a BG kör futás. Ő volt az, aki kieszelte, hogy 24 óra leforgása alatt kell bejárni/lefutni a környék összes hegyét, vagyis 42 csúcsot, ami 120 kilométert tesz ki.

8687 méteres szintkülönbség

A táv során összesen 8687 méter szintkülönbséggel kell megküzdeniük a futóknak, vagyis mintha egy nap alatt felmennének a Mount Everestre. Bob Graham 1932-ben teljesítette sikeresen a távot, 42 évesen. Egyik reggel bepakolt néhány vajas kenyeret, kemény tojásokat, csokikat a hátizsákjába, majd, felhúzta tornacipőjét, felvett egy rövidnadrágot pizsamafelsőjéhez és nekiindult. Az ő idejében ennyiből állt a felszerelés, akkor még nem voltak szuperteljesítményű fejlámpák, GPS-ek, csúszásgátló talpak a cipőkre, elég volt egy kis elemózsia az útra, és futás.

A BG kört napjainkban a kitartás, akaraterő próbájának tartják. A futásra való felkészülés nem egyszerű, hiszen nagyon változatos terepre kell számítania a sportolónak, és az angol időjárás bizony nem garantálja napokig az esőmentes időszakot. Így, lehet, hogy az út teljesítése során a futónak egyszerre kell megküzdeni a sárral, viharral, fülledtséggel, éjszakai köddel, mire futása végére ér, és végre megérintheti a Moot Hall ajtaját, ami a BG kör végének számít. A BG kör lefutására vállalkozók Keswickből, a Moot Hallból indulnak és ide is érkeznek vissza.

Rekordok: Már 13 éves is teljesítette a BG kört

Ezt az extrém erőpróbát sokán megpróbálták már. Többen, a sikertelen kísérlet után ismét nekivágnak, mint például maga Bob Graham is, akinek csak másodízben sikerült teljesítenie.

A BG kört napjainkig lefutotta már 13 éves és 66 éves sportoló is, és olyan is akadt, aki télen vágott neki a futásnak. A távot leggyorsabban teljesítő egyelőre Billy Bland, akinek ideje:13 óra 53 perc.

Forrás: Extrem.hufb share