Új országos csúcs ultrakerékpározásban az első BSI 24óra bringa versenyen

Nos, ez is megvolt. Mondhatnánk, ugyanúgy, mint bármelyik másik eseményünk után, de ez a hétvégi monstre esemény ennél sokkal többet érdemel. Nem utolsó sorban azért, mert augusztus 24-25-én közel 300 résztvevővel és egy hatalmas országos 24 órás csúccsal bemutatkozott végre az ultrakerékpározás Magyarországon is. És azért, mert rendezvényeinken mindig jó a hangulat, de ez a hétvége messze felülmúlta az összeset!

A fő versenyszám a 24 órás egyéni, páros és csapatverseny volt, melyen a szakág legnagyobb nevei is rajthoz álltak. Az indulók között volt mind a három olyan magyar versenyző, aki valaha teljesítette a Race Across America (RAAM) nevű közel 4900 kilométeres USA-t átszelő ultrakerékpáros versenyt. Káldi Attila háromszor, Szőnyi Ferenc - a 24 órás kerékpározás magyar csúcstartója kétszer, Járvás Tamás egyszer ért célba a legendás eseményen.

A 24 órás futam külön érdekessége a teljes napot velocipéddel végig tekerő Halápi Sándor teljesítése volt - a Tiszakécskén élő úr kétszeres világbajnok a történelmi bringák versenyén, helye volt hát a népes mezőnyben, s 413 kilométeres eredményével a társaság csaknem felét maga mögé utasította végül. Mi utánanéztünk, de eleddig nem tudunk olyasvalakiről a világon, aki ezt így végigcsinálta volna már.

A 90 egynapos egyéni nevező mellett több tucat 2-8 fős csapat is nekivágott a távnak, valamint sokan választották a 12 órás, 100 mérföldes és 100 km-es távokat is. A pálya azonban elbírt ennyi, elbírt volna háromszor ennyi versenyzőt is.

Szombaton délután 14 órakor rajtolt el a mezőny a majdnem ideális, kicsit szeles időben. A mindössze 23 éves mezőtúri Pályi Csaba a rajttól az élen tekert, majd a 8. órában (22 órakor) robbantott, lerázta üldözőit és folyamatosan növelte előnyét.

Kora délelőttre kezdett körvonalazódni, hogy megdönthető a 757,48 km-es, 2011-ben, Szőnyi Ferenc által felállított országos csúcs. Pályi nem hagyott kétséget formája felől, a korábbi csúcsot kevesebb mint 23 óra alatt elérte, végül 798 km-rel (114 kör, 33,25 km/h-s átlagsebesség) új országos csúcsot állított fel, közel 50 kilométerrel megelőzve a második helyezett Molnár Tamást és 84 kilométerrel a korábbi csúcstartó, ezúttal harmadik Szőnyi Ferencet. Hogy ez a 798 kilométer mennyi is, azt akkor láthatjuk igazán, ha azt mondjuk: olyan volt Pályi teljesítménye, mintha kerek egy nap alatt eltekert volna Budapestről a horvátországi Makarskáig, ami 800 kilométer. Vagy mondjuk a mezőtúri fiatalember nem körbe-körbe teker, hanem ötször megteszi a Budapest-Mezőtúr távot, majd még bringázik 18 kilométert. Nem semmi!

És ne menjünk el szó nélkül a hölgyek versenye mellett sem, hiszen a győztes Szőke Rita a maga 609 megtett kilométerével simán becsusszant a férfiak között is az első tízbe. Pedig a rajt után néhány óráig még csak második volt, a később 483 kilométerrel ezüstérmet szerző Tóth Éva órákig vezetett. A harmadik helyre volt elég Sebestyén Linda 469 kilométere. De az ultrák világa éppen ettől szép: itt egy egész nap volt taktikára, kivárásra, és egy egész nap volt arra, hogy akár minden a feje tetejére álljon. Egy napba minden belefér, és ami egy-öt-tíz óra múlva biztosnak látszik, az újabb tíz óra múlva teljesen másként festhet. Minden megtörténhet, mindenre van idő.

Bár az egyéni 24 órás versenyben az eredmény hamar körvonalazódni látszott, a többi versenyszámban semmit nem bíztak a véletlenre. A páros, a 3-4 fős és az 5-8 fős váltóknál is hatalmas küzdelem volt a pozíciókért nagyon sokáig, szinte fej-fej mellett haladtak. Végül csak eldőlt a végeredmény minden kategóriában, bár a 24 órás 3-4 fős férfi csapatok versenyében az utolsó pillanatig lehetett izgulni, mert egy pici hiba, egy defekt, akármi átformálta volna a végeredményt, ami a 24. órában végül a következő lett:

24 óra, 5-8 fős csapat:
1. Csáki Pityu megmondja! - 854 km
2. Pénzügyőr SE - 847 km
3. ViniBike-Groupama Cycling Team - 812 km

24 óra, 3-4 fős csapat:
1. ProTúr - 798 km
2. Cosa Nostra - 784 km
3. Sebes Kunok - 784 km

A tizenkét órás számban is hasonlóképp izgalmas versenyt láthattunk, hiszen hajszálnyi különbséggel szerezte meg az első helyet Lengyel Márk 343 kilométerrel, néhány perccel mögötte gurult be Németh Géza, szintén 343 kilométerrel. A harmadik helyezett Kelemen Bence egy körrel kevesebbet, 336 kilométert tekert fél nap alatt. A női mezőny itt egyetlen versenyzőből, Trábert Dórából állt, aki 231 kilométert teljesített.

Mindeközben a pálya mellett sem tétlenkedtek a szurkolók, segítők és csapattagok. Sátortábor, bográcsozás, sütögetés varázsolta a kopár és üres repülőtér életét vidám fesztivállá, ahol a hangulat 24 órán keresztül a csúcson volt.

Minden versenyszám teljes eredménylistáját meg lehet tekineni itt.
Még több fotó itt.fb share