Nem fél a kudarctól, de bizonyítani szeretne: Kovács Áron

Idén Kovács Áron a 42 évesen 42 kilométer program zászlóvivője. Az MTVA és a Class FM műsorvezetője cukorbetegként és két melós nap után áll majd rajthoz a SPAR Budapest Maraton®-on.


A sort Kovács Kokó István nyitotta, 2013-ban Csőre Gábor, tavaly pedig Rippel Ferenc fogadta meg: 42 évesen 42 kilométert fut, azaz teljesíti a SPAR Budapest Maraton®-t. Mindannyiuknak sikerült, s idén az ő példájukat követheti a népszerű műsorvezető, Kovács Áron, aki 30 éves kora óta fut rendszeresen.

"Már korábban fontolgattam a maratont, de most, hogy betöltöttem a 42-t, minden egy irányba mutatott. Úgy éreztem, szükségem van egy mérhető teljesítményre, ami nem lehet vita tárgya. Az én szakmámban - tévében, rádióban, és színházban is dolgoztam már - minden ízlés dolga, nincs igazi megmérettetés, még ha érünk is el sikereket. A maraton kiváló lehetőség, hogy bizonyítsak."

Az MTVA és a Class FM műsorvezetőjének másik célja közösségi szintű. "A cukorbetegek bátorításaként szeretném megmutatni, hogy nekünk is megvan minden esélyünk ilyen célok elérésére. Gyakorlatilag űrhajósok nem lehetünk, de bármi más igen. Sokan azt mondják, inkább ne sportolj semmit, az a biztonságos, ami hallatlan nagy butaság. Én kilenc éves korom óta cukorbeteg vagyok, szerencsére úgy neveltek, hogy ez ne befolyásoljon, sokan meg is lepődnek, ha kiderül rólam. Tudtommal nem sok cukros futott előttem maratont, emiatt is szeretnék ennek nagyobb hírverést csinálni. Saját határainkat kell átlépni, a maraton ennek eszköze."

Áron a felkészülés részeként a tavaszi Telekom Vivicittá Félmaratont és a szeptemberi Wizz Air Budapest Félmaratont is teljesítette, s fejlődését mutatja, hogy a kettő között kilométerenként ötven másodpercet gyorsult. Ugyanakkor tudja, a SPAR Budapest Maraton®-t megelőzően mindenképpen kell még egy 30 kilométeres edzés is.


"A tavaszira még autodidakta módon készültem. Korábban nyolc kilométereket futkároztam, elég rendszeresen, mert hízásra hajlamos vagyok. Aztán lett 10, majd 12 kilométer, s később, amikor megvolt a 16 is, beneveztem a félmaratonra." Állítja, akkor csak az volt a lényeg, hogy meglegyen, azóta pedig Nyári Lacival, a Triacto vezetőjének segítségével készül.

"A legnagyobb félelmem, hogy a maratont megelőző két napon folyamatosan dolgozom rendezvényeken, s emiatt bizonyára fáradt leszek, bár pont az az egész üzenete, hogy az ember úgy legyen maratonista, hogy közben ne adjon fel semmit."

Állítja, attól viszont nem fél, hogy esetleg nem sikerült. "Elég makacs vagyok, legfeljebb bevonszolom magam a célba... De komolyra fordítva a szót, úgy vélem, egy kudarcból többet tanul az ember, mint tíz győzelemből. A cél a fejlődés, a maraton csak eszköze ennek, legfeljebb csak jövőre sikerül. Persze mindent meg fogok érte tenni, s szeretném, ha mosolyogva érkeznék célba, bár erre nem sok esély van..."fb share