A sport az életben, élet a sportban - Megújul az Ezüstgerely Művészeti Pályázat

Az Ezüstgerely Művészeti Pályázat több mint 60 éve várja a sport világát felölelő alkotásokat. A Nemzeti Sportügynökség 2023-ban megújult tartalommal hirdeti meg a pályázatot, hogy az egészséges életmódot és a testmozgás fontosságát a művészet segítségével szélesebb körben is népszerűsíteni tudják. Az Ezüstgerely név alatt páratlan évben fotó- és videó, páros évben pedig a képző- és alkalmazott művészeti ágakat is megszólító művészeti pályázatot írnak ki.

Az idei fotó- és videópályázat témája az atlétika, a "sportok királynője". Ennek egyik apropóját az idén augusztusban Budapesten zajló világbajnokság adja. A téma középpontba helyezésének másik oka, hogy az atlétika akarva-akaratlanul is a mindennapok része: a gyaloglás és a futás révén a sportág az élet megkerülhetetlen eleme. Az Ezüstgerely Művészeti Pályázat 2023 célja, hogy ezt a kapcsolatot és ennek kiemelkedő pillanatait bemutató alkotások létrejöttét ösztönözze: a sportban az életet és az életet a sportban.

A most meghirdetett egyfordulós, országos, online pályázaton bárki indulhat, korhatár, szakmai vagy iskolai végzettség megkötése nélkül, a www.ezustgerely.hu weboldalon olvashatók. weboldalon történő regisztrációt követően. A pályaműveket professzionális és szabadidős fotó, valamint rövid videó kategóriákban lehet benyújtani, a pályázat szakmai együttműködő partnere a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).

A beérkezett művekről 11 fős bírálóbizottság dönt, melyben a sport, a közélet és a fotóművészet kiemelkedő képviselői kapnak helyet. - Az egyik legfontosabb célunk, hogy a sportot, a rendszeres testmozgást az emberek mindennapjainak részévé tegyük. Ehhez most a művészetet hívjuk segítségül, a beérkező műalkotások különleges szemszögből mutatják majd be a sport hétköznapi oldalát is" - mondta el a pályázat bírálóbizottságának elnöke, dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. Hozzátette, reméli, hogy ezek az elkapott pillanatok segítenek majd még szélesebb körben népszerűsíteni a sportot és az atlétikát egyaránt.

A professzionális fotó kategória győztese 1.000.000 Ft, a második 500.000 Ft, míg a harmadik helyezett 300.000 Ft díjazásban részesül. A szabadidős fotó és a videó kategóriában az első helyért 5-500.000 Ft, a másodikért 350-350.000 Ft, a harmadikként végzőknek pedig 200-200.000 Ft jár.

A pályázatra 2023. november 3-áig adhatók be pályamunkák, kizárólag elektronikus formában, az eredményhirdetésre és a díjak átadására várhatóan 2023. november végén kerül sor, ezt követően nyílik a legjobb pályamunkákat bemutató kiállítás.

A pályázat részletei a www.ezustgerely.hu weboldalon olvashatók.fb share