Gerincműtét, válogatottság, na és a futás

Barátnők és edzőtársak, egy egész komoly kis csapat szerveződött össze Ruip Zsófia keze alatt. A magyar karate válogatott tagja nagy lelkesedéssel készül a most vasárnapi 15. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálára, ahol első alkalommal áll rajthoz.

- Hol hallottál először a Női Futógáláról?

- A futanet.hu weboldalon nézelődtem, és láttam, a SPAR Budapest Maraton után ez lesz a következő fővárosi verseny. Rögtön felkeltette a figyelmemet, hogy igen különböző edzettségi állapotú hobbisportolók is megtalálják a maguk távját ezen a megmérettetésen. Egy egész népes csapatot sikerült verbuválnom: néhányan egyéniben indulunk, vannak, akik párosban, és többen pedig a gyaloglásra adták be a nevezésüket. Az pedig külön vonzott mindannyiunkat, hogy ezúttal nem koedukált lesz a mezőny.

- Szerves része életednek a sport?

- Egy gerincműtét miatt öt évet ki kellett hagynom, de tavaly sikerült visszaküzdenem magam a válogatottságig karatéban. Miután ezen a szinten komoly fizikai állóképességre van szükség egy kiegészítő sportágat kellett keresnem. Gyerekkorom óta nagyon bejött a futás, így nem volt kérdés, mire teszem a voksom.

- Konkrét elvárásokat is megfogalmaztál magaddal szemben most vasárnapra?

- Valójában ez a verseny a barátokról fog szólni, úgymond hobbiból fogom teljesíteni. Egy barátnőmmel, Sódor Annával fogom lefutni a távot, jól bevált páros vagyunk, tavaly a Nike Budapest Félmaratonon is végig együtt voltunk. Terveink szerint a tízezret 55 percen belül kell lefutnunk. A féltávig lendületesebb futást szeretnénk megvalósítani, és majd az akkori állapotunktól függően dől el a hajrázás mértéke.

- Hosszabb távban is gondolkozol a jövőben?

- Természetesen! A fő célom, hogy jövőre teljesítsem a maratoni távot. Az edzéseket már most elkezdtem, reményeim szerint egy év elég lesz a felkészülésre. Heti 4-5 alkalommal futok délutánonként a Rákos-patak mellett, vagy a Margitszigeten, olykor pedig a szüleimnél a biatorbágyi erdőben 5 és 20 kilométer közötti távokat.

- A család hogyan viszonyul a futóversenyekhez?

- Sajnos még nem sikerült rávennem őket erre a sportra, azonban a bátyám nemrég ígéretet tett, hogy jövő szeptemberben ő is ott lesz velem a budapesti maratonon és váltóban részt is vesz a versenyen. Meglátom, állja-e a szavát! Emellett azt is tervezzük, hogy a karatés csapatból kiállítunk egy váltót. Remélem, ott lesznek, hiszen majd ők fognak engem húzni végig a távon.fb share