Jóné Bán Roberta a terep félmaratonról

A szegedi Jóné Bán Roberta először indul a 7. E.ON Délibáb Futáson, mégpedig a félmaratonon. A legfontosabb szerinte a jó edzettségi szint mellett, hogy elég folyadékot vegyünk magunkhoz.

- Először futsz a Hortobágyon. Miért neveztél a félmaratonra?

- Nem igazán szeretek kánikulában futni, de mivel elég sokszor lefutottam a félmaraton távot, úgy gondoltam megpróbálom a 7. E.ON Délibáb Futást is.

- Ezek szerint tapasztalt futónak számítasz?

- Nagyjából általános iskolás korom óta futok hobbiszerűen, de a futás az utóbbi tíz évben hangsúlyosabban van jelen az életemben. Nekem a legfontosabb benne az, hogy teljesen ki tudok kapcsolódni, ilyenkor elraktározom a problémáimat, elpakolom a megfelelő helyére a gondokat, teljesen kiürül az agyam, és maximálisan fel tudok frissülni. Ez egyfajta relaxációs módszer. Mindig a természetben futok, tehát futópadon már egyáltalán nem, ahogy nem tekerek szobakerékpáron. Futok, ha esik, ha fúj, és eljutottam odáig, hogy már nagy hóban is kijárok. Nekem ez a kikapcsolódás.

- Ez mit jelent a mindennapokban?

- Ha tudok elég időt rászánni, akkor egy héten háromszor, négyszer minimum, legalább egy órát futok, az olyan tíz kilométert jelent. Ha viszont versenyre készülök, igyekszem úgy csinálni, hogy a hét minden napjára jusson edzés. Ha nem is futok mindig, egyszer-kétszer beiktatok valami más sportot, akár egy biciklizést, akár egy aerobicot, vagy, mint a mostani felkészülésnél: lépcsős terhelést.

- Mit vársz a 7. E.ON Délibáb Futástól?

- A budapesti félmaratonon most már minden évben hagyományosan indulok. Tavalyelőtt úgy alakult, hogy az utolsó kánikulai napon volt a verseny. Jobb időt szerettem volna futni, de a hőség megakadályozott benne, viszont utólag láttam, hogy néhányan feladni voltak kénytelenek a versenyt, így összességében büszke voltam, hogy teljesítettem. Most is arra számítok, hogy nagyon meleg lesz. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy megfelelő hidratáltságú legyen az ember, ami azt jelenti, hogy tudatosan kell a folyadékbevitelre figyelni. Már hetekkel előtte fel kell készíteni a szervezetet, a verseny napján meg fokozottan. A nagy melegben minden energiára és tartalékra szükség lesz. Az is fontos, hogyha a betonhoz vagyok hozzászokva, és ha terepen futok, sokkal hamarabb megérzi a bokaízületem a futást. Tehát ez is pluszterhelést jelent majd számomra. Nagy kihívás lesz, nem is tervezek időt, az a lényeg, hogy végigérjek valamilyen átlagos idő alatt.fb share