Kálovics Anikó olimpiai A szintje

Kálovics Anikó már nyár óta készült a Frankfurt Maratonra, de számos tényező hátráltatta a felkészülésben. Ennek ellenére vasárnap teljesítette az olimpiai A szintet 02:33:57-tel - Zsódér Zsolt beszámolója.

Nyáron kezdtük el a hosszabb edzéseket a Frankfurt Maratonra, azonban sok tényező hátráltatta a felkészülést. Először Anikó orrsövényműtéten esett át, ami elégé megviselte. A magaslati edzőtáborba is még érzékeny térdekkel indultunk, azonban ott sikerült sok kilométert gyűjtenie. Itthon már erős állapotban volt, amikor 4 héttel a verseny előtt begyulladt a sarokcsontja. Egy hetet kihagyott, de nem javult. Spinning edzésekre járt, hogy legalább a keringését szinten tartsuk és csak egyszer futott naponta.

Lemondani nem akartuk a maratont, mert a hosszú felkészülés hiába lett volna és nehéz is jó versenyt találni. Ekkor világossá vált, nagy terveink nem lehetnek a helyezéssel és az időeredménnyel kapcsolatban. "Csak" az olimpiai A szint, a 2:37 lehet a cél.

Reggel tökéletes időjárás várta az indulókat, 10 fok, felhős ég. 1:16-os első felével terveztük az iramot, ha esetleg belassulna, a második felében akkor is maradjon tartalék. A vártnál sokkal jobban ment az eleje. Kitűzött célnál is gyorsabban futottunk, de nem lassítottunk, mert könnyedén esett, és 1:15'17-nél haladtunk el féltávnál. Tudtuk, minden egyes kilométerrel közelebb kerülünk az olimpiai részvételhez.

Anikó kicsit érezni kezdte a talpát, de nagyobb gond volt, hogy kezdte "szétverni" a combjait. Az elmúlt hónapban nem futott gyorsan és versenycipő sem volt a lábán. Én folyamatosan néztem az előző kilométerek tempóját és tisztában voltam vele, milyen időre állunk. Nyugtattam az Anikót, hogy jól állunk és innen már akár "totyogva" is meg van. Az utolsó kilométereken már nagyon beállt a lába, de a végét meghajrázta, hogy 2:34-en belül legyen.

A célba érkezés után hatalmas teher esett le rólunk. Az előzményeket figyelembe véve nem volt egyértelmű, hogy sikerülni fog, de megcsináltuk! Immáron Kálovics Anikó Sidney, Athén és Peking után nyugodtan készülhet Londonra, a negyedik olimpiájára, a Zalaszám-ZAC színeiben.

Zsódér Zsolt

Nem csak Kálovics Anikó, de Rakonczai Bea is az olimpiai A szinten belül ért célba!
(Az A-szint elérése esetén akár három versenyző is indítható az adott számban az ötkarikás játékokon.)

Gratulálunk mindkettőjüknek!

Frankfurt Maraton eredmények:

Nők:
1. Mamitu Daska (Etiópia) 02:21:59
2. Agnes Kiprop (Kenya) 02:23:54
3. Flomena Chepchirchir (Kenya) 02:24:21
...
15. Kálovics Anikó (Magyarország) 02:33:57
...
21. Rakonczai Beáta (Magyarország) 02:36:53

Férfiak:
1. Wilson Kipsang, (Kenya) 02:03:42
2. Levy Matebo (Kenya) 02:05:16
3. Albert Matebor (Kenya) 02:05:25fb share