A hetvenéves pergamen: Rózsavölgyi István ünnepel / A szorgalmas tévés: Havas Judit - A sprinter félmaratonra készül / Osaka, a sportparadicsom / Boldog születésnapot! - 15 éves a magyar triatlon / Az orvos válaszol: A statikus nyújtás / Kétszeres tájfutó-világbajnok kismama: Oláh Kati

Sztárok NIKE szerelésben
A félmaraton-specialista


Ahhoz képest, hogy élete első maratonversenyét megmerte - tavaly tavasszal Grazban - mégsem tér át még egy ideig a klasszikus távra. Egyrészt még fiatal, 24 esztendős csupán, másrészt a félmaratoni táv „nagyon fekszik neki”: az elmúlt év őszén országos bajnokságot nyert, idén pedig a Tápióbicskei versenyen volt a leggyorsabb.

Bacskai Zsolt született futó: az általános iskolában derült ki róla, hogy mennyire tehetséges, hiszen a testnevelésórákon sorra megelőzte az évek óta atlétizáló srácokat.
- Nagy iskolakerülő voltam - mesélte Zsolt nevetve, ám rögtön hozzáteszi, hogy nem a lógásban! A nyíregyházi diák testnevelésórán kerülte szorgalmasan az iskolát, és hagyta maga mögött kortársait. Később persze komolyabban kellett edzenie ahhoz, hogy a serdülők között első pályaversenyén országos bajnoki harmadik helyet szerezzen 3000 méteren. A következő évben a mezei ob-n még csak huszadik helyen ért célba, ám ezek után három évig a második, aztán még három évig az első helyet bérelte ki. Tavalyi nagy futása pedig bebizonyította, hogy klasszis, hiszen egyedül, az élboly nyomában „futott fel a dobogó legfelső fokára”. A külföldiek közül is csak a gyorsabbik kenyai, és egy román volt gyorsabb nála a 21 kilométeres távon.

PÉLDÁUL... !

Nem tudom, Önöknek van-e példaképük ?Hogy a példakép szerepén egyáltalán gondolkodtak-e ? A magam részéről úgy gondolom, hogy mostanában roppant nagy hiány van belőlük. Számomra a példakép ugyanis olyan személy, aki ösztönözni képes akár anélkül, hogy egy szót is váltanánk, vagy személyesen ismernénk egymást.De az életén keresztül képes olyan értékeket sugározni, amelyek képesek bennem ugyanazokat az értékeket felkelteni.Ez pedig csak úgy megy, ha az illető azt éli amit mond és mutat,nem pedig csak prédikál.Ettől hiteles.
Dr Hammersberg Elemér nemcsak ezért kedves a számomra, hanem hivatása révén is. Orvos.
Képviselője annak a szakmának, amely egyebek mellett azt lenne hivatott bemutatni, hogy miként lehetne egészségesebben élni. Nem túl sok sikerrel. Egészen pontosan, még annyival sem!
Pedig nem mondanak butaságokat.Csak miért vennénk tőlük komolyan a szentenciát, miközben ugyanúgy egészségtelenül élnek ?Cigarettával a kézben vajmi kevés hitellel lehet a dohányzás ártalmairól beszélni, hogy csak egy példát hozzak elő.De ugyanez vonatkozik a tanárokra,politikusokra, minden más szakma képviselőjére akik egy kicsit is előtérben vannak és akár példák is lehetnek. Rossz példák.Tisztelet a kivételnek.Egyszer talán ők lesznek az előtérben !

Játék határok nélkül
"15 ezer ember a városi stadionban, 30 ezer az utak mentén! 22 év után újra szólt a magyar Himnusz, s ezt a kassai magyarok könnyezve köszönték meg nekem..."

 Tóth Gyula, 1966

Jubileumot ünnepelnek idén a hosszútávfutók, a kassai maraton 75. születésnapját. Európa legrégebbi és legtekintélyesebb maratoni versenyének megálmodója és kezdeményezője Vojtech Bukovsk volt, aki 1924-ben a párizsi olimpiára látogatott, ahol a maratoni versenyszám szépsége és hangulata olyannyira megihlette, hogy elhatározta, maratoni versenyt fog szervezni hazájában, Csehszlovákiában. Néhány hónappal később, október 28-án Kassán vált valóra az álom: útjára indult az első maratoni 17 fős mezőnye. Hazai versenyző, Karol Halla győzött az első versenyen 3:01:35 mp-es idővel. Már a következő évben, 1925-ben Király Pál révén megszületett az első magyar győzelem. A maratoni futás első magyar bajnoka 2:42 percen belüli időben ért a célba, ez az idő a '20-as években kimagaslóan jó időeredménynek számított. Hat évvel később a későbbi olimpiai bajnok, az argentín Juan Carlos Zabala futott, 2:33:19-cel új útvonalcsúcsot, amit csak húsz évvel később tudott megdönteni egy svéd versenyző, Gösta Leandersson. A kassai maraton 75 éves történetének a legsikeresebb magyar résztvevője Galambos József , aki háromszor állhatott a győzelmi dobogó legmagasabb fokára. A kisvárdai futó a legjobb idővel, 2:43:13 mp-cel 1932-ben nyert. A Kassai Újság riporterének kérdésére a háromszoros győztes a szervezőket és versenytársait dícsérve, szerényen válaszolt: "Pályafutásom alatt sok versenyen vettem részt, de a legemlékezetesebb számomra nem Berlin vagy Athén, nem Riga, Amszterdam vagy Torinó, hanem a kassai nemzetközi maraton. Ezen a versenyen gyűlik össze a legerősebb mezőny. Találkozhattam Európa legkiválóbb futóival és tanulhattam tőlük. Kassán megtapasztalhattam azt is, hogy miként kell megszervezni egy nagy nemzetközi sporteseményt."

1938-ban az I. bécsi döntés értelmében a Felvidék egy része újra magyar közigazgatás alá került. A megváltozott, mindinkább háborús körülmények között a magyar maratoni bajnokságot 1938-44 között Kassán rendezték meg. A világháború árnyékában nyert három bajnoki címével Kiss József (MTK, UTE) e korszak legeredményesebb versenyzője. Egy-egy bajnoki címet nyert Gyimesi József, (BBTE) 1941-ben, Kiss Géza (MOVE Rákoskerti Társadalmi és Sport Egyesület) '43-ban és Kővári Rezső (Testvériség SE) '44-ben. Gáll Lajos, akit sorozatunk előző részében mutatottunk be, a Kolozsvári AC színeiben indult és lett harmadik helyezett két alkalommal is.

Újabb történelmi korszakváltás után, 1951-ben a verseny felvette a "Békemaraton" nevet. 1959-ben Szergej Popov Európa-bajnok új útvonalcsúcsot állított fel 2:17:45 mp-es idővel. 1960-ban felavatták a maratoni emlékoszlopot, melynek talapzatába aranybetűkkel vésték be a győztesek nevét. 1961-ben a római olimpiai bajnok Abebe Bikila, '63-ban Leonard Edelen amerikai világranglistavezető győzött. A kassai maratont ebben az időben a bostoni után a második helyen jegyezték a világon. Az 1966-os év kiemelkedő magyar sikert hozott: 33 év után lett újra magyar győztese a nemzetközi maratonnak, Tóth Gyula , a hétszeres magyar maratoni bajnok győzött 2:19:11 mp-cel, az angol Alder James és a japán Aoky Jutaka előtt. Tóth Gyula jobb időt futott itt, mint a budapesti Európa Bajnokságon győztes brit Hogan! A vert mezőnyben voltak a legjobb szovjet, etióp, német, finn és japán futók!

A kassai ősz 1968-ban a "prágai tavasz" jegyében köszöntött be. Az országban a Varsói Szerződés csapatai állomásoztak, a maratoni versenyről hiányoztak a külföldi futók. De három évre rá, 1971-ben már újra teljes a mezőny Kassán és teljes a magyar siker is: kemény küzdelemben Tóth Gyula másodszor is bajnoki címet nyert! Záporesőt követően, meleg, párás időben déli egy órakor rajtolt el a mezőny. A skandináv futóknak nem nagyon tetszett a klíma, csak a finn Hakkarainen volt képes tartani a magyar bajnok iramát. A szovjetek 35 km után szakadtak le, az ír futó a hajrában jött fel harmadiknak. 1. Tóth Gyula 2:21:43, 2. Hakkarainen 2:22:04, 3. Daimond 2:22:59.

A szebbik nem képviselői hivatalosan 1980-tól állhattak rajthoz, sajnos magyar győzelem eddig még nem született. Az elmúlt két évtized legsikeresebb női versenyzője a német Christa Vahlensieck, aki '81-88 között öt alkalommal győzött! A pályacsúcsot 1989-ben elért 2:31:28-es idejével Alena Peterková tartja. Ebben az évben változtatták meg a szervezők a verseny útvonalát, amely korábban dél felé, Abaújszinna (Se a) határáig és onnan vissza a kassai Jednota stadionig, ettől az évtől kezdve viszont végig a városon belül vezetett. Szlovákia újboli önállósulását követően Kassa történelmi belvárosa megújúlt, a hajdani Lenin út sétáló utcává változott, a futók útvonala díszes polgárházak, zenélő szökőkutak és műemlék templomok között kanyarog, csak a lakosság lelkesedése a régi. A verseny napján szinte megáll az élet, leáll a forgalom és a tömegközlekedés, a kordon mentén szorong a város apraja nagyja.

A kassai maraton 75. születésnapját a rendezők ebben az évben az október 3-i versennyel, kísérő rendezvényekkel, az AIMS 12. kongresszusával, ehhez kapcsolódóan maraton-történeti kiállítással ünneplik és teszik bizonyára emlékezetessé a sportág hívei számára.

 

Nagy Gábor Ádám