Rakott almás kenyér

Hozzávalók 4 személyre
3-4 szikkadt kenyér/zsemle
1/2 kg alma
1 citrom leve
3 ek. nádcukor
1 marék mazsola
5 dkg dió felaprítva
1/2 l tej
2 tojás
1 ek. porcukor
kevés vaj

Egy tűzálló jénait kivajazunk. Az almákat nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd rögtön összeforgatjuk a citromlével. A diót miután durvára aprítottuk, összekeverjük a nádcukorral.
A zsemléket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és kibéleljük velük egy rétegben a jénait. Megszórjuk reszelt almával, mazsolát és diót is hintünk rá, majd újabb réteg zsemle következik. Megint szórás, majd záróréteg. A tojásokat villával elhabarjuk, majd a porcukorral és a tejjel elkeverjük. Ráöntjük a keveréket a rakottasunkra, kis vajdarabokat teszünk a tetejére és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük (fedő nélkül).

 

Energia (kJ/kcal)

Fehérje (g)

Zsiradék (g)

Szénhidrát (g)

Élelmi rost (g)

Koleszterin (mg)

4 főre

7993 kJ /1903 kcal

58,7 g

57,2 g

281,5 g

22,2 g

410 mg

1 főre

1999 kJ  / 476 kcal

14,7 g

14,3 g

70,4 g

5,6 g

102 mg

Energiaegyensúly
Az almás rakott kalács 1 adagja 476 kcal. Mennyit kell érte gyalogolni vagy futni 60, 70 vagy éppen 80 kilósan, hogy elégessük? Ezt láthatjátok a lenti táblázatban.

kcal

60 kg

 

Fizikai aktivitás

Elfogyasztott étel

476 kcal

2 óra 9 percen át gyalogol 6 km/óra sebességgel

1 adag "Rakott almás"

 

50 percen keresztül fut 9 km/óra sebességgel

1 adag "Rakott almás"

 

47 percen át fut 12 km/óra sebességgel

1 adag "Rakott almás"

 

70 kg

 

1 óra 50 percen át gyalogol 6 km/óra sebességgel

1 adag "Rakott almás"

 

43 percen át fut 9 km/óra sebességgel

1 adag "Rakott almás"

 

38 percen át fut 12 km/óra sebességgel

1 adag "Rakott almás"

 

80 kg

 

1 óra 37 percen keresztül gyalogol 6 km/óra sebességgel

1 adag "Rakott almás"

 

37,5 percen át fut 9 km/óra sebességgel

1 adag "Rakott almás"

 

35 percen át fut 12 km/óra sebességgel

1 adag "Rakott almás"

Javaslat: Amennyiben elég édes almát választasz a süteményhez, csökkenthető a cukor mennyisége. Ha csupán 2 evőkanál nádcukorral és fél evőkanál porcukorral készíted el ezt az édességet további több mint száz kalóriát spórolhatsz meg.
A napi energiaszükséglet elosztására vonatkozóan az elfogadott táplálkozástudományi ajánlás az, hogy a napi energiaszükséglet 50-55%-t szénhidrátokból (sportolóknál ez még több lehet) maximum 30%-t zsiradékokból, míg a maradék 15%-t fehérjékből fedezzük. A hozzáadott cukor mennyisége pedig ne haladja meg a szénhidrátokon belül a napi 10 energia %-ot. Ez az almás rakottas, a javasolt cukorbevitel csökkentését követően, szinte ideális arányban tartalmazza a különböző energiát adó tápanyagokat.

Megnevezés

Kiszabat

[kcal]

Fehérje
en %

Zsír
en%

Szénhidrát
en%

hozzáadott cukor %

Rakott almás kenyér

4 főre

1801,0

13,1

28,7

57,1

10,0

Fekete Krisztina, OEFI munkatárs, dietetikus, maratoni futó

 

fel a lap tetejére