Rakott almás kenyér
Hozzávalók 4 személyre
3-4 szikkadt kenyér/zsemle
1/2 kg alma
1 citrom leve
3 ek. nádcukor
1 marék mazsola
5 dkg dió felaprítva
1/2 l tej
2 tojás
1 ek. porcukor
kevés vaj
Egy tűzálló jénait kivajazunk. Az almákat nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd rögtön összeforgatjuk a citromlével. A diót miután durvára aprítottuk, összekeverjük a nádcukorral.
A zsemléket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és kibéleljük velük egy rétegben a jénait. Megszórjuk reszelt almával, mazsolát és diót is hintünk rá, majd újabb réteg zsemle következik. Megint szórás, majd záróréteg. A tojásokat villával elhabarjuk, majd a porcukorral és a tejjel elkeverjük. Ráöntjük a keveréket a rakottasunkra, kis vajdarabokat teszünk a tetejére és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük (fedő nélkül).
|
Energia (kJ/kcal) |
Fehérje (g) |
Zsiradék (g) |
Szénhidrát (g) |
Élelmi rost (g) |
Koleszterin (mg) |
4 főre |
7993 kJ /1903 kcal |
58,7 g |
57,2 g |
281,5 g |
22,2 g |
410 mg |
1 főre |
1999 kJ / 476 kcal |
14,7 g |
14,3 g |
70,4 g |
5,6 g |
102 mg |
|
Energiaegyensúly
Az almás rakott kalács 1 adagja 476 kcal. Mennyit kell érte gyalogolni vagy futni 60, 70 vagy éppen 80 kilósan, hogy elégessük? Ezt láthatjátok a lenti táblázatban.
kcal |
60 kg |
|
Fizikai aktivitás |
Elfogyasztott étel |
476 kcal |
2 óra 9 percen át gyalogol 6 km/óra sebességgel |
1 adag "Rakott almás" |
|
50 percen keresztül fut 9 km/óra sebességgel |
1 adag "Rakott almás" |
|
47 percen át fut 12 km/óra sebességgel |
1 adag "Rakott almás" |
|
70 kg |
|
1 óra 50 percen át gyalogol 6 km/óra sebességgel |
1 adag "Rakott almás" |
|
43 percen át fut 9 km/óra sebességgel |
1 adag "Rakott almás" |
|
38 percen át fut 12 km/óra sebességgel |
1 adag "Rakott almás" |
|
80 kg |
|
1 óra 37 percen keresztül gyalogol 6 km/óra sebességgel |
1 adag "Rakott almás" |
|
37,5 percen át fut 9 km/óra sebességgel |
1 adag "Rakott almás" |
|
35 percen át fut 12 km/óra sebességgel |
1 adag "Rakott almás" |
|
Javaslat: Amennyiben elég édes almát választasz a süteményhez, csökkenthető a cukor mennyisége. Ha csupán 2 evőkanál nádcukorral és fél evőkanál porcukorral készíted el ezt az édességet további több mint száz kalóriát spórolhatsz meg.
A napi energiaszükséglet elosztására vonatkozóan az elfogadott táplálkozástudományi ajánlás az, hogy a napi energiaszükséglet 50-55%-t szénhidrátokból (sportolóknál ez még több lehet) maximum 30%-t zsiradékokból, míg a maradék 15%-t fehérjékből fedezzük. A hozzáadott cukor mennyisége pedig ne haladja meg a szénhidrátokon belül a napi 10 energia %-ot. Ez az almás rakottas, a javasolt cukorbevitel csökkentését követően, szinte ideális arányban tartalmazza a különböző energiát adó tápanyagokat.
Megnevezés |
Kiszabat |
[kcal] |
Fehérje
en % |
Zsír
en% |
Szénhidrát
en% |
hozzáadott cukor % |
Rakott almás kenyér |
4 főre |
1801,0 |
13,1 |
28,7 |
57,1 |
10,0 |
|
Fekete Krisztina, OEFI munkatárs, dietetikus, maratoni futó