TÍZEZRES CSÚCS DŐLT MEG A T-COM VIVICITTÁN

Erdélyi Eszter és Minczér Albert diadala

Több mint tízezren választották a futást szombaton délután a Felvonulási téren megrendezett 21. T-Com Vivicittá Városvédő Futáson. A tavalyi 9500 fős csúcs után egy újabb álomhatárt döntött meg a futó-városvédő mozgalom a fővárosban. Minden idők legnépesebb Vivicittáján 800-an a gyaloglást (3 km), 3900-an a Minicittát (3 km), 1700-an a Midicittát (6 km) és a 3800-an a leghosszabb és legnagyobb hagyománnyal bíró Vivicittát (10.5 km) teljesítették. A klasszikus távon két fiatal tehetséges atléta, Minczér Albert (32:22)és Erdélyi Eszter (37:35) szerezte meg a győzelmet.

A tavasz legnagyobb futóeseményét, a 21. T-Com Vivicittá Városvédő Futást rendező BSI Guinness rekordnak is beillő teljesítménnyel öt nap leforgása alatt az árvíz sújtotta Margitszigetről a Felvonulási térre helyezte át az esemény központját.

Tavaszi simogató napsütés és igazi futóidő fogadta a Városligetben óráról órára növekvő tömeget. A három különböző hosszúságú futótáv, a gyaloglás, a Nordic Walking, a téren felállított játékok és a kiállítók kicsiknek és nagyoknak, profiknak és amatőröknek, időseknek és fiataloknak, családoknak és barátoknak kínáltak tartalmas programot.
A futótávokat minden alkalommal az UNIQA VitalClub edzőinek közös bemelegítése előzte meg. Majd a BSI események állandó hangulatfelelőse és szpíkere, Péter Attila tartotta melegen a futók izmait a megszokott koreográfiával vezényelt "rajtgyakorlataival" az utolsó percekben. A hangos visszaszámlálás elsőként a gyaloglókat indította útjára. A nagymamák és nagypapák, anyukák és apukák gyermeküket kézen fogva sétáltak a téli álmából lassan ébredező liget kacskaringós útjain. A gyaloglók közül többen megismerkedtek és kipróbálták a Finnországból eredő Nordic Walkingot.

A gyaloglók célba érkezése után elkezdődött a futófesztivál. Nem volt megállás, óránként dördült el a rajtpisztoly. Elsőként a Midicittá mezőnye vágott neki a 6 kilométeres távnak, Polonyi Balázs, az UNIQA VitalClub Ironman versenyzőjének rajtjelére. A férfiaknál a veszprémi Takács Dávid (18:57), a magyar atlétika fiatal 800-as tehetsége csakúgy mint 2005-ben, az idén is elsőként szakította át a célszalagot Soós Dániel (19:07) és Emmer Attila (19:09) előtt. "Egy nyolcszázas futónak a hat kilométer kicsit hosszú, de így az alapozási időszakban még belefér a felkészülésbe. Több társammal együtt edzőtáborból érkeztünk a mai versenyre, jó volt kimozdulni az edzések egyhangúságából. A márciusi fedett pályás világbajnokságon először voltam felnőtt válogatott, ahol rengeteg új tapasztalatot szereztem. Jó lenne, ha az augusztusi göteborgi Európa-bajnokságon a selejtezőn túljutva kapnék még kétkörnyi lehetőséget a bizonyításra." - hangzottak a junior Európa-bajnoki döntős szavai.
A hölgyek versenyét a budapesti Molnár Tímea (22:48) magabiztosan nyerte. "A győzelmem tette emlékezetessé számomra a mai napot. Harmadszor állok rajthoz a városvédő futáson, mégis ez volt az első alkalom, hogy nem a klasszikus 12 km-es távot választottam, hanem a Midicitta 6 kilométerét. Az idén 3000 méteres síkfutásra készülök, így ez a táv jobban beleillett a felkészülésembe."

Midicittá után Minicittá, azaz a legrövidebb táv következett a nap legnagyobb létszámú mezőnyével. A Minicittát évek óta az általános és középiskolák csapatai uralják. Az idén 111 tanintézet, köztük 19 a Vivicittá történetében újoncnak számító suli hozott népes csapatot. A mozgósítási verseny első helyét a budapesti Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola 256 indulóval szerezte meg.

Délután 17 órára már több mint 6400-an értek célba valamely távon, amikor a Vivicittá mezőnye felsorakozott a rajtvonalnál. A pisztoly dr. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes kezében dördült el. A majd négyezres futótömegnek négy percnél hosszabb időre volt szüksége ahhoz, hogy áthaladjon a rajtkapu alatt. A hosszúra nyúlt összefüggő futókígyó nem hagyta pihenni a közönséget. Szólt a taps a futófolyosón belül és kívül is. Közben az élen ádáz küzdelem folyt a győzelemért. A magyar atlétika tehetséges huszonéves fiataljai diktálták a tempót. Sokáig együtt haladt az élboly, a kivárás taktikáját választották. Az első robbantást az 5000 méter junior Európa-bajnoki bronzérmese, a pécsi Tóth László vállalta fel, de nem sikerült leszakítania az üldözőket és végül a dobogó harmadik fokára állhatott. "Nem készültem külön erre a versenyre erős edzések vannak a hátam mögött és ezt is edzésnek szántam, ami nem jelenti azt, hogy ne győzni jöttem volna. A versenykörülmények, a hangulat olyan többletet jelentenek, amelyet nem edzéskörülmények között megvalósítani." A második helyen csapattársa, Ott Balázs érkezett, aki ezzel egy helyezést javított a tavalyi eredményén, mégsem volt maradéktalanul boldog. “Tavaly Csillag Balázs és Juhász András után a harmadik helyet szereztem meg, most ők nem álltak rajthoz, így az első helyről álmodtam.” A győzelmet a Midicittához hasonlóan veszprémi futó, Minczér Albert szerezte meg. "A táv első felében megpróbáltam a többieken utazni, majd az utolsó kilométereken Lacival együtt menni. A végére nekem maradt több erőm, így enyém lett a győzelem." - mondta a junior Eb ezüstérmes akadályfutó.

A nők versenyében kevesebb volt az izgalom. Erdélyi Eszter és Zsófia korán ellépett a mezőnytől és külön párharcot vívott.
"Arra számítottam, hogy a korábbi győztesek közül Saticu Simona vagy Kálovics Anikó rajthoz áll, ezért azt a célt tűztem ki magam elé, hogy jó tempót és időt fussak. Nem így történt. Sőt a húgom, Zsófi lett a legnagyobb ellenfelem. Néha megijedtem, mert nagyon jött utánam. Azt hiszem a kicsi húgi, már nem is olyan kicsi…" - mondta mosolyogva a győztes Erdélyi.

“Szerettem volna utolérni Esztit, de az igazság az, hogy táv közben nem akart csökkenni a köztünk lévő távolság, bár mindig láttam a felvezető kerékpárost, aki kísérte őt. A hangulat is fantasztikus volt, így könnyebb lesz folytatni a tatai edzőtábort, ahova az eredményhirdetés után indulunk vissza.” - összegzett a Zsófia.

A nőknél az Erdélyi testvérpár küzdelmébe nem tudott beleszólni az Ironman többszörös magyar bajnoka, Harsányi Zsuzsa, de számára ez csak kedves emlékű kaland volt a Hawaii Ironman felé vezető úton.

A szegedi (3700 fő) és a budapesti (10 200 fő) részvételi csúcs után T-Com Vivicittá Városvédő Futás további két vidéki nagyvárosban Kaposváron (május 14.) és Egerben (május 27.) várja a futni, mozogni vágyókat.

A BSI következő eseménye a 6. Hegyvidék Félmaraton és Váltó a Normafánál, május 7-én.

Eredmények
21. T-Com Vivicittá Városvédő Futás
Vivicittá (10,5 km)
Férfiak:

1. Minczér Albert (VEDAC) 32:22
2. Ott Balázs (Pécsi FK) 32:23
3. Tóth László (Pécsi FK) 32:28
4. Pulszky Lajos (Budapest) 35:01
5. Schindler Norbert (Bp. Honvéd) 35:32
6. Ilisz Pál (Dunaújvárosi AC) 35:51
Nők:
1. Erdélyi Eszter (UTE) 37:35
2. Erdélyi Zsófia (GEAC) 38:00
3. Dr. Harsányi Zsuzsanna (Ferencvárosi SZSE) 40:05
4. Borhiné Tokai Erzsébet 43:22
5. Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 44:00
6. Tengerdi Zita (Megalódusz-Tatabánya) 44:19
Midicittá (6 km)
Férfiak:

1. Takács Dávid (VEDAC) 18:57
2. Soós Dániel (Honvéd) 19:07
3. Emmer Attila (Vasas) 19:09
4. Halászevics Áron (Universitas) 19:10
5. Czabán Máté (BEAC) 19:24
6. Egri Balázs (Vitalitás) 19:27
Nők:
1. Molnár Tímea (Bp. Honvéd) 22:48
2. Sík Barbara (Bp. Honvéd) 23:09
3. Wichmann Ivett (FTC) 23:49
4. Moczó Zsanett (AC Szekszárd) 24:20
5. Hajdú Rita (Futóklub Dunaújváros) 24:47
6. Szabó Zita (DVSI) 25:31