1. Vivicittá Városvédő Futás - 1986. április 5.
1986 - a hazai futómozgalom éppen erősödőben volt. Hat éves Magyarország legnagyobb futócsapata, a Futapest Klub. Két éve létezik az IBUSZ Budapest Maraton, és éppen e verseny születésével egyidőben, 1984-ben az olaszok is kigondoltak valamit. A gyönyörű, de zsúfolt és lassan lakhatatlanná váló történelmi városaik lakóit szerették volna ráébreszteni lakóhelyük értékeire. Innen a verseny neve: Vivicittá - éljen a város, szeresd a várost! Többféleképpen értelmezhető a rendezvény elnevezése, amely születésétől kezdve egyre több helyszínen zajlik, mégis egyetlen versenynek (is) számít. Kezdetben évente összesített eredményt is hirdettek az összehasonlító pályaszorzók segítségével, a világ Vivicittá mezőnyének abszolút győzteseit is meghatározzák a főrendezők. Igen, a világét, hiszen az első két év után nemcsak Budapest, hanem 30 olasz város mellett New York, Barcelona, Brüsszel, Lisszabon is bekapcsolódott a sorozatba.


1986. április 5.

Az első versenyen 2223 jelentkezőt, 1726 férfit és 497 nőt regisztráltak. 1580 futó ért célba: 1263 férfi és 317 hölgy.
A verseny szlogenje: Szeresd a várost!
A rajtpisztoly 11 órakor dördült el a világ összes Vivicittá versenyén. Az akkori mezőny a Palatinus Strandról indult, majd a Margit hídon futottak ki a szigetről Budára, aztán vissza a Lánchídon, egy kis kitérő a Vörösmarty tér felé, majd a pesti oldalon észak felé az Árpád hídon értek vissza a futók a szigetre, a Palatinus előtti célba.
Egy napilap formátumú eredménylistával, 1500 Ellesse trikóval, érmekkel kedveskedtek a szervezők a célba érkezőknek. Sőt a győztesek és a sorsoláson szerencsésebbek táskát és futócipőt vihettek haza.

Győztesek:
Szász László (37:39),az angol Hugh Jones lett a 2. (azonos idővel), aki azóta az AIMS főtitkára.
A női győztes Szabó Karolina (40:38) a nemzetközi összesítésben az előkelő 3. helyet szerezte meg.

Válaszd ki a kívánt évszámot, és máris olvashatod, mi történt abban az évben a
Vivicittá Városvédő Futáson: hányan, milyen útvonalon teljesítették a távot, ki lett a győztes, milyen volt a versenypóló, a versenylogó, stb...

| Nyugágy | Vélemény |