20. Matáv Vivicittá Városvédő Futás - 2005. április 17.
 
CSÚCCSAL ÜNNEPELT A JUBILEUMI 20. MATÁV VIVICITTÁ
Csillag Balázs és Tóth Lívia első győzelme
Soha ennyi futó nem állt rajthoz korábban az idén huszadik születésnapját ünneplő Matáv Vivicittá Városvédő Futáson a fővárosban. Vasárnap kilencezer-ötszázan húztak futócipőt és indultak el a három futó (3.6, 6.5 és 12 km) és egy gyalogló (3 km) táv valamelyikén a tavasz legnagyobb, a Futás Évének nyitóeseményén.
A klasszikus 12 km-es Vivicittát két magyar válogatott atléta, a szekszárdi Csillag Balázs (36:32) és a veszprémi Tóth Lívia (41:46) nyerte, abban a mezőnyben, ahol dr. Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke is célba ért.
 
Dobpergés és több mint félezer gyalogló léptei rázták fel reggeli álmából a Margitszigetet, hogy aztán fél órával később már a futók vegyék birtokba. A tíz órakor rajtoló 6,5 km-es Midicittá a veszprémiek győzelmét hozta. A férfiaknál Takács Dávid, a hölgyeknél Bozzay Boglárka szakította át elsőként a célszalagot.
A Minicittá (3,6 km) főként általános és középiskolásokból álló mezőnye két hullámban rajtolt és népesítette be teljes hosszában a szigetet.
 
A Magyar Televízió élő közvetítése miatt 12 óra 12 perckor rajtolt a két évtizedes hagyománnyal bíró 12 kilométeres Vivicitta mezőnye, amely teljesen ellepte a Margit híd lehajtóját. A közel négyezres tömegnek nem lehetett látni a végét, amely jóval a Centenáriumi Emlékmű mögött zárult. Több mint 5 perc kellett ahhoz, hogy az utolsó induló is elhagyja a szigetet, miközben az élen Ott Balázs semmit sem bízott a véletlenre. Elképesztő iramot diktálva már az első kilométeren (2:42) ellépett a mezőnytől és a második ezer méter végére majd száz méteres előnyre tett szert. A Lánchídon, az ötödik kilométernél érte utol az üldöző boly a Honvéd tehetségét. A rakparton váltott vezetéssel és iramváltással próbálta eldönteni a versenyt a Csillag Balázzsal, Juhász Andrással és Minczér Alberttel négy főre kiegészült élmezőny. A Margit hídra elsőként már csak Csillag és Juhász érkezett. A szekszárdiak 5000 méteres csúcstartója az enyhe emelkedőn megnyitotta a hajrát és könnyed futással, a végén kiengedve érkezett az őt ünneplő stadionba. "Hat-hét éve indultam először Vivicittán, majd amerikai tanulmányaim miatt évek maradtak ki. Tavaly sérülés és műtét után ezen a versenyen tértem vissza egy esztendős kényszerpihenő után, akkor tizedik lettem. Ma jól ment a futás, élveztem a versenyt. Legközelebb a tízezres magyar bajnokságon, pályán versenyzem." - monda Németh Gyula tanítványa a győzelmét követően.
Az ezüstérmes Juhász András saját magát is meglepte: "Nem vártam magam a dobogóra. Egy hete maratont futottam, amely alaposan igénybe vette a szervezetem. Az elmúlt napokban csak könnyű futásokkal próbáltam kipihenni a 42 kilométert. A hangulat fantasztikus volt. Már a rajtban elkönyveltem magamnak, bármi legyen is a vége, jó, hogy nem hagytam ki az idei Matáv Vivicittát." A végül harmadik helyen célba érkező Ott Balázs nem leplezte csalódottságát "Az időbonusz megszerzését tűztem ki célul, de a többiek nem voltak ebben partnerek, így a magányos első kilométerek után törvényszerű volt, hogy felfutnak rám."
 
A nők versenyében az első kilométereken a Tóth Lívia, Csomor Erika, Erdélyi Eszter alkotta hármas haladt az élen, amelyből elsőként Erdélyi Eszter szakadt le, aki feladta a versenyt. A duatlon világbajnok Csomor megpróbált lépést tartani a veszprémiek magyar csúcstartójával, azonban a ritmusváltást már nem bírta el, így Tóth a fiúkhoz csatlakozva fokozatosan növelte előnyét, amely a végén 51 másodperces lett. "Először futottam a Vivicittán. A 12 kilométer nekem egy kicsit hosszú, ezért felkészülési versenynek tekintettem. Nagyon meglepett, hogy ennyi ember futott, valamint szurkolt a pálya mentén. Örülök a győzelmemnek, amely megadta az alaphangot az előttem álló pályaversenyekhez, ahol 3000 méteres akadályfutásban szeretném tovább javítani a magyar rekordot." - hangzottak a győztes szavai.
Csomor Erika elégedettnek tűnt a célban: "A szombati négy órás, 100 kilométeres kerékpározással a lábaimban igazán elégedett lehetek, mert időben és helyezésben is jobbat futottam, mint egy esztendővel korábban. Egy hónap múlva duatlon Európa-bajnokság lesz Debrecenben, ezért biztató az egyre javuló formám. Duatlon világbajnokként fogok érkezni az Eb-re. Taktikai versenyre számítok, ahol nagyon sok fog múlni a futáson." A harmadik helyet a gödöllői Erdélyi Zsófia szerezte meg, aki ezzel kárpótolta családját nővére, Eszter kiesése miatt.
Másfél órával a rajt után, amikor a dobogósokat szólították a díjkiosztó emelvényre már minden Vivicittát teljesítő futó célba ért és közösen ünnepelt, mert ezen a napon győztes volt mindenki, aki futott vagy gyalogolt.
A Vivicittá Városvédő futások további helyszínei: május 14. Kaposvár, május 21. Kecskemét, május 22. Debrecen, május 28. Székesfehérvár, május 29. Veszprém, június 4. Szeged.
A BSI következő eseménye az 5. Apenta Hegyi Félmaraton és Váltó a Normafánál, május 8-án.
20. Matáv Vivicittá Városvédő Futás
Eredmények.
Vivicittá (12 km)
Férfiak:
1. Csillag Balázs (AC Szekszárd) 36:32
2. Juhász András (Hunyadi DSE) 36:39
3. Ott Balázs (Honvéd) 36:57
4. Minczér Albert (VEDAC) 37:03
5. Eső András (VEDAC) 37:18
6. Szabó Imre (Vasas-Humansoft) 37:36
7. Oleg Ivancenco (moldovai) 37:47
8. Micatt Yega (kenyai) 38:23
9. Vautier Stéphan (francia) 38:25
10. Szabó Gábor (TFSE) 38:25
Kerekes székes:
1. Legeza György (Guriga SE) 34:48

Nők:
1. Tóth Lívia (VEDAC) 41:46
2. Csomor Erika (FTC) 42:35
3. Erdélyi Zsófia (GEAC) 43:22
4. Bátai Réka (Triatlon Proform, Pécs) 45:33
5. Madarász Viktória (Honvéd) 46:20
6. Szabó Andrea (UNIK SE) 46:59
7. Kulics Beatrix (VEDAC) 47:41
8. Bene Judit (TFSE) 48:06
9. Eiserle Judit (Maraton TKT) 48:07
10. Varga Renáta (Honvéd) 49:32

Kerekes székes:
1. Dóra Krisztina (Rodata SE) 38:54

Midicittá (6.5 km)
Férfiak:
1. Takács Dávid (VEDAC) 19:36
2. Kovács Tamás (VEDAC) 19:47
3. Emmer Attila (Vasas-Humansoft) 19:51
4. Horváth Béla (Hunyadi DSE) 20:05
5. Kurucz Balázs (VEDAC) 20:18
6. Szili Balázs (VEDAC) 21:05

Nők:
1. Bozzay Boglárka (VEDAC) 24:40
2. Márkfy Anna (Vasas-Humansoft) 25:15
3. Hajdú Rita (Dunaújváros) 25:38
4. Vörös Eszter (VEDAC) 26:37
5. Moczó Zsanett (AC Szekszárd) 27:04
6. Takács Katalin (BEAC) 27:58


Válaszd ki a kívánt évszámot, és máris olvashatod, mi történt abban az évben a
Vivicittá Városvédő Futáson: hányan, milyen útvonalon teljesítették a távot, ki lett a győztes, milyen volt a versenypóló, a versenylogó, stb...

| Nyugágy | Vélemény |