1. Canada Dry Futógála - 2004. június 27.
Vasárnap délelőtt mindent beleadtak az 1. Canada Dry Futógála részt vevői az Újpesti rakparton. A nyári időpont és a vízpartok csalogatása ellenére a futók örömmel indultak a Budapest Sportiroda idei újdonságának számító eseményén, hiszen a Canada Dry Futógála az első "klasszikus tízes", azaz 10 kilométeres utcai futóverseny a hazai kínálatban.
A közel ezernégyszáz fős mezőny harmada a 10 órakor rajtoló 5 km-hez sorakozott fel. A futók között több, a zene világából ismert sztár is futócipőt húzott így a népszerű műsorvezető Kovács Áron és a Chili Bianco együttes tagjai is rótták a rakpart olykor végtelennek tűnő egyeneseit.
A célszalagot az Amerikából hazatérő Kárász Zakariás szakította át elsőként: "Nyolcszáz és ezerötszáz méterre készülök, ezért az 5 km-es táv illeszkedett jobban az edzésprogramomba. Öt év kihagyás után kezdtem újra a futást idén februárban, így az állóképességemen van még mit javítani. Nagyon szép a város, tökéletes volt a hangulat és élmény a futás." - összegzett a győztes. A hölgyeknél Nagy Viktória érkezett elsőként a célba: "Nagyon fáradt vagyok, mert a héten államvizsgáztam teológiából. Ennek ellenére jó volt kifutni magamból a tankönyvek mellett töltött sok-sok órát. Futni mindig öröm számomra, a mai győzelem volt a ráadás."
Egy órával később már a klasszikus tízes résztvevői gyülekeztek, akik közül többen életük első 10 kilométerére készültek. A hangulatot a Chili Bianco fontemberének, Várkuti Zsoltnak a szólója fokozta, aki egy rövid koncert vérpezsdítő dallamaival "bemelegítette" a futókat. A hangos visszaszámlálást követően a mezőny a Dunával versenyt futva élő futófolyamként hullámzott, lüktetett végig a rakparton, ameddig csak a szem ellátott.
A élen ötfős boly haladt az első öt kilométerig. Fél távnál Juhász András robbantotta szét a Szabó József, Ilisz Pál, Torjai László, Szabó Gábor alkotta csapatot. A Hunyadi DSE futójával senki sem bírta elfutni az iramváltást, így a Szabadság híd utáni fordítót követően hirtelen egyedül maradt és eldöntötte az érmek sorsát. "Ez volt a taktikám. A táv első felében futni, utazni a többiekkel és a fordító után kihasználva a hátszelet megnyomni a második ötöst. Szeretek oda-vissza futni és a rakpart is kellemes volt a 10 km-hez, bár az utolsó egyenes kicsit hosszúnak tűnt, mert már a célt várja az ember…" A második helyezett pécsi Torjai László sem szomorkodott, közel egy esztendő után versenyzett ismét az utcán: "Betegség és sérülés miatt több hónapra kényszerültem pihenőpályára. Jó volt újra érezni az utcai futóversenyek ízét, különösen így nyáron, amikor a pályaversenyek szezonja van és nagyon kell a minél több lehetőség a formába hozásra." A dobogó harmadik fokára az ugyancsak fehérvári színekben versenyző Szabó József álhatott fel.
A nőknél Staicu Simonának ezúttal sem volt ellenfele, így az athéni olimpia maratoni távjára készülő futónő egy jó edzésnek szánta a versenyt: "Nagyon gyors a pálya. Táv közben úgy éreztem hosszabb is valamivel, de lehet ez annak tudható be, hogy végig magányosan futottam." A második helyezett Szabó Andrea egy héttel korábban a Kékes Csúcsfutáson indult, akkor éppen lecsúszott a győzelmi emelvényről, most ezüstéremmel vigasztalódott. "Kemény volt, de nem nehezebb, mint a csúcsfutás. Szombaton a Hortobágyon folytatom és nagyon kíváncsi vagyok a Délibáb futásra." A harmadik helyen a szentesi Balázs Ágnes ért célba.
Eredmények.
1. Canada Dry Futógála
10 km
Férfiak.
1. Juhász András (Hunyadi DSE) 31:06
2. Torjai László (PVSK) 31:25
3. Szabó József (Hunyadi DSE) 32:02
4. Szabó Gábor (Vasas-Humansoft) 32:45
5. Ilisz Pál (Dunaújváros) 32:53
6. Markó László (Acél) 34:05
Nők.
1. Staicu Simona (BVSC) 36:22
2. Szabó Andrea (UNIK SE) 38:48
3. Balázs Ágnes (Szentes) 42:35
4. Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 43:34
5. Fehértói Zoltánné (Váci Forma SE) 43:52
6. Danyiné Varga Ilona (Bp. Honvéd) 44:01
5 km.
Férfiak.

1. Kárász Zakariás (Bp. Honvéd) 15:47
2. Broczkó Máté (TFSE) 16:09
3. Kovács Tamás (Balassagyarmat) 16:31
Nők.
1. Nagy Viktória (Micro SC) 18:25
2. Juhász Julianna (KSI SE) 20:32
3. Hajdú Rita (DVSI) 22:12
2. Gatorade Futógála - 2005. június 26.
BERKOVICS BRAVÚRJA
Budapesti Futóbúcsú

Vasárnap délelőtt közel ezerháromszázan döntöttek úgy, hogy a 2. Gatorade Futógálával búcsúztatják a tavaszi futószezont. Az Újpesti rakparton az atlétika nagyöregjei győztek a fiatalok felett; Varga Ilona és Berkovics Imre megmutatta, hogy futni mindenKOR lehet.

A rajtkapuhoz először az 5 km-es táv indulói sorakoztak fel 10 órakor, bemelegítve ezzel a pályát a klasszikus tízes futóinak. A célszalagot az országos bajnokságra készülő Nagy György szakította át. „Én ezt egy felkészülési versenynek szántam. Két hét múlva 5000 méteren indulok a debreceni OB-n, így próbáltam a maximumot nyújtani. Elég párás volt a levegő, de jó verseny volt. Akkor lett volna igazán jó, ha 15 percen belül érkezem, de remélem az OB-n ez menni fog.
A nők mezőnyét a szenior korú Varga Ilona leckéztette meg, miután féltávnál faképnél hagyta fiatalabb ellenfeleit. „A légzésemmel gondjaim vannak, így ez a párás levegő különösen megnehezítette a futást, de nagyon örülök, hogy sikerült győzni, főleg, hogy külön erre a versenyre nem készültem.

Egy órával később már a 10 kilométeres táv versenyzői gyülekeztek a rajtnál, akik közül többen életük első tízesére készültek. A rajtpisztoly eldördülése után a több mint kilencszáz fős futófolyam ellepte a rakpartot, mintegy második folyót alkotva a Duna mellett. Az első kilométeren ötfős boly diktálta az iramot, amely a másodikra már háromfősre csökkent. Nem kellett egy újabb kilométert várni, amikor az élsporttól visszavonult, a 90-es évek kiváló atlétája, Berkovics Imre átvette a vezetést, és leiskolázta a mezőnyt. ”Hosszú volt ez a verseny! Visszafelé a rakparton a szembeszél miatt már nem tudtam a 3 perces ezreket tartani. Ősszel a Nike Félmaratonon szeretnék majd indulni, a nyáron arra készülök.
A pécsi Kőműves Norbert a tegnapi K&H olimpiai futónapok kecskeméti versenyének ezüstje mellé egy újabbat szerzett. „Nagyon fárasztó volt, mert az Imi már az elején belehúzott. Nem is tudom, hogy képzelte, de ő bírta. Mi nem. Viszont edzés szempontjából tökéletes volt a tegnapi és a mai verseny is.” Harmadik helyen a mezőtúri Kedves Roland végzett.
A nőknél Takács Andrea érkezett elsőként a célba. Jenkei András tanítványa a fordítónál húzott el a Nagy Viktória és Keresztes Kinga alkotta élbolytól. „Elfáradtam! Öt kilométerig együtt jöttem Nagy Vikivel, visszafelé mentem el tőle egy kicsit. Igaz, hogy szemből fújt a szél, de ez most jó volt, mert frissített ebben a párás melegben.” A dobogó második fokára így Nagy Viktória állhatott, míg a bronzéremmel a combsérüléséből nemrég felépült Keresztes Kinga büszkélkedhetett.

Eredmények
2. Gatorade Futógála

10 km
Férfiak
1. Berkovics Imre (MAC-NSI) 30:28
2. Kőműves Norbert (PVSK) 30:50
3. Kedves Roland (Mezőtúri VSI) 32:00
4. Dr. Farkas József Zoltán (Memphis) 32:38
5. Szabó Imre (Vasas) 33:25
6. Bán Gergely (Hódmezővásárhely) 34:01
Nők
1. Takács Andrea (Vasas Humansoft) 38:34
2. Nagy Viktória (MAC Népstadion) 39:38
3. Keresztes Kinga (TFSE) 40:39
4. Fehér Enikő (GYÖTRI TK Gyöngyös) 42:10
5. Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 42:41
6. Gál Katalin (GMTC) 42:57
5 km
Férfiak
1. Nagy György (TFSE) 15:06
2. Kárász Zakariás (Budapest) 16:04
3. Pámer Gábor (Györköny) 16:52
Nők
1. Varga Ilona (Honvéd) 20:20
2. Hajdú Rita (Futóclub Dunaújváros) 20:48
3. Ágoston Zita (Dunaújváros) 21:07

3. Gatorade Futógála - 2006. június 11.
Sikeres aszfalt teszt a pesti rakparton

A 3. Gatorade Futógála és Görkorcsolya Futam résztvevőit ragyogó napsütés fogadta vasárnap délelőtt a pesti rakparton. Reggel 9 órakor vette kezdetét a program a görkorcsolya futammal, ahol a résztvevők a rakpart teljesen új aszfaltját egy közel 5 kilométeres szakaszon tesztelhették oda-vissza, összesen 9,5 kilométert megtéve. 10 órakor állhatott rajthoz az 5 km-es, 11 órakor pedig a 10 km-es futás mezőnye. A több száz fős szurkolósereg 1800 sportolónak tapsolhatott az első igazi nyári délelőttön.

A reggeli készülődésben már korán feltűnt a Magyarországon élő finn görkorcsolyázó, Frondelius Raimo alakja. Az ő személye mindig garancia a jó eredményre, s erre ezúttal sem cáfolt rá. A rakpart lejtős részén haladva sebessége elérte a 42 km/órát, a Szabadság hídi fordítónál ideje 8 perc 25 másodperc volt, s végül 16:42-es eredménnyel érkezett a célba, jócskán megelőzve versenytársait: "Körülbelül nyolc éve görkorcsolyázom. Nagyon jó volt az új aszfalton görkorizni, ezt azt hiszem bárki más is alátámasztaná, és az időjárás is kedvezett ennek a mai versenynek. Őszintén remélem, hogy jövőre megismétlődik ez a futam és még többen leszünk a rajtnál. Ezt a mai versenyt most ízelítőnek is felfoghatjuk, évek óta nem volt itt ilyesmi, szerintem még nemzetközi versenyt is lehetne itt szervezni."

A hölgyek közül elsőként Szőlősi Boglárkának tapsolhattunk, akinek mindössze 18 perc 26 másodpercre volt szüksége a győzelemhez.

A futók első versenyszáma, az 5 km-es táv 10 órakor rajtolt. A tavalyi címvédő, a TFSE atlétája, Nagy György vezette a mezőnyt a célba 15:31-es időeredménnyel: "Odafelé hátszélben, visszafelé pedig szembeszélben futottunk, így a visszafelé vezető futam nehezebb volt. Debrecenben lesz július végén az 5000 méteres országos bajnokság és ott szeretnék egy számomra jó időt futni. Nem vagyok elégedett a mostani eredményemmel, 15:31-et futottam, a cél viszont 15 percen belül lett volna." - hallhattuk a győztestől. Őt követte Czabán Máté 8 másodperccel lemaradva, míg a dobogó harmadik fokára ezúttal a New York maratonira készülő Kárász Zakariás állhatott fel.

A nap főtávjára, a klasszikus tízesre 11 órakor került sor. Az indulók Szentgyörgyi Katalin, ötszörös Európa-bajnok középtávfutó rajtlövésére startolhattak. Míg az első célba érkezőnek, Tóth Tamásnak 30 perc 51 másodpercre volt szüksége a táv megtételéhez, addig a rakparton végignyúló futókígyó 1 óra 25 perc alatt fogyott el. "Nagyon jó volt a pálya, visszafelé volt egy kis szembeszél és Zsolt elég erős iramot diktált az elején. A fordító után egy kicsit visszább vettünk, ekkor a harmadik és a negyedik helyen futók feljöttek ránk, 7 kilométernél elkezdtük nyomni és itt az utolsó 50 méteren dőlt el, hogy ki lesz az első. Legközelebb a jövő héten állok rajthoz, a Kékes Csúcsfutáson." ? nyilatkozta a dobogó első fokára fellépő atléta. Stépán Zsolt, aki mindössze 5 másodperccel szorult a második helyre, a következőket mondta el: "A pálya jó volt: klasszikus dunaparti terep, észak-nyugati széllel. Ez utóbbi lefelé segítette a versenyt, visszafelé megfogta a mezőnyt. Nagy csatára volt kilátás, a 6. kilométernél már lehetett látni, hogy Tamás és köztem dől el az első két hely. Körülbelül 4 kilométernél elfutottunk és a szembeszélben elkezdtünk taktikázni. Ekkor a mezőny eleje is elért minket, majd az utolsó két és fél kilométeren beleerősítettünk. Kicsit hosszú hajrát vállaltam, Tamás frissebb volt a végén és meg tudott verni."

A hölgyek versenyében az oroszlányi Kostyál Ágnes diadalmaskodott: "Jó volt a verseny, bár a fordító után végig szembeszél volt és ez nehezítette a futamot. Örülök a győzelemnek, de igazság szerint időt jöttem futni, amit viszont nem sikerült teljesíteni 37:30-at szerettem volna és 37:58 lett a vége." Az óbudai futókör atlétanője, Ladányi Tímea még újonc az elitfutók között, ezért második helyezése nagy meglepetés. "Nagyon jó volt az idő és kellemes volt a szél, pláne a tegnapi időjáráshoz képest. Erős volt a mezőny, a Kostyál Ági elment előttem egy kilométernél, a többieket pedig én hagytam le, illetve zömmel fiúk között futottam. A következő versenyem a Nike félmaraton lesz, idén először futom ezt a távot."

Eredmények
Görkorcsolya futam 9,5 km
Férfiak

1. Frondelius Raimo (Kori2000) 16:42
2. Szomor Gergely (Budapest) 18:21
3. Simó Ferenc (Budapest) 18:24
4. Potor Szilveszter (Kori2000) 18:29
5. Török Imre (MAFC) 19:10
6. Görgényi András (Kori2000) 19:34
Nők
1. Szőlősi Boglárka (JSE) 18:26
2. Bántó Erzsébet (Kori2000) 19:34
3. Kerékgyártó Anett (Kori2000) 19:35
4. Molnár Dorottya 22:28
5. Újvári Zsuzsanna (BKDSE) 23:01
6. Nagy Kinga 25:49
5 km
Férfiak

1. Nagy György (TFSE) 15:31
2. Czabán Máté (BEAC) 15:39
3. Kárász Zakariás (LESI) 15:58
4. Musszer Roland (Kiss Árpád VDSE) 16:11
5. Szabó Attila (Kistarcsai VTK) 16:27
6. Schweigert Árpád (MAC) 16:50
Nők
1. Baló Barbara (ORTRI) 17:31
2. Tóth Zsófia (ORTRI) 17:54
3. Ali Dóra (Mezőkövesdi triatlon) 19:45
4. Hajdu Rita (Futóklub Dunaújváros) 20:35
5. Ágoston Zita (Dunaújváros) 21:50
6. Faragó Mária (Gigant Triatlon TC) 22:11
10 km
Férfiak

1. Tóth Tamás (Misi SC) 30:51
2. Stépán Zsolt (MAC) 30:56
3. Soós Dániel (Budapest Honvéd SE) 31:20
4. Szekeres Attila (Hunyadi DSE) 31:21
5. Emmer Attila (Vasas) 32:14
6. Ilisz Pál (DAC) 32:16
10 km
Nők

1. Kostyál Ágnes (ORTRI) 37:58
2. Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 40:42
3. Fehértói Zoltánné (Váci Forma SE) 41:28
4. Tóthné Stupián Anikó (VEDAC) 41:41
5. Danyiné Varga Ilona (Budapest Honvéd SE) 41:54
6. Rácz Zsuzsanna (Budapest Honvéd SE) 42:36
4. Gatorade Futógála - 2007. június 10.

Vasárnap a 4. Gatorade Futógála és Görkori Futam 1900 résztvevőjét a pesti alsó rakparton, ahol az indulók az 5 és 10 kilométeres futáson, valamint a 9 km-es görkori futamon tesztelhették állóképességüket. A klasszikus tízes nevezői mindent beleadtak, hogy megfussák életük leggyorsabb 10 000 méterét. Szép számmal akadtak olyanok is, akik először álltak rajthoz ezen a távon. A férfiaknál a címvédő Tóth Tamás (31:39), a hölgyeknél Kiss Melinda (38:46) győzedelmeskedett. A görkorcsolyások versenyét a jászberényi Szöllosi testvérpár, Szabolcs és Boglárka nyerte.

Először a 9 órakor induló 5 kilométeres táv mezőnye vette birtokba a rajtterületet. Az akkor még kellemesnek mondható időben a Hunyadi DSE atlétájának, Horváth Bélának pontosan 15 percre volt szüksége az 5000 méter megtételére. A hölgyeknél a Csepel Dolphins futónője, László Klára érkezett elsőként a célba.

Egy órával később nemcsak a meleg, a hangulat is fokozódott: a klasszikus tízes résztvevői várták a rajtpisztoly eldördülését, közülük többen életük első, vagy leggyorsabb 10 kilométerére készültek. A hangos visszaszámlálást követően az 1200 fős futóáradat ellepte a pesti alsó rakpartot, s a Duna mellett mintegy második (futó)folyamként hömpölygött a Margit híd irányába. Az élen néhány fős boly haladt 7 kilométerig, ahol a címvédő Tóth Tamás robbantotta szét az Erkoló Ashenafi, Szekeres Attila és a VEDAC atlétái alkotta csapatot. A Misi SC kiválóságával senki nem tudta tartani az iramot, így a 9. kilométernél lévő fordítót követően Tamásnak már csak az idővel és a szembeszéllel kellett megküzdenie. "Egy hete Plitvicén futottam maratonit, tegnap szintén versenyeztem, ezért éreztem a lábamon, hogy nem vagyok pihent. Ennek megfelelően az elején nem erőltettem túlságosan az iramot. Eredetileg úgy terveztem, hogy 6 kilométernél váltok, de aztán adtam még egy kilométert magamnak, és a 7. km-nél húztam bele. Nem tudom, hogy meddig követtek a többiek, mert én soha nem nézek hátra, de egy idő után már nem hallottam az engem követők futólépteit. Örülök, hiszen győzni mindig jó. Ez az eredmény most másodlagos volt, jövő héten viszont úgy megyek majd a Kékes Csúcsfutásra, hogy megpróbálom megdönteni a pályacsúcsot, és természetesen megvédeni ott is a címem." A második helyezett a Hunyadi DSE atlétája, Szekeres Attila lett, őt az etiópiai Erkoló Ashenafi követte a célban.

A nőknél Kiss Melinda örült a nem várt győzelemnek. "Igazi meglepetés volt számomra, hogy győztem ezen a versenyen, hiszen a diplomám megszerzése után dolgozni kezdtem, és szemben a korábbi évekkel, amikor a sport volt számomra a legfontosabb, most már mindenféle elvárás és nyomás nélkül versenyzek. Jól érzem magam a bőrömben, és nagyon örülök a mai győzelemnek!"

A déli harangszóra rajtoló görkorcsolyázók pillanatok alatt birtokba vették az autóktól mentes rakpartot. A célterületen sorakozó szurkolóknak nem kellett sokat várniuk a győztes megérkezésére, Szöllosi Szabolcsnak mindössze 15:37 percre volt szüksége a 9 kilométeres táv megtételére. Őt a tavalyi győztes, a finn Frondelius Raimo (16:00) követte, a dobogó harmadik fokára pedig Simó Ferenc állhatott. A lányok versenyét Szabolcs testvére, Szöllosi Boglárka nyerte.


4. Gatorade Futógála
Eredmények
10 km
Férfiak

1. Tóth Tamás (Misi SC) 31:39
2. Szekeres Attila (Hunyadi DSE) 31:59
3. Erkoló Ashenafi (Etiópia) 32:04
4. Ádok Roland (VEDAC) 32:13
5. Esso András (VEDAC) 32:43
6. Szemán János (VEDAC) 33:51
Nők
1. Kiss Melinda (Budapest) 38:46
2. Halász Annamária (Spuri SC) 39:32
3. Benkó Gabriella (Bp. Honvéd SE) 40:21
4. Wichmann Ivett (FTC) 41:50
5. Sík Barbara (Bp. Honvéd SE) 42:26
6. Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 42:31
5 km
Férfiak

1. Horváth Béla (Hunyadi DSE) 15:00
2. Szabó Imre (Vasas) 15:24
3. Halászevics Péter (Universitas) 15:32
Nők
1. László Klára (Csepel Dolphins) 19:06
2. Miklós Anita (BEAC) 21:06
3. Faragó Mária (SZVSE) 22:10

Gatorade Görkori Futam
9 km
Férfiak

1. Szöllosi Szabolcs (Jászberény) 15:37
2. Frondelius Raimo (Kori2000) 16:00
3. Simó Ferenc (Budapest) 17:24
Nők
1. Szőllosi Boglárka (Jászberény, TFSE) 17:30
2. Vajda Nikolett (Budapest) 18:52
3. Fekete Szeréna (Napraforgó Futóklub) 19:28

fel a lap tetejére>>>