Hungexpótól a Kincsem Parkig

Közel 2600 résztvevővel zajlott a 7. Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál. A kitartó mínuszok ellenére is fesztiválhangulatban telt az esemény. Összefoglaló.

A Hungexpóra ma azokat a futókat vártuk, akik nem tartanak a téli időjárástól és útviszonyoktól, ők azok, akik az év leghidegebb időszakában is hódolnak a szabadtéri mozgás örömének, jellemzően a futásnak.

A szabadidősport legnépszerűbb téli eseményén idén is 3 távon állhattak rajthoz a futók. A legnépesebb táv 2022-ben is a félmaraton volt, mellette a klasszikusnak számító 10 kilométeres és a kezdők számára is teljesíthető 5 kilométeres betétszám várta a mozogni vágyókat.Az esemény már megszokott különlegessége a Hungexpo nyújtotta rajt-célhelyszín. A Zúzmara Futófesztivál Magyarország egyetlen olyan futóeseménye, amelyen a mezőny egy fűtött csarnokból rajtolhat el, és oda is érkezik meg. A félmaratoni táv résztvevői át is futnak a G-csarnok melegén, és nemcsak ott: 2022-ben az útvonal is extrákkal várta a résztvevőket, ugyanis valamennyi táv útvonala keresztülhaladt a Kincsem Park területén.

Az esemény extrémitását elsősorban a januári kiszámíthatatlan időjárás adja. Lehet hó, fagy, eső, szikrázó napsütés, a terepviszonyok pedig a szűz hótól a sáron át a fagyos földig változhatnak. Idén az első két betétszámmezőnye -3-4 Celsius-fokos hőmérsékletben indult útnak, csak a nap melege adott némi enyhülést, amely a délutáni 10 kilométeres betétszámra is csak 1 fokig melegítette fel a hőmérsékletet.A futókedv a hideggel és a járványhelyzet szabta korlátokkal együtt is töretlen, az eseményen 350 hazai település futói képviseltették magukat. A nemek megoszlása évről-évre egyre inkább kiegyenlítődik, a mezőny 48%-a ma már nő. A mínuszba csúszó hőmérséklet pedig az idősebb korosztálynak sem szegte kedvét, a félmaratoni mezőny legidősebb indulója, Fröhlich Henrik 78 éves, a nők 10 kilométeres mezőnyében Ignácz Magdolna pedig 72 évesen állt rajthoz.

A célba érőket a fűtött csarnok melege mellett az eseményre jellemző egyedi érem és befutócsomag várta, valamint a teljesítés semmihez sem fogható öröme.

Azok, akik a járványhelyzet vagy más miatt nem tudtak vagy nem akartak részt venni a futófesztiválon, de egyébként hódolnak a téli futás örömének, az esemény virtuális változatával teljesíthetik a 3 kihívás egyikét. A Virtuális Zúzmara Futófesztivál távjait a résztvevők bárhol, bármilyen tempóban abszolválhatják, akár futópadon sétálva is. A virtuális teljesítés előnye, hogy megszűnnek a fizikai távolság vagy időbeosztás jelentette akadályok. A teljesítés igazoló virtuális résztvevők is megkapják az esemény egyedi befutóérmét.Eredmények:

Félmaraton - férfi:
1. Gyenes Donát (BEAC Atlétika) 1:11:16
2. Szabó József (Jogging Plus Szuperinfo) 1:15:19
3. Nagy Péter (Garmin) 1:18:05

Félmaraton - nő:
1. Koronika Judit 1:28:33
2. György Terézia 1:31:18 (TFSE)
3. Varjasiné Tuli Veronika 1:34:47

További eredmények idekattintva érhetők el!

fb share