1. Canada Dry Futógála - Budapest - Pesti rakpart

SIKERREL MUTATKOZOTT BE A "KLASSZIKUS TÍZES" Staicu Simona és Juhász András volt a leggyorsabb

Vasárnap délelőtt mindent beleadtak az 1. Canada Dry Futógála részt vevői az Újpesti rakparton. A nyári időpont és a vízpartok csalogatása ellenére a futók örömmel indultak a Budapest Sportiroda idei újdonságának számító eseményén, hiszen a Canada Dry Futógála az első "klasszikus tízes", azaz 10 kilométeres utcai futóverseny a hazai kínálatban.

A közel ezernégyszáz fős mezőny harmada a 10 órakor rajtoló 5 km-hez sorakozott fel. A futók között több, a zene világából ismert sztár is futócipőt húzott így a népszerű műsorvezető Kovács Áron és a Chili Bianco együttes tagjai is rótták a rakpart olykor végtelennek tűnő egyeneseit.

A célszalagot az Amerikából hazatérő Kárász Zakariás szakította át elsőként: "Nyolcszáz és ezerötszáz méterre készülök, ezért az 5 km-es táv illeszkedett jobban az edzésprogramomba. Öt év kihagyás után kezdtem újra a futást idén februárban, így az állóképességemen van még mit javítani. Nagyon szép a város, tökéletes volt a hangulat és élmény a futás." - összegzett a győztes. A hölgyeknél Nagy Viktória érkezett elsőként a célba: "Nagyon fáradt vagyok, mert a héten államvizsgáztam teológiából. Ennek ellenére jó volt kifutni magamból a tankönyvek mellett töltött sok-sok órát. Futni mindig öröm számomra, a mai győzelem volt a ráadás." Egy órával később már a klasszikus tízes résztvevői gyülekeztek, akik közül többen életük első 10 kilométerére készültek. A hangulatot a Chili Bianco fontemberének, Várkuti Zsoltnak a szólója fokozta, aki egy rövid koncert vérpezsdítő dallamaival "bemelegítette" a futókat. A hangos visszaszámlálást követően a mezőny a Dunával versenyt futva élő futófolyamként hullámzott, lüktetett végig a rakparton, ameddig csak a szem ellátott.

A élen ötfős boly haladt az első öt kilométerig. Fél távnál Juhász András robbantotta szét a Szabó József, Ilisz Pál, Torjai László, Szabó Gábor alkotta csapatot. A Hunyadi DSE futójával senki sem bírta elfutni az iramváltást, így a Szabadság híd utáni fordítót követően hirtelen egyedül maradt és eldöntötte az érmek sorsát. "Ez volt a taktikám. A táv első felében futni, utazni a többiekkel és a fordító után kihasználva a hátszelet megnyomni a második ötöst. Szeretek oda-vissza futni és a rakpart is kellemes volt a 10 km-hez, bár az utolsó egyenes kicsit hosszúnak tűnt, mert már a célt várja az ember�" A második helyezett pécsi Torjai László sem szomorkodott, közel egy esztendő után versenyzett ismét az utcán: "Betegség és sérülés miatt több hónapra kényszerültem pihenőpályára. Jó volt újra érezni az utcai futóversenyek ízét, különösen így nyáron, amikor a pályaversenyek szezonja van és nagyon kell a minél több lehetőség a formába hozásra." A dobogó harmadik fokára az ugyancsak fehérvári színekben versenyző Szabó József álhatott fel.

A nőknél Staicu Simonának ezúttal sem volt ellenfele, így az athéni olimpia maratoni távjára készülő futónő egy jó edzésnek szánta a versenyt: "Nagyon gyors a pálya. Táv közben úgy éreztem hosszabb is valamivel, de lehet ez annak tudható be, hogy végig magányosan futottam." A második helyezett Szabó Andrea egy héttel korábban a Kékes Csúcsfutáson indult, akkor éppen lecsúszott a győzelmi emelvényről, most ezüstéremmel vigasztalódott. "Kemény volt, de nem nehezebb, mint a csúcsfutás. Szombaton a Hortobágyon folytatom és nagyon kíváncsi vagyok a Délibáb futásra." A harmadik helyen a szentesi Balázs Ágnes ért célba. A Canada Dry Futógálával búcsúzott a "tavaszi" futószezon Budapesten. A nyári szünetet követően a 19. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonnal veszi kezdetét az őszi "nagy menetelés", szeptember 5-én a Városligetben.

Eredmények
1. Canada Dry Futógála
10 km.
Férfiak.

1. Juhász András (Hunyadi DSE) 31:06
2. Torjai László (PVSK) 31:25
3. Szabó József (Hunyadi DSE) 32:02
4. Szabó Gábor (Vasas-Humansoft) 32:45
5. Ilisz Pál (Dunaújváros) 32:53
6. Markó László (Acél) 34:05
Nők.
1. Staicu Simona (BVSC) 36:22
2. Szabó Andrea (UNIK SE) 38:48
3. Balázs Ágnes (Szentes) 42:35
4. Vadon Zita (Budapest) 43:13
5. Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 43:34
6. Fehértói Zoltánné (Váci Forma SE) 43:52
5 km.
Férfiak.

1. Kárász Zakariás (Bp. Honvéd) 15:47
2. Broczkó Máté (TFSE) 16:09
3. Kovács Tamás (Balassagyarmat) 16:31
Nők.
1. Nagy Viktória (Micro SC) 18:25
2. Juhász Julianna (KSI SE) 20:32
3. Hajdú Rita (DVSI) 22:12

fb share