1. Délibáb futás - Hortobágy

FUTÓBETYÁROK A HORTOBÁGYON

A Hortobágyi Nemzeti Park első alkalommal volt futóverseny házigazdája július 3-án. Az 1. Délibáb Futás mezőnye Európa máig leghosszabb kőhídjának, a Kilenclyukú hídnak az előterében gyülekezett, ahol ezen a napon a megannyi turisztikai és természeti látványosság mellett bizony a futókat is megcsodálták az idelátogatók, sőt a helybeliek is.

A verseny védnöke, egyben a nemzeti park igazgatója dr. Aradi Csaba adta meg a rajtjelet és a futók délután kettő órakor a legnagyobb hőségben elindultak a Kilenclyukú hídon át a magyar pusztába. A pár száz méteres bekötő műútról letérve a mezőny földúton haladt az egyre jobban kitárulkozó és szemet gyönyörködtető rónaságába. Jobbra nyargaló ménes, legelő szürke marha gulya, pihenő bivalycsorda, balra nyugtalanul kémlelő rackanyáj és fenyegető kutyaugatás. Hat kilométer után hirtelen véget ért a jól futható földút. A szikes puszta egyenetlen felszíne, majd az olykor térdig érő füves növényzet közel négy kilométeren át alaposan próbára tette a futókat, akik ekkor még csak reménykedtek, hogy a távolban látszó és a fordítót jelentő gémes kút nem délibáb. Miután elhagyták a szalmabálába tűzött tízes kilométertáblát is, a halastavak között kanyargó úton tértek vissza a célhoz, amelyet több, mint háromszázan sikerrel értek el két óra leforgása alatt.

Az élen szinte az utolsó méterekig nyílt volt a küzdelem. A Tábor Miklós, Szabó János, Khoór Bence alkotta hármas együtt tette meg a közel 15 kilométeres távot. A nyolcszázas, békéscsabai Tábor jobb hajrájának köszönhetően került ki végül győztesen. Az ultrafutó Bogár János a "fiatalok" mögött a negyedik helyen ért célba a számára "idegen" távon és környezetben. A nőknél Staicu Simonanak csakúgy, mint egy héttel korábban - a Canada Dry Futógálán -, ezúttal sem volt ellenfele, könnyedén győzött. Az athéni olimpiára készülő futónő most már teljes erővel a maratonira koncentrál és hétfőtől több hetes magaslati edzőtáborba vonul a romániai Piatra Arsán.

Az ünnepélyes eredményhirdetés után, Monspart Sarolta látta el hasznos tanácsokkal a futókat a nyári szünetre, majd Péter Attila betyáravatása következett. A harminc jelöltből végül a budapesti Baranics Gábort avatták a Hortobágy "Futóbetyárjává", aki a legjobban állta az öt - betyárvágta, lefejezés, mogyorózás, ostordurrantás, patkóegyenesítés - próbát. A második Oláh György, a "Lókötő", a harmadik helyezett Farkas Gyula a "Csirkefogó" címmel lett gazdagabb. A napot csikósbemutató és gulyásparti zárta. A megszállottak - no és azok, akiknek nem ülte meg a gyomrát a magyaros helyi specialitás - elindultak az "éjszakai pusztafutáson" és másnap "reggeli kocogással" köszöntötték a 4 óra 53 perckor felkelő napot.

A Budapest Sportiroda tavaszi futószezonja ezzel véget ért. Legközelebb a 19. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonon dördül el a rajtpisztoly szeptember 5-én, a Városligetben.

1. Délibáb Futás (kb.14,9 km)
Eredmények:
Férfiak:

1. Tábor Miklós (Békéscsabai AC) 49:42
2. Szabó József (Hunyadi DSE) 49:47
3. Khoór Bence (Bp. Honvéd) 49:55
4. Bogár János (EVSC) 51:38
5. Lacfi Endre (UTE) 52:27
6. Májer József (Nyírszőlős) 54:13
Nők:
1. Staicu Simona (BVSC) 59:52
2. Szabó Andrea (UNIK SE) 1:00:30
3. Borhiné Tokai Erzsébet (Kisújszállás) 1:07:30
4. Kazainé Bodnár Szilvia (Emőd) 1:09:27
5. Bakó Mónika (Spuri SC) 1:09:29
6. Ocsovainé Gombás Mária (hatvan) 1:09:40

fb share