1. K&H Olimpiai Futónapok - Szeged

2800 fős debütálás a szegedi K&H olimpiai futónapokon

Szombaton Szegeden rajtolt a K&H olimpiai futónapok őszi versenysorozata, amely az olimpiai ötkarika jegyében idén is öt vidéki - Kecskemét, Veszprém, Debrecen, Szeged, Kaposvár - nagyvárost kapcsol össze. A napfény városában első alkalommal megrendezésre kerülő eseményen több mint 2800 fő sorakozott fel a Dóm téren, hogy teljesítse a belváros legszebb utcáin elhaladó 3,4 kilométeres versenyszámot. A férfiaknál elsőként Némedi Zoltán, a MAC atlétája érkezett a célba (9:39), míg a hölgyek küzdelmében a Biacsi testvérpárnak köszönhetően kettős szegedi siker született.

Kiváló nyárvégi időjárás, igazi futóidő köszöntötte azokat a Tisza-partiakat, akik úgy döntöttek, sportolással indítják a hétvégét. A 2800 fős mezőnynek dr. Szentgyörgyi Pál alpolgármester adta meg a startjelet a Dóm téren. A profik már az első kilométert is elhagyták, mire a népes futóhad utolsó embere - csaknem 4 perccel a rajt után - is áthaladt a rajtkapu alatt. A szurkolók nem sokat pihenhettek, nem telt el 5 perc és a tér végében, az árkádok alatt feltűnt a Volvo felvezető autója, majd mögötte az élboly. Az első hely sorsa az utolsó métereken dőlt el Némedi Zoltán, a MAC futójának javára. "Nagyon örülök a győzelemnek, mert látva az erős élmezőnyt, abszolút nem számítottam rá, hogy nyerek. Nagyon szép környezetben volt a verseny, gyönyörű ez a tér, nagy élmény volt itt futni. Én általában pályaversenyzem, de most pihenőidőszak van, és úgy döntöttem, idén nem pihenek, hanem elindulok utcai futásokon is. Ha minden igaz, október 1-jén a Plus Minimaratonon is rajthoz állok." - mondta a boldog győztes. Mindössze 2 másodperccel lemaradva, másodikként Kiss Roland érkezett a célba. "Gratulálok Zolinak, aki most vert meg életében először, ma nagyon jót futott. Én fáradtan érkeztem, mert egy hónapja alapozok, ezért elégedett vagyok a második helyezéssel."- értékelt az UTE atlétája. A dobogó harmadik fokára Pelsőczy Attila, a TFSE futója állhatott fel. "Örülök a harmadik helyezésnek, erre számítottam. Délelőtti átmozgatásnak szántam a versenyt, mert délután lesz még egy erős edzésem." - számolt be az eredményhirdetést követően Attila.

A férfiak küzdelméhez hasonlóan a hölgyek versenye is az utolsó métereken dőlt el. A Biacsi nővérek közül most Bernadett bizonyult 1 másodperccel gyorsabbnak Ilona előtt. "Nem beszéltük meg, ki legyen a győztes. Persze szerettem volna győzni, mert jó formában érzem magam, és itthon, hazai pályán mindig nagyon szeretek futni. Így is lett, ma nekem ment jobban a hajrá, aminek nagyon örülök." - mondta Bernadett. A harmadik helyért járó serleget Garami Katalin, a Szuperinfó SC atlétája vehette át, aki holnap félmaratonit fut Ausztriában: "Nekem ez most sprintverseny volt, mert hosszabb távokon indulok mostanában. Október 1-jén több év kihagyás után ismét szeretnék maratonit futni, mégpedig itthon, Budapesten, ahol eddig sosem álltam rajthoz 42 195 méteren."

A Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett egyetemi bajnokságot a férfiaknál Lóczi Attila (10:00), míg a nőknél Vigh Enikő (14:10) nyerte meg.

A tanintézmények között kiírt mozgósítási versenyt a helyi iskolák kategóriában a Deák Ferenc Gimnázium (414 fő), a vidékiek közül a kisteleki Általános Iskola (132 fő) nyerte és vihette haza a 30 ezer forintos sportszervásárlási- és a 40 ezer forintos SuperShop vásárlási utalványokat.

A BSI következő eseménye a 21. Plus Budapest Nemzetközi Maraton lesz október 1-jén, vasárnap.

1. K&H olimpiai futónapok, Szeged
3,4 km
Eredmények:
Férfiak

1. Némedi Zoltán (MAC NS) 9:39
2. Kiss Roland (UTE) 9:41
3. Pelsőczy Attila (TFSE) 9:50
4. Farkas Géza (SZVSE) 9:56
5. Lóczi Attila (SZTE) 10:00
6. Veress Csaba (Radnóti) 10:15
Nők
1. Biacsi Bernadett (SZVSE) 10:39
2. Biacsi Ilona (SZVSE) 10:40
3. Garami Katalin (Szuperinfó SC) 10:43
4. Kiss Ágnes (SZVSE) 10:52
5. Ferencz Flóra (SZVSE) 11:25
6. Vigh Enikő (SZTE ÁOK) 14:10

Szegedi Tudományegyetem egyetemi bajnokság
Férfiak

1. Lóczi Attila (SZTE JGYTFK) 10:00
2. Frank Ádám (SZTE JGYTFK) 10:58
3. Csont András (SZTE JGYTFK) 11:00
Nők
1. Vigh Enikő (SZTE ÁOK) 14:10
2. Vakán Rita (SZTE JGYTFK) 15:10
3. Kovács Flóra (SZTE JGYTFK) 16:05

Mozgósítási verseny
Nem szegedi iskolák

1. Kisteleki Általános Iskola 132 fő (testnevelő: Égető Katalin)
2. Kiss Ferenc Általános Iskola, Ásotthalom 75 fő (testnevelő: Kiss Andrea)
3. Kunszentmárton Általános Iskola 57 fő (testnevelő: Vincze Béla)
Szegedi iskolák
1. Deák Ferenc Gimnázium 414 fő (testnevelő: Engi Zoltán)
2. Tabán Általános Iskola 330 fő (testnevelő: Dobor Ágnes)
3. Radnóti Miklós Gimnázium 177 fő (testnevelő: Láng Imre)

fb share