Méltó befejezése a futószezonnak: közel 4800 fő ünnepelt velünk Siófokon

2013. november 16-17-én a jubileumi 10. Intersport Balaton Maraton és Félmaratonon ünnepélyesen elbúcsúztattuk a BSI idei futóidényét. No nem kell könnyes búcsúra gondolni, sőt! Volt a megszokott maraton 3 részletben (és egyéb versenyszámok), volt fürdőzés a tóban, amit a ködös partról szörnyülködéssel vegyes csodálattal néztek nagykabátos emberek. Volt ezen kívül az első nap lezárásaképpen futópálinka verseny, melynek során a futók gyümölcspárlatukkal és futóteljesítményükkel egyaránt versengtek egymással, utána buli éjjelig, amit táncversennyel nyitottunk akrobatikus rock and roll, illetve twist kategóriában, bár hogy melyik melyik volt, alighanem maguk a táncolók sem tudták eldönteni. Sokan jöttünk össze erre a hétvégére, a szombat délelőtti harmad, a délutáni hatod, s a vasárnapi félmaratonon így végül összesen közel 4800 futó - ami jó ezerrel több, mint az eddigi rekordlétszám - ünnepelt a Balaton partján.

Szombat reggel a viszonylagos hideg idő ellenére szépen gyülekeztek a futók a rajtkapu környékén, hogy megtegyék a két 7 kilométeres körüket, a harmadmaratont. Délelőtt el is indult a mezőny, s az említett hidegről kiderült nagyon hamar, hogy tényleg csak viszonylagos, a futók pillanatok alatt átizzadták a hosszú ruhákat, és a végére mindenki tudta, hogy bár köd van és furcsán csíp a levegő, azért ideális futóidő segíti a sportolókat. Oké, a szemüvegeseknek azért annyira nem volt jó, de párás szemüvegükben a legtöbben már emlékezetből futották a köröket; nem először voltak itt.

A délelőtti versenyszám nézőinek külön tapsait leginkább a három veterán futó célba érkezése váltotta ki, Tabajdi József, Fehér Károly egymás után érkezett be, de megvárták még Kenyér Imrét is, hogy megmutassák a fiataloknak, hogyan kell a célban örülni még hetvenen, nyolcvanon túl is. Összeölelkeztek, aztán, mintha csak sétából jöttek volna, mosolyogva beszélgetni kezdtek.

Miután az utolsó ember is áthaladt a célkapun, akkor kezdődhetett a délutáni szieszta, melynek során az immáron "barátságos" kategóriába átsorolt időjárástól cseppet sem megriasztva a Balaton Maraton hivatalos vízszint- és vízhőfok ellenőrei délután kettőkor nekiindultak hagyományos fürdőzésüknek. Mondhatnánk, hogy tavaly óta töltöttünk elég vizet a Balatonba ahhoz, hogy ne csak a fürdőzők talpa legyen vizes (jó fél méterrel magasabb volt a vízszint, mint egy éve), de inkább csak azt mondjuk: jókor voltunk jó helyen. A fürdőzők elégedetten ixelték be a képzeletbeli ellenőrzőlapra: az 5-6 fokos Balaton vize fürdésre tökéletesen alkalmas.

Délután fél négyre a köd beerősített, de így sem tudott fennakadásokat okozni, hiszen senki nem tévedt el, mindenki rendben lefutotta a teljes maraton újabb részletét, a hatodmaraton 7 kilométerét. Azen a távon mindenkinek futni kellett, aki egyéniben vagy csapatban benevezett a Balaton Maratonra, nem volt tehát kecmec, elindult mindenki. Aztán az eleje még világosban, a vége lámpafénynél, de mindenki beért rendben, már csak a zuhany, a vacsi volt hátra az esti buliig, ahol több, egymástól független forrás szerint soha ennyien nem ropták még Péter Attila lelkesítő szavai, és Gyuszi "dídzséj" zenéje hatására, mint idén. A táncverseny alatt rengeteg ajándék gazdára lelt, aztán tizenegyig nem is volt megállás: be kellett járatni, le kellett lazítani a nap során elhasználódott lábakat a másnapi félmaratonra.

Vasárnap reggel aztán megérkeztek a félmaratonisták is, hogy csatlakozzanak a már ott levőkhöz. Az időjárás nem változott, s a futók is ugyanolyan közönnyel vették tudomásul: ma sem fognak napszúrást kapni. A rajtegyenes olyan hosszúra sikerült, hogy a kaputól a végét a párától látni sem lehetett, de azt be is töltötték a futók, akik, ahogy azt szokták a legtöbben, itt készültek megdönteni egyéni félmaratoni csúcsukat. Aztán a mezőny elrajtolt, a kezdetét vette a maraton utolsó szakasza, a félmaratoni táv lefutása, amit két nem azonos útvonalra, de azonos hosszúságúra tervezett körön kellett teljesíteni.

Mikor az utolsó futó is beért, a konferenciateremben kezdetét vette az ünnepélyes eredményhirdetés. Itt nem csak a 10. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton helyezettjeit jutalmaztuk, de hagyományos módon itt került sor a Nike Budapest Félmaraton és a Spar Budapest Maraton amatőr kategóriája korosztályos eredményeinek kihirdetésére is. Úgy gondoljuk, mikor mindenki elindult haza, jelzés volt a ködös hétvége után néhány percre megpillantott nap, amint a felhők alá ereszkedve lemenni készült. Minden jó volt, és a vége csodaszép. Vége a szezonnak, de a nap még süt: futni lehet és kell ezután is, egészen tavaszig - akkor pedig találkozunk a 7. Spuri Balaton Szupermaratonon márciusban!

A 10. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton eredményei:

Maraton egyéni, férfi:
1.: Soós Dániel (Bp. Honvéd SE) 2:22:37
2.: Komócsin Balázs (ELTE ADSK) 2:24:14
3.: Beda Szabolcs 2:24:55

Maraton egyéni, nők:
1.: Merényi Tímea Krisztina (Bp. Honvéd SE) 2:40:58
2.: Földingné Nagy Judit (Futóbarátok) 2:48:45
3.: Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 2:50:54

Maraton párban, férfi:
1.: Sormás SE (Balázs Levente, Varga Dániel) 2:23:19
2.: Fürgepárdok (Beda Szabolcs, Pach Péter Pál) 2:27:51
3.: Pali és én (Bán Gergely, Rostás Pál) 2:34:46

Maraton párban nők:
1.: ANYA-LÁNYA (Földingné Nagy Judit, Földing Réka) 2:54:03
2.: Helló Kit-Two (Farkas Ágota, Eiserle Judit) 3:04:05
3.: Nyúlcipő (Ilyés Ildikó, Rédli Szilvia) 3:06:56

Maraton párban, vegyes:
1.: HRSE (Szentpéteri Diána, Bojtor László Tivadar) 2:48:24
2.: VEDAC MI csoport-családi váltó (Kulics Beatrix, Szirbek Zsolt) 2:48:51
3.: csakfuss (Papp Ferenc, Szatmári Adrienn) 2:49:55

Félmaraton egyéni, férfi:
1.: Berecz Lajos (Mezőtúr SSE) 01:08:31
2.: Varga István (ELTE ADSK) 01:10:51
3.: Németh Gábor (ELTE ADSK) 01:11:32

Félmaraton egyéni, nők:
1.: Kis Zsanett (MAC-NS) 01:24:31
2.: Egervölgyi Lilla (SZVSE) 01:24:58
3.: Kodzsagogov Zsaklin (MG Produkt Favorit AC) 1:26:48

Félmaraton párban, férfi:
1.: Tengerszem Optika Running Team Nr. 1. (Berecz Lajos, Szabó Sándor) 1:08:41
2.: NIKE Tata: Rolling Stones (Kovács István, szilágyi Tibor) 1:16:33
3.: ikrek (Radványi Máté, Radványi Márk) 1:21:06

Félmaraton párban, nők:
1.: Balatoni Triatlon Team Siófok (Csák Panna, Csák Virág) 1:25:58
2.: Kajakos Csajok (Sarosi-Kiss Dorottya, Zémann Anita Viktória) 1:35:25
3.: DÖKE Mecsek Dream Team (Balogh Bettina, Hakszer Erika) 1:35:37

Félmaraton párban, vegyes:
1.: TVK MALI (Sebők Klaudia, Balogh Bence) 1:18:00
2.: KORUN érkezők (Rozsnyai Lilla dr., Vas Gábor) 1:18:45
3.: Fürtöske És Aranyhaj (Somogyi Károly János, Hallgat Fanni) 1:25:28

Gratulálunk a győzteseknek!

NÉVADÓ FŐSZPONZOR FŐVÉDNÖK
vednok_drbalazsarpad KIEMELT MÉDIATÁMOGATÓ TÁRSSZPONZOR etirel_logo pro_touch_logo volvo MÉDIATÁMOGATÓ Funzine joy logo Mozgásvilág_logo TÁMOGATÓ

fb share