16. Libresse Női Futónap és Mozgásfesztivál - Városliget

STAICU SIMONA ÖTÖDIK DIADALA - RÓZSASZÍNBE BORULT A VÁROSLIGET

A 16. Libresse Női Futónap és Mozgásfesztivál hagyományosan a nők tavaszi mozgásünnepe, ahol az idén is több, mint ötezer nő húzott sportcipőt, hogy fusson vagy gyalogoljon kizárólag a számukra meghirdetett három táv valamelyikén. A férfiak számára is nyitott mozgásfesztivál szabadidős sportjait, játékait, a színes színpadi bemutatókat tízezernél is többen követték nyomon vagy próbálták ki vasárnap a Felvonulási téren.

A Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium "Mozdulj, Magyarország!" akciójához tartozó eseményen az első "versenyszám" a 1,9 km-es gyaloglás volt. A rajtvonalnál több mint fél ezren sorakoztak fel, amely jól jelzi a fittgyaloglás növekvő népszerűségét. Az már egyáltalán nem meglepő, hogy az indulók között egyre több a gyermekével babakocsiban sétáló, sportoló anyuka.

A következő két futamban a legnagyobb tömegeket, főként diákokat vonzó 3,4 km-es táv rajtjai következtek. Kezek a fej fölött, ütemes taps, majd hangos visszaszámlálás három, kettő, egy éééés raaajt! Kellemes kocogás a liget zöld lombkoronába öltözött árnyas útjain, amelybe belefért a barátnők közötti csacsogás is, hogy aztán mosolyogva, kipirult arccal lépjék át a célvonalat.

A délután folyamán hiába gyülekeztek a vihar- és esőfelhők végül a négy órakor rajtoló leghosszabb táv indulói is kellemes időben futhattak. A profik küzdelmét is hozó 6 km legnagyobb kérdése az volt, hogy Staicu Simonának vajon sikerül-e megszereznie 1994, 1995, 1999, 2001 után az ötödik aranyérmét a verseny történetében. Az egykori ifjúsági világbajnok futónő győzelméhez - mint azt sejteni lehetett - nem fért kétség. Simona már az elején ellépet az ellenfeleitől és rajt-cél győzelemmel, majd félperces előnnyel ünnepelte a Libresse női futónap történetében egyedülálló bravúrnak számító ötödik diadalát. A maratoni távon az athéni olimpiára már szintet teljesített futónő érthetően mosolyogva nyilatkozott: "Saját tempómat futottam, szerencsére a megfázásom sem zavart a célom, az ötödik győzelem megszerzésében. Bár egy picit fáj a szívem amiatt, hogy a ma esti nyíregyházai 10 000 méteres országos bajnokságon nem tudom megvédeni a bajnoki címem" Simona sikerét tovább növeli, hogy a világbajnokok csatáját is ő nyerte, hiszen a duatlon világbajnok Csomor Erikát és kétszeres tájfutó világbajnok Oláh Katalint is maga mögött hagyta. Az ezüstérmet a 3000 m-es akadályfutás magyar csúcstartója, utánpótlás Eb ezüstérmes veszprémi Tóth Lívia szerezte meg: "Télen sérüléssel bajlódtam, ami miatt a budapesti fedett pályás világbajnokság már korábban megszerzett indulási jogáról is le kellett mondanom. Most már egészséges vagyok, de a formámon még javítani kell a pályaversenyekhez." - mondta a célba érkezést követően a VEDAC atlétanője. A lányok, nők, asszonyok, nagymamák ismét bizonyítottak, hogy a család, a munkahely, az iskola és megannyi hétköznapi és ünnepi feladat mellett a sportban is megállják a helyüket. Az elismerésre méltó futó vagy gyalogló teljesítményükön túl a szépségükkel, a bájukkal és a kedvességükkel bearanyozták a vasárnap délutánt a Városligetben.

A Budapest Sportiroda következő budapesti eseménye a 4. Apenta Hegyi Félmaraton és Váltó a Normafánál, május 23-án.

16. Libresse Női Futónap és Mozgásfesztivál
Eredmények:
6 km:

1. Staicu Simona (BVSC) 20:10
2. Tóth Lívia (VEDAC) 20:37
3. Csomor Erika (BVSC) 21:31
4. Oláh Katalin (BVSC) 22:06
5. Pasztuhov Renáta (Salgótarjáni AC) 24:30
6. Schweigert Árpádné (egyesületen kívüli) 25:15
Kerekesszékes:
1. Dóra Krisztina (Rodata) 16:00

fb share