18. Libresse Női Futónap és Mozgásfesztivál - Városliget

ERDÉLYI ESZTER RAJT-CÉL GYŐZELMET ARATOTT


A nők tavaszi mozgásünnepén, a 18. Libresse Női Futónap és Mozgásfesztiválon idén több mint 4200-an futottak, gyalogoltak, mozogtak és élvezték a Királydombnál felállított szabadidős játékokat. A nagykorúságát ünneplő versenyen ideális időjárás és sokszínű program várta azokat, akik a sportos délutáni időtöltés mellett döntöttek. A kizárólag hölgyeknek meghirdetett versenyszámok (3,5 km gyaloglás, 3x1,5 km váltó-, 3,8 km és 6,5 km futás) mellett a mozgásfesztiválon kortól és nemtől függetlenül mindenki sportolhatott a lábtoll-labdától a parkröplabdán át a korfballig. A Libresse Női Futónap leghosszabb, 6,5 kilométeres távján az UTE atlétája, Erdélyi Eszter (22:08) rajt-cél győzelmet aratott klubtársa, Mátyás Enikő (23:08) és a salgótarjáni Papp Ildikó (23:26) előtt.

Az idei újdonság, a 3x1,5 kilométeres váltófutás mezőnye 14 órakor az MDF elnökének, Dávid Ibolyának a lövésére rajtolt, aki a Fuss, hogy fess légy! csapat második tagjaként (Király Adrienn, Dávid Ibolya, Goór Nagy Mária) teljesítette a 1,5 km-es távot. "Meg kell mondanom, sajnos nagyon keveset futok. Az elmúlt fél év nem kedvezett a sportos életmódnak, mostanában inkább otthon szoktam tornázni. Viszont ha a Balatonon vagyok vagy ha nyaralni megyek, gyakran szoktam futni. Az eddigi leghosszabb távom 10 km volt. Mire a végére értem, majd belehaltam, de csak azért is végig csináltam. Általában 3 és 4 km körüli távokat futok. A Balaton-átúszáson mindig ott vagyok, s ez az idén sem lesz másképp." - nyilatkozta az elnök asszony. A rajtvonalnál minden korosztály képviseltette magát, a legkisebbektől a nagymamákig, sőt, egy babakocsis váltó is, ahol a babakocsi volt a váltóbot és a sportos mamák az apróságokkal együtt vágtak neki a távnak. 15 órakor a legtöbb futónőt vonzó 3,8 kilométeres futás rajtja következett. A hölgyekből, lányokból, anyukákból, nagyikból álló mezőnynek percekig tartott, míg átjutott a rajtvonalon és birtokba vette a Városligetet. A több száz méter hosszan hömpölygő hölgyáradat a tavasz egyik legvonzóbb látványát nyújtotta a szurkoló férfiaknak.

Egy óra elteltével a gyaloglók vették át a terepet, akiket a 6,5 kilométeres táv mezőnye követett. A leghosszabb távon a profik versenyében az UTE válogatott futónőjének, Erdélyi Eszternek nem akadt legyőzője, egy perc előnnyel (22:08) érkezett a célba klubtársa, Mátyás Enikő (23:08) előtt. "Ez a táv abszolút beleillik a felkészülésembe, mert jó mind a 3, 5 és 10 kilométerre is. Jól éreztem magam és nagyon örülök a győzelemnek. A terep jó volt, csak a nyárfaszöszök zavartak, amik kavarogtak a levegőben. Viszont az új cipőm, amiben most futottam először, nagyon bevált. Legközelebb a Gatorade Futógálán indulok." - mondta a mosolygós futónő. A második helyezett Mátyás Enikő is elégedetten futott át a célvonalon. "A táv vége kemény volt, az útvonalon elég sok gödröt kellett kerülgetni, de azért jól ment és jól éreztem magam. Főleg pályán szoktam versenyezni, az utcai futóversenyek csak kiegészítő megmérettetések. Hosszabb távon idén a szeptemberi Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonon indulok." A dobogó harmadik fokára a salgótarjániak futója, Papp Ildikó (23:26) állhatott fel. "Nagyon élveztem a versenyt, jó idő volt. Végig együtt futottam az egyik triatlonos társammal, aztán a végén nekem ment jobban. Először indulok ezen a versenyen, tetszett a terep. Az igazán nekem való futótávok 5 és 15 kilométer között vannak. Indulok a júniusi Gatorade Futógálán is, de még nem tudom, melyik távon."

A 18. Libresse Női Futónap és Mozgásfesztivál ezúttal is egy kellemes, sportos délután volt, ahol a hölgyek, nők, lányok, asszonyok, nagymamák voltak a középpontban.

A BSI következő budapesti eseménye a 13. K&H olimpiai maraton váltó a Kossuth téren, június 4-én. Vidéken a K&H olimpiai futónapok veszprémi állomásával (május 21) folytatódik a tavaszi futószezon.

18. Libresse Női Futónap és Mozgásfesztivál, Budapest
Eredmények.
6,5 km

1. Erdélyi Eszter (UTE) 22:08
2. Mátyás Enikő (UTE) 23:08
3. Papp Ildikó (Salgótarjáni AC) 23:26
4. Tóth Zsófia (ORTRI) 23:30
5. Móczó Adrienn (AC Szekszárd) 25:54
6. Rozsnyó Kinga (Budapest) 26:47
Iskolák mozgósítási versenye
Budapesti iskolák

1. Nagy László Általános Iskola és Gimnázium (147 fő)
2. Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola (130 fő)
3. Pesti Barnabás Szakközépiskola (56 fő)
Vidéki iskolák
1. Bárdos Lajos Általános Iskola, Dunakeszi (63 fő)
2. Petőfi Sándor Általános Iskola, Gödöllő (54 fő)
3. Zrínyi Ilona Általános Iskola, Dorog (51 fő)

fb share