19. Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál - Hősök tere

KENYAI GYŐZELEM A 19. PLUS BUDAPEST NEMZETKÖZI MARATONON STAICU SIMONA ÚJ PÁLYACSÚCSA

Vasárnap minden a futásról szólt a 19. Plus Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztiválon. Magyarország legnagyobb szabadidős sporteseményén közel 14 ezren húztak futócipőt és majd százötvenezren látogattak ki a futók, a változatos sport és zenés programok kedvéért a Felvonulási térre vagy szurkoltak az útvonal mentén. Három esztendő után ismét külföldi futó, a kenyai Jacton Odhiambo (2:24:17) szakította át elsőként a célszalagot a magyar bajnoki címet szerző veszprémi Ádok Roland előtt. Staicu Simona új pályacsúccsal (2:38:17), rajt-cél győzelmet aratott nők mezőnyében.

Korán indult a nap. Reggel hét órától már gyülekeztek és alig néhány órával később a futók teljesen ellepték a Városligetet. A kicsit csípős, őszi reggel kiváló maratoni időt ígért a klasszikus táv közel 2700 fős egyéni mezőnyének, amelyben minden harmadik futó külföldről érkezett. A Maraton Staféta és Ekiden váltók csapattagjaival kiegészülve Budapest legszebb városrészeit felfűzve öt órán keresztül kígyózott a futótömeg.

A magyarok számára a bajnoki címek sorsa volt a tét. A rajt után csak az első négy kilométeren tudott együtt maradni az élboly, amikor a versenyt megnyerő kenyai Jacton Odhiambo ellépett a mezőnytől és fokozatosan növelte előnyét a hazai futókkal szemben. "Nagyon jó hangulatú, de kemény verseny volt. Az ideálisnál melegebb hőmérséklet, a szép, de emelkedő dunai hidak, valamint felüljárók tették nehézzé a pályát." -összegzett a győztes, akit honfitársaiból álló váltó is segített.

A magyar különítményt a táv kétharmadán Sági Ferenc vezette, azonban a begörcsölt hajlítója miatt 37 kilométernél kénytelen volt belesétálni a futásba és ezt követően már csak a verseny befejezését tűzte ki célul. "Visszavonulok, ez volt az utolsó maratonom. Nem akartam feladni a versenyt." - hangzott a magyarázat a célban. Sági visszaesésével vérszemet kaptak a fiatalok. A veszprémiek húszesztendős tehetsége, Ádok Roland szinte hitetlenkedve csapott a levegőbe az őt ünneplő tömegben. "Fél távig nyugodtan futottam, próbáltam tartalékolni. Láttam magam előtt az egyre szétszakadó élbolyt és ez erőt adott a felzárkózáshoz." - mondta a boldog győztes. A bajnoki ezüstöt, tíz másodperc hátránnyal élete második maratoni távját teljesítő Hirt Márton szerezte meg: "Az volt a célom, hogy fussak egy jó időt. Az meg sem fordult a fejemben, hogy ezzel a dobogóra is állhatok. Bár láttam Rolandot magam előtt, azonban fejben nem voltam elég erős ahhoz, hogy utolérjem. Ennek ellenére nagyon örülök a bajnoki második helyezésnek." A bajnoki bronzot a kazincbarcikaiak tapasztalt maratoni futójának, Zabari Jánosnak a nyakába akasztották. "Jól sikerült a nyári felkészülésem, ezért bizakodó voltam a verseny előtt, de nem számítottam rá, hogy ebben a mezőnyben odaérhetek a dobogóra. Végig egyenletes tempót futottam, csupán 30 km után váltottam egy gyorsabb tempóra 5 kilométeren át, amikor már csak hatan maradtunk és ez elégnek bizonyult."

A nők versenyében Staicu Simonának egyetlen ellenfele volt ezen a napon, az óra. Az athéni olimpia óta láthatóan lesoványodott futónő küzdelmét siker koronázta, mert ha csak egyetlen egy másodperccel is, de megdöntötte Kovács Ida 2002-ben felállított pályacsúcsát. Az örömmel azonban pár másodpercig várnia kellett, mert csak a chippel mért hivatalos idő bejelentése után vált valóssá a rekorddöntés. "Túlságosan vékony vagyok. A lábaim mentek volna, azonban nem volt erőm. Az átlagos versenysúlyom 50 kg-hoz közel, most azonban a negyvenötöt sem érem el. Az olimpia és az egyetemi vizsgáim sokat kivettek belőlem. Nincs mese, híznom kell! Egész héten gondoltam a versenyre, azonban csak reggel tudatosult bennem, hogy ma 42 kilométert kell futnom, ezért kicsit izgultam a rajt előtt. A táv első fele jól ment, fél táv után volt egy kisebb holtpont, aztán az utolsó 12 kilométeren nagyon sokat segített a közönség. Most már megnyugodtam, sikerült megcsinálnom, amit elterveztem." - hangzottak a győztes szavak. A második helyen a két hét alatt második maratonját teljesítő Poth Mariann ért célba: "Két hete Ravennában lettem második, örülök, hogy hazai pályán is sikerült felállnom a dobogóra." A bronzérmes Teveli Petra az utolsó kilométereken veszítette el az ezüstöt, így érthetően könnyeivel küszködött a célban: "Elfutottam az elejét és ez megbosszulta magát. Meg kell tanulnom türelmesen versenyezni. Először futottam idehaza, bár felállhatok a dobogóra, most mégis nagyon szomorú vagyok."

A futók többségének nem volt oka a szomorúságra, hiszen a maratoni táv teljesítése önmagában is óriási eredmény, amelyet ma több órán keresztül vastapssal jutalmazott a közönség. Mintegy négyszázan életük első 42 kilométerének teljesítéséül választották a 19. Plus Budapest Nemzetközi Maratont, köztük a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Molnár Tamás, aki 4:40:32 órás idővel ért célba. A Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium "Mozdulj, Magyarország!" akciójához tartozó eseményen több rövidebb táv közül választhattak a futóbarátok. A 7.5 km-es Plus Minimaratont a 5000 méteres magyar rekorder Csillag Balázs és a a mezei Eb-bronzérmes Kálovics Anikó nyerte, csakúgy, mint három héttel korábban a K&H nyárbúcsúztató éjszakai futáson. Kálovics Anikó: "Élvezem, hogy minden hétvégén versenyzem. Ma egy tíz kilométeres iramfutásom lett volna az edzéstervem szerint, ezt váltottam ki a mai Minimaratonnal." Csillag Balázs: "Soha ennyi utcai futóversenyen nem indultam, mint az idén. Ezek a versenyek jól beleillenek a jövő évi fedett pályás Európa-bajnokság felkészülési tervébe. Ráadásul itt nagy közönség előtt, jó hangulatban és nagy tömegben futhatok". Több ezren vettek részt a 4 km-es Plus Maratonkán, a 800 méteres Kölyök Tibi Családi Futáson és a gyaloglás világnapjának tiszteletére rendezett gyalogló távokon. A Futás Napján természetesen a futásé volt a főszerep. Azonban a Felvonulási téren rendezett Plus családi napon nemcsak a futók, de azok is kellemes napot tölthetett el, akik a reggeltől estig tartó koncertek, bemutatók, és az életmód kiállítás kedvéért is kilátogattak a futófesztiválra.

A Budapest Sportiroda következő eseménye a Dégáz Futás október 10-én Kecskeméten, majd 17-én a 9. ABLON Női Futógála következik a Margitszigeten.

19. Plus Budapest Nemzetközi Maraton
és maratoni országos bajnokság (42.195 km).
Eredmények:
Abszolút:

1. Jacton Odhiambo (kenyai) 2:24:17
2. Ádok Roland (VEDAC) 2:26:34
3. Hirt Márton (Postás Matáv) 2:26:44
4. Zábari János (Kazincbarcika KHT) 2:28:19
5. Sági Ferenc (Micro SE) 2:29:59
6. Zsódér Zsolt (Hunyadi DSE) 2:30:47

Maratoni országos bajnokság
Férfiak:

Bajnok: Ádok Roland (VEDAC, a bajnok edzője: Szemán János) 2:26:34
2. Hirt Márton (Postás Matáv) 2:26:44
3. Zábari János (Kazincbarcika KHT) 2:28:19
4. Sági Ferenc (Micro SE) 2:29:59
5. Zsódér Zsolt (Hunyadi DSE) 2:30:47
6. Hegyaljai Attila (MAC-Népstadion) 2:31:09
Nők:
Bajnok: Staicu Simona (BVSC, a bajnok edzője: Juhász András) 2:38:17 (új pályacsúcs, régi: Kovács Ida (VEDAC) 2:38:18, 2002)
2. Póth Mariann (Micro SC) 2:50:34
3. Teveli Petra (UTE) 2:51:53
4. Benkó Gabriella (Bp. Honvéd) 3:00:27
5. Kovács Krisztina (Micro SC) 3:02:47
6. Czibók Ágnes (Bp. Honvéd) 3:07:26
Kerekesszékesek:
Férfiak:

1. Bók László (Delfin SE) 2:11:35
Nők:
1. Dóra Krisztina (Rodata SE) 2:18:24
Handbike:
Férfiak:

1. Legeza György (Guriga SE) 2:11:41
2. Serényi Tibor (Return Alapítvány) 2:11:47
3. Kapcala György (Vaskar SE) 2:26:07
Minimaraton (~7.3 km):
Férfiak:

1. Csillag Balázs (AC Szekszárd) 22:08
2. Ott Balázs (Bp. Honvéd) 22:20
3. Torjai László (PVSK) 22:24
4. Tábor Miklós (Békéscsabai AC) 22:51
5. Ilisz Pál (Dunaújvárosi AC) 22:57
6. Molnár Dániel (Salgótarjáni AC) 23:18
Nők:
1. Kálovics Anikó (Haladás VSE-Perfect Media) 23:35
2. Zsiga Tímea (VEDAC) 26:49
3. Kovács Zsófia (GYÖTRI) 27:18
4. Hoványi Réka (Bp. Honvéd) 28:47
5. Pásztor Rita (Bp. Honvéd) 29:24
6. Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 30:14

fb share