4. Liget Élményfutás 7 km - pályaleírás

Ismerd meg futva a Városligetet, járj be új és régi, természetes és épített részeket, kalandozz olyan helyeken, ahova máskor nem juthatsz be futva!
7 km, 23 kaland, lássuk őket szép sorjában!

Használd az esemény interaktív helyszínrajzát a telefonod Google térképén a Városligetben, így könnyen megtalálod az egyes élmények helyszíneit a parkon belül >>>

Nagyobb felbontásért kattints a térképre!

1. kaland: Bújj, bújj, zöld ág

Ne vegyél túl nagy lendületet, mert nem futva, hanem testmagasságtól függően guggolva, térdelve, görnyedve fogsz elrajtolni. Megmutatjuk milyen belülről egy majdnem egy méter átmérőjű vízvezeték-elem. Nem is egy, hanem három, hiszen hármasával egymás mellől fogtok rajtolni.

2. kaland: Rózsakert és Millennium Háza

1500 tő rózsa és egy rózsalugas változatos színű és mintázatú virágai keltik életre Budapest aranykorának hangulatát. Először ezek között, majd az átfogó műemléki rekonstrukció keretében megújult volt Olof Palme Házban, a Városliget legrégebbi épületében vezet az útvonal.

3. kaland: Gumifüggöny

Ha azt gondolnád, hogy a futókörre érve hagyunk haladni, nem tévedsz nagyot. Csak egy kicsit. Miután átküzdötted magad a gumifüggönyön, egy ideig szabad a pálya.

4. kaland: Futóforgalom-terelés

A volán mögött ülve az ilyen akadályokat kikerülöd. Most nem lesz más lehetőséged, mint átugrani. Testközelből megismerheted a műanyag forgalomterelő elemeket.

5. kaland: Múzeum Mélygarázs

3 emelet le, hogy remegjenek a combjaid. Egy kör a mélygarázsban. Nagy előnye, hogy itt védve vagy az időjárás viszontagságaitól. 3 emelet vissza a talajszintre, hogy feltornázzuk a pulzusodat. Tényleg, futottál már mélygarázsban?

6. kaland: Hullámvasút

Kordonok között futni mindenki tud, így néz ki minden célegyenes. Na de ha ezek a kordonok keresztbe vannak fordítva? Ráadásul egyszer felette, egyszer alatta kell majd átjutnod.

7. kaland: Mászófal

Ebben nincs semmi trükk, mész-mendegélsz (na jó, inkább futsz) a Városligetben, egyszer csak előtted terem egy mászófal. Nincs más dolgod, mint felkapaszkodni a tetejére és menni tovább.

8. kaland: Királydomb

Bővítjük a gyakorlati földrajzi ismereteidet, tenger után jöhet a domb. Persze nem megkerülve, hanem két irányból is meghódítva. 1975 előtt nem volt itt még egy árva hupli sem. Az akkor dúló szánkódomb építési láz eredményeként építési törmelékből és földből nőtt ki a Szánkódomb, amit 1983 óta, az István, a király című rockopera itteni bemutatója után kezdtek Királydombnak hívni.

9. kaland: 200 méter sprint

Mit csinál a futó, ha meglát egy 200 méteres futópályát? Valószínűleg mindenki mást. Reméljük te megfutod életed leggyorsabb 200 méterét. A kanyarokban ne felejts bedőlni!

10. kaland: Kerékcsere

Mit csinál az ember, ha defektet kap? Ki kell cserélni a gumit, amit persze egyszerűbb a helyére gurítani, de itt most bizony cipelni kell! Mindenki a termetéhez méretezett gumival próbálkozhat!

11. kaland: Gumihegy

A Kerékcsere előkészítése után maradt egy kisebb kupac autógumink. Ezeket összehordtuk egy halomba, de nem meggyújtjuk, hanem átzavarjuk rajta a mezőnyt. Keresd meg a legkönnyebb hágót, közben vigyázz a cipődre, nehogy a rakásban maradjon!

12. kaland: Füstalagút

Egy kicsit megfüstölünk, de csak annyira, hogy még legyen erőd továbbfutni.

13. kaland: Habalagút

Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel! Maradandó élménnyel gazdagodsz, a belül begyűjtött hab (sajnos nem tejszín), még elkísér egy ideig a pályán.

14. kaland: Vajdahunyad Vára vizesárok

Először arra gondoltunk, hogy itt bezavarjuk a mezőnyt a tóba, de akkor ki kellett volna hagyni a következő két kalandot, azokban a víztől/sártól csöpögő ruházat nem szalonképes. Így maradnak a tóparti sétányok, stégek. Az biztos, hogy pazar a látvány, főleg ha nem futsz erre gyakran.

15. kaland: Vajdahunyad Vára kerengő

A belső kertes kerengő egy igazi futócsemege, az épületkomplexum ezen része ritkán látogatható, esetenként rendezvényhelyszínként üzemel. Most azonban a futóké lesz egy fél napra, valószínűleg egyszeri lehetőség lesz körbefutni egy versenyen.

16. kaland: Mezőgazdasági Múzeum

Mentél már futva múzeumba? Vagy csak kifelé, maszkban, hónod alatt egy Van Gogh-gal? Most itt a lehetőség egy gyors látogatásra, igaz nagyon nem mélyülünk el a tárlatokban, csak úgy futólag.

17. kaland: Ikarus 280

Ha buszon fut az ember, általában nincs jegye és kergeti az ellenőr. Ez itt most teljesen legális lesz, elöl felpattansz, végignyargalsz a csuklóson, a végén jelezni sem kell a leszálláshoz.

18. kaland: Gumitenger

Kapcsolj kenguru üzemmódba, és kapkodd a lábad! Kölyköt az erszényedbe nem adunk, autógumikat a lábad alá viszont annál inkább.

19. kaland: Magyar Zene Háza

Reméljük, itt most a te kottádból játszanak! Fotó:magyarzenehaza.huFotó:magyarzenehaza.hu

20. kaland: Néprajzi Múzeum - lent

Jártál már az új Néprajzi Múzeumban? Ha nem, most a látogatókkal együtt nézheted meg a Kerámiateret. Igaz ők sétálva, de te futva, ugye?
A Múzeumban futva csak a kijelölt útvonalon szabad haladni, aki erről letér, váltson gyaloglásra! Fotó:neprajz.huFotó:neprajz.hu

21. kaland: Néprajzi Múzeum - fent

Jártál már az új Néprajzi Múzeumban? Hát persze, onnan érkezel! Most kipróbálhatod, milyen panorámával bír az intézmény!
A lépcsőn futás veszélyes üzem, kérjük nagyon figyelj a lábad elé! A lépcsőszobrot minden résztvevő a saját felelősségére használhatja.

22. kaland: Kukatolás

Mikor elhangzik a kérés, hogy "Drágám, levinnéd a szemetet?" biztos otthon is így csinálod. Ha nem, akkor ideje megtanulni gyorsan közlekedni a kukával. Mi a kezedbe adjuk, te pedig tolod, húzod, hónod alá kapod, mindegy. A lényeg, hogy érj vele körbe a közel 100 méteres pályán.

23. kaland: Mentőautó

Futottál már keresztül mentőautón? Az viszont biztos, hogy záró élménynek tökéletes lesz a 7 km végén. Akkor se maradj bent, ha rosszul lettél a futás végére, az egyedi érem majd rendbehoz!

Az előkészítés során az akadályok módosulhatnak.fb share