21. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton - Városliget

Bene és Kálovics diadala

Szeptember 3-án a 21. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonnal elrajtolt a BSI őszi futóverseny-szezonja. Minden idők második legnépesebb mezőnyében több mint 6000 résztvevő rajtolt. A hét közepi még kissé hűvös időnek már nyoma sem volt a verseny napján. Kellemes, nyár végi hőmérséklet és verőfényes napsütés fogadta az indulókat, akik között ott volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kóka János a gazdasági és közlekedési tárca vezetője, Gusztos Péter országgyűlési képviselő és László Csaba volt pénzügyminiszter is. A miniszterelnök felesége, Dobrev Klára a Nike Ligetkör 3,5 kilométeres távját teljesítette. A félmaratoni országos bajnoki címet Bene Barnabás és Staicu Simona nyerte.

A hihetetlen hangulatot közvetlenül a 10 órás rajt előtt a Samba Batucada Band zsigereket megmozgató ütemei fokozták tovább. Majd eldördült a rajtágyú a Nike European Magyarország ügyvezetője, Széles József közreműködésével és a hatalmas futótömeg több mint nyolc perces rajtja megkezdődött. A rajtfolyosóból kiáramló, majd a Hősök terén tovafutó áradat teljes szélességében ellepte az Andrássy utat, majd a hömpölygő futóhad több mint két és fél órán át rótta a kilométereket Budapest legszebb részein. Fővárosiak, vidékiek, magyarok és külföldiek, férfiak és nők, idősek és fiatalok mind bebizonyították, hogy valóban legyőzhető a 21 097,5 méteres távolság.

A 10 óra 15 perckor rajtoló 3,5 kilométeres Nike Ligetkört a rövidebb távokat kedvelő futóbarátok, a szurkolók, a félmaratonisták hozzátartozói és a legkisebbek teljesítették. Köztük Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége és egyik gyermeke is: "Nagyon szeretek futni. Az a jó ebben a ligetkörben, hogy a gyerekekkel is meg lehet szerettetni a futást. Most éppen Annával futottam, aki hősiesen teljesítette a távot." A Ligetkör utolsó befutói 3/4 11 környékén értek a célba.

A félmaraton mezőnyének legeleje 2 perc 57 másodperc alatt ért az első kilométertáblához. Az élen vágtázó Bene Barnabás és Tóth Tamás körülbelül a 16. kilométernél hagyta maga mögött az élmezőnyt, majd a 18. kilométernél Bene Barnabás már 150 méterre volt a másodikként befutó Tóth Tamás előtt. Bene 1:06:32-es idővel ért célba: "Ez a nyaram sérüléses volt, keveset versenyeztem, ezért nagyon kellett ez a győzelem, erre hajtottam. Az volt a taktikám, hogy az utolsó 5 kilométeren elszakadok az élbolytól, és ezt meg is csináltam." Tóth Tamás 1:06:54-gyel másodikként lépte át a rajtvonalat. "Elég erős volt a mezőny, az elején nem is reméltem, hogy dobogós leszek, így nagyon örülök a második helynek és elégedett vagyok az eredményemmel is" - nyilatkozta a 28 éves atléta. A 20. kilométernél dőlt el a dobogó harmadik helyének sorsa, amit Jackton Odhiambo Wasiema szerzett meg (1:07:06). A kenyai futó tavaly a második helyen ért célba. A Nike Félmaraton negyedik helyezettje Soós Dániel lett, aki 1:07:06-os időeredményével az országos bajnoki dobogó harmadik fokára léphetett fel: "Körülbelül 5 percre lakom innen, úgyhogy nekem külön öröm volt ezen a versenyen futni és dobogóra kerülni, mert jó érzés itthon, Budapesten futni, úgy versenyezni, hogy az ember ismeri a pályát. 1 év kihagyás után tértem vissza, örülök, hogy ennyire jól sikerült, ráadásul ezzel az eredménnyel bekerültem a debreceni vb csapatába is."

A hölgyeknél Kálovics Anikó szinte rajt-cél győzelmet aratott, nyolc kilométertől már csak egyedül állt a női mezőny élén. 1:10:46-os ideje 29 másodperccel maradt el a 2000-ben Mihaela Botezan által felállított 1:10:17-es pályacsúcstól. "Nagyon örülök ennek az eredménynek, mindent megtettem, amit lehetett. Jól éreztem magam a versenyen, örülök, hogy sikerült győznöm és 71 percen belül futnom. A végére jól elfáradtam, nekem meleg volt ez a mai idő. Jövő héttől St. Moritzban edzem, az október 15-i első maratonimra készülök" - tudtuk meg a magyar női félmaratoni csúcstartótól, akit Staicu Simona követett a célban (1:12:08). "Jól éreztem magam, örülök a második helynek, illetve a bajnoki címnek (Anikó külföldi csapat tagjaként nem indult az ob-n). Tudtam, hogy Anikó nagyon jó formában van, és hogy nem fogom tudni beérni, viszont a tervezett iramban (3:25 perc/km) végigfutottam, úgyhogy elégedett vagyok." A hölgyek harmadik befutója Rakonczai Beáta (1:14:22) lett: "Nem volt senki, akivel együtt tudtam volna futni, így hosszúnak tűnt ez a verseny, főleg a rakparton. Nem vagyok elégedett a harmadik hellyel, de egy hosszú, sikeres felkészülésen vagyok túl, ami úgy gondolom elég lesz a 20 kilométeres utcai világbajnokságra (Debrecen, október 8.). A Nike-n utoljára 3 éve indultam, és nagyon örülök, hogy újra itt lehettem, mert szeretem ezt a verseny a jó hangulat miatt."

A célvonalat éppen csak átlépő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök így nyilatkozott: "A vége, az utolsó 6 kilométer kemény volt nagyon, de az a fontos, hogy megvan. Csak erről szólt a dolog." A miniszterelnök Kóka János és Gusztos Péter társaságában ért célba.

A megkönnyebbült, boldog futók és szurkolók még órákkal a célba érkezés után is anekdotáztak a versenyközpont szomszédságában, a városligeti gyepen, miközben egyre több név, dátum, időpont került az érmek hátuljára...

A BSI őszi futószezonja szeptember 9-én folytatódik a 11. K&H olimpiai éjszakai futással.

fb share