''Soha nem látott óriás futókígyó a 28. NIKE Budapest Félmaratonon''

Idén is minden feltétel adott volt ahhoz, hogy újra jó hangulatú versenyre kerüljön sor a Városligetben. Az időjárás felelős nagyon hosszú ideje szimpatizál a szervezőkkel és mintha csak kötelező feladatának érezné a napos, meleg, szélcsendes idő biztosítását.

A VIP zónában szokás szerint több híresség is felbukkant. A 8 tv állomás riporterei kézről kézre adták az olimpiai ezüstérmes férfi kajak négyes tagjait, élükön Kammerer Zoltánnal. Szíjjártó Pétert is faggatták az újságírók, ő büszkén újságolta, hogy élete első NBI-es futsal bajnokijával a lábában vág neki a távnak, immáron ötödször.

Vadon János rádiós műsorvezető arról beszélt, hogy a félmaratoni futását Erőss Zsolt emlékének ajánlja. A SUHANJ! Alapítvány önkénteseinek egyikeként, egy mozgássérült fiatalt kísérve készült a rajthoz Kovács István olimpiai és világbajnok ökölvívó. Gál Lilla születésétől fogva mozgássérült, a hétköznapokban elektromos székkel közlekedik.

"2010 óta, amióta létezik a SUHANJ!, sok nagy versenyen vehettem részt, tavaly pedig a Kékesre is felsuhant velem a SUHANJ! csapat. Kokóval tavaly egymás mellett álltunk a rajtban, boldog vagyok, hogy idén ő lesz az egyik kísérőm." Kovács István tehát nem önmagáért futott: "óriási ajándék a sorstól, hogy a futásommal jó és igaz ügyet szolgálok és megtisztelő, hogy Lilla barátommal érhetek majd be a célba"- nyilatkozta.

Indult egy ritka sportos család is, a hat Pók: a Pók szülőkön kívül ott volt a rajtnál a három gyermekük és a családfő testvére is. Iváncsics Zsolt meghívottként idén különféle BV intézetekben tartott előadásokat a futásról, annak szemléletet formáló erejéről, nagy sikerrel. Azt kérték tőle a falon túl élők, hogy a félmaratonit értük fussa.

Elkészült a világon egyedülálló futómez, aminek a fele rabruha, fele már az új életet, a társadalomba beilleszkedést szimbolizáló makulátlan fehér sportöltözet, ez utóbbi természetesen a szív felőli oldalon.

A rajtnál olyan szurkolás alakult ki, hogy azt tanítani lehetne. Idén már 65 országból érkeztek a vendégek, szemben a tavalyi 54 országgal. 1600 a külföldiek száma , ami 6-7%-os növekedés az egy évvel ezelőtti adatokat tekintve. Angliából, Németországból és Olaszországból 100 fölötti volt a nevezési létszám, de idén először Szlovákiából érkeztek a legtöbben (155 futó). Érdekesség, hogy Malajziából, Örményországból, Chiléből, Nepálból, Peruból, Nepálból és Indonéziából is jöttek futók. Péter Attila, a verseny szpíkere megtapsoltatta a külföldiekkel a magyarokat. A vendégek azt mondják a világ legjobb hangulatú félmaratonija a budapesti.A versenyzőket dr. Szentes Tamás, Budapest egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettese és a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Storcz Botond indította útnak. 615 olyan nevező akadt, akik most látták elérkezettnek az időt életük első félmaratonijára! Az utolsó rajtolónak komoly türelemre volt szüksége ahhoz, hogy ő is sorra kerüljön: 13 percet kellett várnia a sorára!

Aztán valamivel kevesebb mint 66 perccel később szakította át a célszalagot a legelső futó. 20 fokos melegben zuhant be a célba a 28. Nike Budapest Félmaraton mezőnye (a rajt idején 17 fokot mutatott a hőmérő).

Végül 7436 egyéni futó érkezett be, ami rekordot jelent Magyarországon, hiszen eddig 6700-nál több futót soha nem regisztráltak a célban egyik félmaratoni versenyen sem.
Hand Bike-al tekert be a legelső versenyző Legeza György, órán belüli idővel (59.35). A tavalyi győztes Bók László egy év alatt jócskán javított, ő is órán belülre került. Egy év alatt 1:02.12 mp-es idejét felcserélte 59.36 mp-re. Fantasztikus befutó volt, 1 század másodperc különbséggel!

Bár a tavalyi férfi félmaratoni országos bajnokság első három helyezettje is ott volt a mezőnyben, de idén csak egyiküknek sikerült dobogóra állni (Koszár Zsolt újra a harmadik lett). Az olasz Ivan Di Mario kezdett a legjobban, hat kilométeren ő vezette a közel 12 ezer futóból álló futókígyót. A következő négy kilométeren a svájci Adrian Lehmann vette át az élt. Koszár Zsolt gondoskodott arról, hogy ne csak külföldi fusson az élen. Igaz csak a 11. kilométernél érezhette meg azt az érzést, hogy a felvezető motoroson és a legjobb handbike-osokon kívül senki sem jár előtte.
Akkor azonban átvette az irányítást a 32 éves kenyai Henry Kemboi és végig az élen haladt, elsőként szakította át a célszalagot (három év után került ismét külföldi atléta kezébe a győzelem).
Ezzel továbbra is fennáll az a különleges helyzet, hogy a férfiaknál még egyetlen atlétának sem sikerült két alkalommal is a Nike Budapest Félmaraton dobogójának a tetejére állni.

A veszprémi Kovács Tamás végül 16 mp-el maradt le a kenyaitól, majd további két másodperccel a harmadik helyen beérkező Lehmann. Kovács Tamás az országos bajnoki címmel vigasztalódhatott, hisz a 28. Nike Budapest Félmaratoni egyben magyar bajnokság is. A címvédő Józsa Gábor a magyar bajnoki sorrendben dobogóra sem került, a 4. helyen zárta a versenyt.

Henry Kemboi -férfi félmaratoni győztes
A tavaszi és az őszi idényben három-három hónapot versenyzek Közép-Európában, de Budapesten csak elsőször álltam rajthoz. Lenyűgöző volt, hogy milyen sokan neveztek és a hangulat is egyedülálló. Az edzőm javaslatára az első tízezer méteren kivárásra játszottam, csak figyeltem a mezőnyt, és amikor 31:10-es idővel elértük a 10. kilométert, robbantottam. Volt benne egy kis kockázat, de éreztem, hogy jó formában vagyok, az akkor szerzett kétszáz méteres előny szerencsére végig kitartott. Boldog vagyok, hogy így sikerült a bemutatkozásom, jövőre szeretném megvédeni a címemet.

Kovács Tamás - férfi országos bajnokság győztes
Negyedik alkalommal álltam rajthoz a Nike Félmaratonon, ezen a pályán a legjobb eredményemet értem ma el. Igaz, a 21 kilométeren az egyéni csúcsom 63:53. A rajt előtt azt terveztem el, hogy az első 15 kilométeren még nem robbantok, megvárom, miképp alakul a mezőny, és akkor már látni fogom mennyi van a mai napban. Meglepett, hogy egy komolyabb boly alakult ki az elején: 8-9-en léptünk el a többiektől, majd a kenyai srác leszakított minket. Elsősorban a magyar bajnokságra koncentráltam, nem tudtam mennyi erő van Henry Kemboiban. 13-20 km között nagyon nehéz volt, több alkalommal is leszakadtam, sok energiát vett ki belőlem a felzárkózás. A végére mégis össze tudtam kapni magam. Véleményem szerint ez motiváció kérdése, tavaly szerintem pont emiatt lettem csak negyedik. Idén máshogy álltam hozzá: meg akartam mutatni a többieknek, hogy még nem lehet leírni engem. Bár még nem tudom pontosan az ősszel hányszor állok rajthoz, de szeretnék sokat versenyezni, valószínűleg minden héten ott leszek egy-egy hosszabb távú megmérettetésen.

A nőknél idén is Papp Krisztina, az UTE versenyzője volt a leggyorsabb, megvédte címét és ezzel már ötödször diadalmaskodott ezen a versenyen és így rajt-cél győzelmet aratott, ideje: 1:12.31. A másik UTE futónő, Erdélyi Zsófia tavalyi 4 perces hátrányából faragva ért be ismét a második helyre, de így is másfél perccel maradt el a győztestől.

Papp Krisztina - a női győztes Ötödik magyar bajnoki címem félmaratonon, és határozottan állíthatom, ezért az aranyéremért kellett a legnagyobbat küzdenem. Erdélyi Zsófi nagyon megfuttatott, meglepett a teljesítménye. Szerencsére a tavalyinál is több néző volt ma velünk. Szükség is volt a folyamatos buzdításukra, mert a Nike egy nehéz pálya. A 11. és a 16. kilométernél már voltak kisebb hullámvölgyeim, de az utolsó két ezren már nagyon éreztem a pocakom. A folyadék adagolása nem volt sikeres, ezen még dolgoznunk kell, és remélem, a jövőben ezen még tudunk javítani!
Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakos: A nemrég lezajlott világbajnokság miatt sajnos nem volt elég időm futni, így kifejezetten jónak tartom, hogy másfél óra és 49 másodperc alatt beértem. Alig kaptam ki az itt most futsalosként indult Szíjjártó Péter államtitkártól, akinek 89 perc kellett a 21 km lenyeléséhez.'
A félmaratoni indulók - egyéniek, a párosok tagjai és a Fuss Budapest Trió váltói - hosszú időn át érkeztek célba. A befutókat végig a szurkolók vastapsa kísérte.
A félmaraton befutói után mintegy háromnegyed órával a Nike Liget-kör indulói rajtoltak el. Ez a rövidebb, kellemes futás is családias baráti hangulatban zajlott. A versenyközpontnak helyet adó nagyréten, ahol kiállítói sátrak és sportszervásárlási lehetőség várta az érdeklődőket, ugyancsak nagy volt a nyüzsgés.

Néhány adat a pálya mellől:
9 útvonal és célfissítés
420 fő dolgozott a frissítésen
162.000 vizes poharat töltöttek fel
4000 liter Powerade isoital, 100 kg szőlőcukor,1300 kg banán fogyott
a firssítést 400 asztalon (800 m2 felület) szolgálták fel.
200 mobil wc-vel várták az indulókat, ebből 50 az útvonalon állt.

28. Nike Budapest Félmaraton Férfiak
1. Henry Kemboi (Kenya), Benedek-Team 1:05.51 2. Kovács Tamás (VEDAC) 1:06.07 3. Adriann Lehmann (Svájc) 1:06.09

Nők

1. Papp Krisztina (UTE) 1:12.31 2. Erdélyi Zsófia (UTE) 1:14.01 3. Gladys Jepkurui Biwott (Kenya), Benedek-Team 1:15.03
Magyar Köztársaság Félmaratoni Országos bajnoksága
Férfiak
1. Kovács Tamás (VEDAC) 1:06.07 2. Kovács Ádám (MVSI) 1:06.11 3. Koszár Zsolt(Synergy Fitness Szentgotthárd) 1:06.13
Nők
1. Papp Krisztina (UTE) 1:12.31 2. Erdélyi Zsófia (UTE) 1:14.01 3. Juhász-Staicu Simona (Mogyoródi KSK) 1:16.51
U23 Férfiak
1. Csere Gáspár (BEAC) 1:06.54 2. Farkas Dárius (ARAK) 1:07.44 3. Gregor László (Buda-Cash Békéscsabai AC) 1:10.15
Nők
1.Pap Eszter (KSI SE) 1:28.06 2.Hajdú Anna (Leopárd Klub SE)1:29.21 3.Gyürkés Viktória (Ikarus BSE) 1:31.12

Csapateredmények Férfiak
1. VEDAC (Kovács Tamás, Fonyó Sándor, Kis Áron) 3:26.15 2. Buda-Cash Békéscsabai AC (Nagy Tamás János, Gregor László, Dobra Viktor) 3:30.06 3. BEAC (Csere Gáspár, Dani Áron, Boross Gábor) 3:31.09
Nők
1. UTE( Papp Krisztina, Erdélyi Zsófia, Iván-Zsolnai Zsanett) 4:05.39 2. VEDAC (Badis Anissa Zsófia, Kovács Ida, Brassay Réka) 4:08.58 3. MAC-NS (Kis Zsanett, Perity Gabriella, Vajda Zsuzsanna) 4:11.45


Félmaraton párban
Férfiak
1. Lábelit (Vas Gábor, Pásztor Attila) 1:14.52 2. Katonafutók (Ott Gábor, Holl Richárd) 1:19.25 3. Futó testvérek (Futó Zsolt, Futó Tamás) 1: 20.00
Nők
1. NIKEingazsaNIKE (Kis Zsanett, Lauf Kinga) 1:22.51 2. Futóhomok (Kovács Melinda, Veres Csilla) 1:28.39 3. BEAC (Ferenc Katalin, Szász Anna) 1:30.36
Vegyes Páros
1. H-trió (Perity Gabriella, Hóka Miklós) 1:25.46 2. Team Ethicsport-Csemete (Kiss Áron, Horváth Gréta) 1:27.14 3. MFKI (Tóth-Császár Gergely, Konkoly Adrienn) 1:31.46

Félmaraton trióban
Férfiak
1. hit.hu running team D (Kiss Benjamin, Hollós Illés Pál, Dénes Ervin) 1:13.39 2. Nyúlcipőbolt (Kapitány Zoltán, Csernus Csaba, Badar Gergő) 1:13.59 3. BEAC Atlétika 1898 (Gyurcsó Gergő, Richter Bence, Danku Péter István) 1:17.56
Nők
1. DKM SE (Varga Krisztina, Ménes Anita, Gulyás Vera) 1:21.58 2. Futcalányok Trió (Fekete Andrea, Fábri Andrea, Sebők Lilla) 1:31.43 3. Hit.hu Team (Palcsó Noémi, Uzoni Nóra, Haza Noémi) 1:32.28
Hand Bike
1. Legeza György (Blue Scorpions) 59.35 2. Bók László (powerstation SE) 59.36 3. Barkóczi Péter1:00.33

FŐVÉDNÖK
VÉDNÖKÖK
NÉVADÓ FŐSZPONZOR
nike logo 2012 KIEMELT TÁRSSZPONZOR
KIEMELT MÉDIATÁMOGATÓ
metropol TÁRSSZPONZOR
naturaqua coca cola testebreszto 2011 volvo Amway cerbona2013 MÉDIA TÁMOGATÓK Diéta és Fitnesz Funzine joy logo Mozgásvilág_logo TÁMOGATÓK

fb share