3. BSI Balaton Szupermaraton - Versenybeszámoló

Első nap, március 18., Siófok-Fonyód

Kezdetét vette a BSI futóidénye: a 3. BSI Balaton Szupermaraton mezőnye délelőtt 11 órakor elrajtolt a siófoki Aranypartról. Több mint 250 futó: az egyéni indulók, a csapatok és a párosok első emberei vágtak neki a négy nap alatt teljesítendő 195 kilométernek. A futók napsütésben, 11 fokos időben startoltak.

Második nap, március 19., Fonyód-Szigliget

Csodálatos tavaszi időben folytatódott a Balaton körüli futóesemény: a népes mezőny 15 fokban vágott neki a ma rájuk váró 52,9 kilométernek. A négynapos verseny leghosszabb szakaszát Fonyódról kezdték meg a futók: 10 másodperces egyéni indítással vágtak neki a távnak. Ma a mezőny átér a Balaton északi partjára, hiszen a szigligeti vár alatti célban fejezik be a napi szakaszt. A célban már 18 fokos hőmérséklet fogadta a beérkezőket.

Az esemény történetében először nem csapat volt a nap abszolút leggyorsabbja: a Coca-Cola Testébresztő 2-es csapata nagy fölénnyel, elsőként fejezte be a szakaszt. A férfi egyéni mezőnyben Rostás Pál ma is megszerezte a szakaszgyőzelmet, ezzel őrzi összetett első helyét, a hölgyeknél Marótiné Bense Krisztina szintén az élről várja a folytatást, miután legjobb egyéni nőként célba ért.

A csapatoknál a férfi mezőnyben az MH 54-es Veszprém 1. csapata győzött, a női csapatoknál a Csajok a promenádról nyert. A női párosok versenyében a Szolnoki Vadmacskák voltak a leggyorsabbak, míg a vegyes párosban a Joya Páros nyert.

A 3. Balaton Szupermaraton holnap a 43,6 km hosszú Badacsony-Balatonfüred szakasszal folytatódik. A mezőnyhöz holnap csatlakoznak a FélBalaton Szupermaraton résztvevői, akik a szombati és a vasárnapi etapokra szállnak be.

Harmadik nap, március 20., Badacsony-Balatonfüred

A 3. BSI Balaton Szupermaraton harmadik napján, március 20-án Badacsonyból folytatta a mezőny a futást: a résztvevőkre 43,6 km és a balatonfüredi cél várt. Az időjárás továbbra is a kedvező arcát mutatta, a mezőny kellemes, napsütéses időben vágott neki a távnak. A négynapos egyéni indulók, váltók és párosok mellé csatlakozott a FélBalaton Szupermaraton mezőnye is – ők két nap alatt 95,9 kilométert vállalnak Badacsonytól Siófokig.

Az északi part dimbes-dombos részein a mezőny változatlan környezetben haladt. A férfi egyéni indulók között Rostás Pál triplázott, a harmadik szakaszgyőzelmét is behúzta, és az abszolút első helyről várja a záró etapot. A női egyéni futók között ezúttal Görög Veronika bizonyult a leggyorsabbnak. A férfi csapatoknál az MH 54-es Veszprém 1. csapat magabiztosan győzött, a nőknél a TTT-HSE Lyányok győztek. A férfi párosoknál ismét a Coca-Cola Testébresztő 2. párosa nyert, a nőknél a Szolnoki Vadmacskák nyerték a napi szakaszt, a vegyes duóknál pedig a Crazy Runners győzött.

A mezőnyhöz szombaton csatlakozó FélBalatonisták mezőnyében az egyéniek között David Pehnec és Druskó Zsófia nyert, a férfi váltóknál a Baj, a nőknél a Széllel Bélelt Trió. Férfi párosban a Csomáté, a vegyes párosban pedig a Pinty és Ponty volt a leggyorsabb. A 3. BSI Balaton és FélBalaton Szupermaraton március 21-én, vasárnap a Balatonfüred és Siófok közötti 52,2 km-es szakasszal zárul, a futók a siófoki Aranyparton érkeznek majd célba.

Negyedik nap, március 21., Balatonfüred-Siófok

A negyedik szakasszal március 21-én, vasárnap zárult le a BSI szupermaratoni eseménye, a 3. BSI Balaton Szupermaraton. A résztvevőkre az utolsó napon 52,1 km várt, Balatonfüredről Siófokig futottak az indulók, az Aranyparton várta őket a cél.

A résztvevők ismét csodálatos időben futhattak, így csak a kilométerekkel kellett küzdeniük. A szakaszt leggyorsabb férfi egyéni futója az esemény történetében először egy külföldi futó volt: a litván Aidas Ardzijauskas. A nőknél duplázni tudott Görög Veronika, a harmadik után a negyedik etapot is nyerte.

A csapatoknál az MH 54-es Veszprém 1., illetve a Csajok a Promenádról voltak a legjobbak, a párosoknál a Coca-Cola Testébresztő 2-es csapata, a Szolnoki Vadmacskák lányduója, a vegyeseknél pedig a Crazy Runners ért elsőként célba.

A FélBalaton Szupermaraton résztvevői között Erdei Ferencz és Mátécsa Ildikó nyerte a szakaszt, a férfi váltóknál a Baj, a nők között a Széllel Bélelt Trió diadalmaskodott a második napon. A párosoknál a Csomáté és a Széllel Bélelt Duó nyert, a vegyes duóknál a Pinty és Ponty nyert.

A négy napon keresztül egyéniben futók között Rostás Pál és Marótiné Bense Krisztina lettek abszolút elsők, mindketten első sikerüket aratták a Balaton Szupermaratonon.

A siófoki célba érkezéssel véget ért a 3. BSI Balaton Szupermaraton.fb share