Szemelvények a Spuri Futómagazinból (2013 tél) - SPARTATHLON 2013

Van, aki ismeri Blue-t a futók közül. Van, aki Lukács Albertként ismeri. Van, aki pedig nem olyan rég ismerte meg mint a hőst, egyiket az idei 13 magyar közül, aki teljesítette a Spartathlon 246 kilométerét - amit nem mellesleg a hölgyek között Lubics szilvia nyert szenzációs eredménnyel. Blue mesél most az idei futásáról a Spuri Magazin téli számában. Olvassunk bele!

Spartathlon - 2013

Hogyan is kerültem én ide?

Az Akropolisz lábai előtti téren üldögélek, hátamat a falnak vetve, szeptember utolsó péntek reggelén. Még sötét van, de a falakból már árad a meleg. A versenytársak és kísérőik izgatottan járkálnak fel, s alá. Figyelem a magyar csapatunk Spartathlont már sikeresen teljesített tagjait. Mozdulataik nyugodtak, ők már jól tudják, hogy mi vár az itt felsorakozott futókra. A rajt előtti utolsó percekben visszaemlékezem, hogyan is kerültem én ide, a világ egyik legnehezebb, ultratávú futóversenyére.

Ember tervez, Isten végez

Az elmúlt öt évben, szeptember utolsó hétvégéjén, már hagyományszerűen a számítógép előtt ültem és szurkoltam az Athéntól Spártáig tartó futás magyar résztvevőinek. A Spartathlonon rajthoz állók, még a hosszútávfutók számára is hihetetlen és elképzelhetetlen távolságot futnak le. A tavalyi, 2012-es évben pedig különösen extrém körülmények között, 38-40 fokos hőségben kellett a távot teljesíteni. (Csak viszonyításképpen, én a tavalyi, 2012-es Ultrabalatonon, párosban, néhány kilométer után hőgutát kaptam.) Az ultrafutás a hosszú távra tervezők sportja. Itt nem lehet radikálisan növelni a távokat egyik pillanatról a másikra illetve egyik évről a másikra. Így aztán én sem terveztem a Spartathlont, sem 2013-ra, sem 2014-re, hiszen messze voltam még a végigfutás esélyétől is. Viszont, mindig történik valami, ami keresztül húzza a jól kitalált ás megalapozott terveket. Azt mondják, ember tervez, Isten végez. Így történt ez velem is, mert végül a görög Istenek meghívót küldtek számomra. A tavalyi év végén volt egy furcsa álmom a Spartathlonnal. A 2013-as versenyről. Ott voltam ugyanis a rajtnál, és nem kísérőként. Ezt az álmot igyekeztem elhessegetni magamtól, a fenti racionális okok miatt. Az álomképek viszont átalakultak egy belső késztetéssé. Így aztán, január elsején már biztos volt, hogy benevezek és indulok a 2013-as Spartathlonon. A döntés és az akarat megszületett, már "csak" a testemet kellett megedzeni, ami azért kemény munkának ígérkezett, hiszen csak 9 hónapom volt rá.

A felkészülési tervem ennek ellenére egyszerű volt. Edzések, és minél több versenyen való részvétel, ahol komfortzónán kívüli futással, menet közben kell a verseny hevében felmerülő gondokat megoldani, csakúgy, mint Spártába vezető úton. Természetesen nem úsztam meg a felkészülést sérülés nélkül, de pályán voltam és haladtam előre, a hibákat pedig kijavítgattam. Szintet ugrottam,12 órán már többször 120 km felett futottam, és a leghosszabb táv is megnőtt 160 kilométerre. Persze, éreztem, hogy ez még nem lesz elég, ezért csináltam olyan edzéseket ahol szándékosan elrontottam a futást, előre kitalált hibát generáltam, és igyekeztem onnan felállni és továbbfutni. Futottam sapka nélkül 34-35 fokos melegben, készülve a görög hőségre. Futottam csak vízzel frissítve 7-8 órát...

Az első harmad

Elrajtoltunk...


A SPARTATHLON - 2013 című cikk a most megjelent őszi Spuri Futómagazin 64-67. oldalán olvasható teljes terjedelmében.

A Magazin kapható a BSI nevezési irodájában, a Spuri Futóboltokban, illetve eseményeinken az INFO sátorban. De érdemes előfizetni, ugyanis a következő négy szám ára előfizetve darabonként 850 Ft helyett csak 750 Ft, Spuri Futókártyával pedig csak 675 Ft! Ráadásul minden számmal nyerhetsz, ha előfizető vagy!

Az előfizetésről bővebb információt itt találsz.
Az előfizetéshez kapcsolódó játékról pedig itt olvashatsz.fb share