Szemelvények a Spuri Futómagazinból (2013 tél) - Téli futó gondolatok

A tél a havat jelenti, a hófehérséget, a puha léptehet a vakító tájon. Egyrészt. Másrészt meg hó híján marad a hideg, néhol a latyak, a sár és a többi, és a többi... Aki télen fut, ezekkel mind találkozott. Nekik szól a téli SPURI Magazin cikke a téli futásról, az öltözködésről. Olvassunk bele ebbe is!

TÉLI FUTÓ GONDOLATOK

Ahogy a szervezetünknek is megvan a saját bioritmusa, mely szerint viszonylag optimális időpontokban eszünk, dolgozunk és alszunk, ugyanígy az éves futóprogramunknak is szükségszerűen tartalmaznia kell felpörgetett és nyugalmasabb periódusokat. Ez utóbbi praktikus módon így télen esedékes, hiszen az ilyenkor megváltozott körülmények magától értetődően nehezítik nem csak a futást, de a klasszikus szabadtéri mozgások többségét is.

Menni vagy nem menni?

Reggel a biztonságos meleg szobából riasztó gondolatnak tűnhet kimenni - vékonyka - futóruhában a kinti kavargó szürkeségbe, ahol hó, jég, metszően hideg szél várja a vakmerő próbálkozókat. Ilyenkor szinte kizárólag alacsonyabb intenzitású edzésmunka jöhet szóba, konkrétan a túlélés, a táv puszta teljesítése sok esetben a cél. Merjük elhalasztani a lendületesebb futásokat olyan időpontra, amikor jobban megfelelnek a körülmények. Mondom ezt annak tudatában, hogy aránylag kevesen terveznek gyorsan futni a tél beálltával. Sőt egyáltalán maga futás sem tűnik túl szuper ötletnek... Miért válasszuk mégis a kinti futást, mint a konditermes futópados idegőrlést? Mert érdemes kimerészkedni az utcára ilyenkor is. Ugyanaz a futótáv ugyan nehezebben teljesíthető, de nincs még egy olyan évszak, ahol a futóedzés teljesítése ekkora önbecsülés-növekedéssel járna együtt. Izomspektrumunk nagyobb részét használjuk télen, hiszen nem szimplán csak előre kell löknünk magunkat minden lépéssel, hanem mindeközben szinte észrevétlenül és persze automatikusan stabilizálni is kell a mozgást. Alapelv a szokásos: ami nem öl meg, az erősebbé tesz! A nehézségeket nem is olyan ördöngösség legyőzni, ha tudjuk mik a csapdák, és hogy kerüljük azokat el.

Amire érdemes odafigyelni...

Késő ősszel még a nyálkás falevelek tömkelege borítja egyáltalán nem jótékonyan a köveket, mélyedéseket, így könnyen elnézhetünk egy lépést, megcsúszhatunk, ilyenkor jó szolgálatot tehet egy masszívabb terepfutó cipő, ami kicsit később havas futásoknál is bátran elővehetünk. Amíg szimplán csak hideg van, esetleg egy kevés hó esett, komoly problémával nem kell szembesülnünk. Sőt, a friss porhóban való futás sokakban romantikus érzéseket ébresztenek...

Téli futó gondolatok című cikk a most megjelent őszi Spuri Futómagazin 18-19. oldalán olvasható teljes terjedelmében.

A Magazin kapható a BSI nevezési irodájában, a Spuri Futóboltokban, illetve eseményeinken az INFO sátorban. De érdemes előfizetni, ugyanis a következő négy szám ára előfizetve darabonként 850 Ft helyett csak 750 Ft, Spuri Futókártyával pedig csak 675 Ft! Ráadásul minden számmal nyerhetsz, ha előfizető vagy!

Az előfizetésről bővebb információt itt találsz.
Az előfizetéshez kapcsolódó játékról pedig itt olvashatsz.fb share