Szemelvények a Spuri Futómagazinból (2013 tél) - Futó vagyok: MICHAEL PALIN

A Monthy Python's Repülő Cirkuszának alapító tagja úgy véli a futás viccesebbé teszi.

Foglalkozás: Író, a Monthy Python Repülő Cirkuszának alapítója.
Kor: 67
Lakhely: London, Egyesült Királyság
(Az interjú 2011-ben készült.)

-Mikor kezdtél el futni?

-1978-ban a Brian élete forgatása során Tunéziában, nagyon fittnek kellett kinéznem az ex-leprás szerepe miatt, ezért elkezdtem az ottani strandokon fel-le futkározni. Aztán mikor hazatértem Londonba, arra gondoltam, hogy ezt meg kéne próbálnom állandósítani, szokásommá tenni. Ez sikerült is, és azóta rendszeresen futok.

-Miért maradtál a forgatás után a futásnál, más sport helyett?

-Azért választottam a futást a különféle csapatsportokkal szemben, mert egyszerűen ez volt az egyszerűbb számomra. Nagyon rugalmas munkabeosztásom volt akkor is illetve most is, és ezt be tudtam illeszteni bármikor. Ráadásul közel laktam, és lakom a mai napig egy hatalmas 800 hektáros parkhoz, a Hampstead Heath-hez, ami egyszerűen tökéletes a futáshoz. Vannak benne dombok, fák és tavacskák. Egy tenyérnyi vidék London közepén.

-Milyen hatása van a futásnak az írásaidra?

-Soha nem tértem haza a futásból úgy, hogy rosszabbul éreztem volna magam, mint amikor elindultam. Fantasztikus, ahogy kitisztul a fejem futás alatt, és hogy mindig magasabb energiaszinttel fejezem be. Jobban is tudok koncentrálni a futások után, mint előtte. Egyáltalán nem futok maratonokat. Nekem elég az az 50 perc - 1 óra, amit futással töltök. Ez az idő nekem tökéletesen elég, hogy helyrerakjam a fejemben a dolgokat.

A Misszionárius (1982) c. film forgatókönyvének alapötlete például futás közben jött, és teljesen más lett belőle, mint amit eredetileg elterveztem. Futásból visszaérve egyszerűen hagytam, hogy a koncepció szépen kibontakozzon a fejemből. Ez azonban nem azt jelenti, hogy azzal a céllal megyek ki futni mindig, hogy ezt, meg ezt meg akarom oldani. Egyszerűen mentális és fizikai értelemben is relaxálni, regenerálódni szeretnék a futás által. Ha közben valami bevillan az agyamba, ami segíthet a munkámban, vagy az írásaimban, az csak hab a tortán.

(Fordította: Szoó Attila)

A Futó vagyok: MICHAEL PALIN című cikk a most megjelent őszi Spuri Futómagazin 86-87. oldalán olvasható teljes terjedelmében.

A Magazin kapható a BSI nevezési irodájában, a Spuri Futóboltokban, illetve eseményeinken az INFO sátorban. De érdemes előfizetni, ugyanis a következő négy szám ára előfizetve darabonként 850 Ft helyett csak 750 Ft, Spuri Futókártyával pedig csak 675 Ft! Ráadásul minden számmal nyerhetsz, ha előfizető vagy!

Az előfizetésről bővebb információt itt találsz.
Az előfizetéshez kapcsolódó játékról pedig itt olvashatsz.fb share