Szemelvények a Spuri Futómagazinból (2014 tavasz) - " Az életet és a futást választottam a betegség helyett!"

Beck Monika, a Szív Futónagykövete

Kedves, mosolygós, élettel teli fiatal nő, akiről sem első, sem sokadik ránézésre nem lehet megmondani, hogy nem teljesen egészséges. Pedig Beck Monika, a BSI Szív Futónagykövete immár 24 éve él szívritmus-szabályozó készülékkel, azaz pacemakerrel.

Monika "civilben" az Országos Mentőszolgálat HR kommunikációs munkatársa, és bár lételeme a beszéd és a kapcsolatteremtés, betegségéről sokáig egyáltalán nem beszélt másoknak, szégyellte a vele történteket. A futásnak köszönhetően azonban kinyílt, és már szívesen megosztja történetét, hogy ezzel segítsen a hozzá hasonlóan valamilyen betegséggel küzdőknek, és megmutassa, nem csak szabad, hanem meg is kell próbálni boldognak lenni, és teljes életet élni.

Akinek három születésnapja van

Monika egészségesen született, ám 4 évesen egy felfázás következtében kórházba került, ahol a vizsgálatok során kiderült, hogy valami probléma van a szívével. A Városmajori Ér- és Szívsebészeti Klinika gyerekosztályán szembesítették családját azzal, hogy Monikának veleszületett lyukas szíve van. Ezt a lukat egy életmentő műtéttel mindenképpen be kellett foltozni, hogy ne veszélyeztesse Monika életét, és a fejlődésében ne okozzon problémákat. Bár szülei a műtét után szülei igyekeztek óvni a kislányt, nehogy baja essék, de mivel látták, hogy nagy a mozgásigénye és szívesen van a szabad levegőn, támogatták abban, hogy a többi gyerekhez hasonlóan megtanuljon görkorcsolyázni, biciklizni, iskolásként pedig többször túrázott édesapjával a Kéktúra útvonalán. Sokáig nem tapasztalt problémát a szívével, ám a tinédzser kora végén egyre többször érezte magát rosszul, volt, hogy elsötétült előtte a világ, és leesett a vérnyomása. Az orvosi vizsgálatok kiderítették, hogy a panaszok hátterében szívritmuszavar áll, ami a szívműtét következménye. "Ezerből egy embernél fordul elő, hogy orvosolni kell ezt a problémát, és én pont az az egy vagyok, nekem megmaradtak a panaszok." - meséli Monika. "Nagyon tiltakoztam a pacemaker ellen, rémtörténeteket hallottam, és 20 éves fiatal lányként nem tetszettek ezek a negatív információk. Aztán volt egy olyan rosszullétem, amikor mentő vitt kórházba, és az orvosok kérdezés nélkül beültették a szívritmus-szabályzót." Monika azt mondja, azóta három születésnapja van, az első, amikor megszületett, a második a kislánykori szívműtét napja, a harmadik pedig az a nap, amikor beültették a pacemakert...

Az "az életet és a futást választottam a betegség helyett!" című cikk a most megjelent tavaszi Spuri Futómagazin 5-8. oldalán olvasható teljes terjedelmében.

A Magazin kapható a BSI nevezési irodájában, a Spuri Futóboltokban, illetve eseményeinken az INFO sátorban. De érdemes előfizetni, ugyanis a következő négy szám ára előfizetve darabonként 850 Ft helyett csak 750 Ft, Spuri Futókártyával pedig csak 675 Ft! Ráadásul minden számmal nyerhetsz, ha előfizető vagy!

Az előfizetésről bővebb információt itt találsz.
Az előfizetéshez kapcsolódó játékról pedig itt olvashatsz.fb share