Szemelvények a Spuri Futómagazinból (2014 nyár) - FUTÓ VAGYOK: Ziggy Marley

Sorozatunkban az éppen legfrissebb Spuri futómagazin cikkeiből szoktunk szemezgetni. Ma Ziggy Marley, Bob Marley legidősebb fia következik, illetve a róla szóló cikk, amibe beleolvashattok. És az ember ilyenkor néz maga elé felkiáltva, hogy "mik nem vannak...!", nem? Tehát Ziggy Marley, futó.

Foglalkozás: Énekes, színész
Kor: 45
Lakhely: Los Angeles és Miami, Egyesült Államok

Bob Marley legidősebb fia, és apja zenei örökségének leghitelesebb továbbvivője a focin kívül felnőtt fejjel megszerette a futást is. A hatgyermekes és ötszörös Grammy díjas énekes jelenleg Los Angeles-ben, illetve Miami-ban él és mivel a városban nem szeret futni kimegy inkább a hegyekbe, vagy a tengerpartra.

(...)

Ziggy gyerekként nem szeretett futni, mert unalmasnak találta sokkal jobban érdekelte inkább a foci. Ennek ellenére sokat futott, hiszen egyrészt az iskolai foci csapat tagja volt, és természetesen sok futó edzésük is volt. Másrészt mind az apja, mind az anyja rendszeresen járt futni, és néha elvitték magukkal a kis Ziggy-t is.

Amíg Jamaicában éltek Bob Marley, egy profi focista barátjával, reggelente a kingstoni strandra járt le futni, és ilyenkor volt, hogy elvitte a 6-7 éves Ziggy-t is. Habár magát a futást a gyerek unta még akkoriban, a tenger látványa és a kora hajnali friss levegő emléke beleégett az emlékezetébe. Olyannyira, hogy a később az USA-ban letelepedett Ziggy, felnőtt fejjel, ha a jamaicai fővárosban jár, csakúgy, mint apja annak idején, lejár reggelente futni a tengerhez. Elmondása szerint a kora hajnalban vízre szálló halászok akkor tájt szoktak vissza jönni a tengerről, mikor ő befejezi a futást. Ilyenkor úszik egyet még a tengerben, majd segít nekik kitolni csónaklyukat a partra, és vesz tőlük egy frissen fogott halat, amit mindjárt ott a parton meg is süt. Főz magának egy teát, elüldögél még kicsit, és csak ezután megy vissza a városba. Igazán idilli egy kép, akár egy reggae dalszöveg is születhetne belőle...

(...)

Runner's World interjú

- Igazán kíváncsi vagyok, hogy mit csinálsz a hosszú raszta hajaddal futás közben?
- Általában betűröm a hajam a pulóverem, vagy a pólóm alá, hogy ne akadjon bele a bokrokba, fákba futás közben.

- Hallgatsz zenét futás közben? És ha igen mit?
- Nem. Nem zenét hallgatok futás közben, hanem a természetet. Hallani akarom, hogy mi történik körülöttem. Nem akarom kizárni magam a külvilágtól, és elszigetelődni. Futás közben körbe-körbe nézek, a tenger parton a hullámokat és az embereket nézem. A hegyekben pedig a fákat és a különféle állatokat. A kaliforniai hegyekben amúgy pedig sok a prérifarkas, tehát amúgy sem árt ha hallom ki jön mögöttem. Ott folyamatosan nyitva kell tartanom a szemem és a fülem is.

- Volt rá példa, hogy egy dal futás közben született meg a fejedben?
- Abszolút. Van mikor futás közben teljesen kiürül a fejem és gyakorlatilag nem gondolok semmire, és van mikor csak úgy záporoznak az ötletek, és kattog az agyam. Rengeteg inspirációt kapok ilyenkor futás közben. Sok dal, vagy dal részlet született meg bennem miközben futottam. Nem számolom a kilométereket, nem nézem a pulzusomat, csak simán futok. Ez pedig kinyitja az elmém, és van időm másra figyelni. Számomra az egyik leginspirálóbb élethelyzet a futás.

A teljes cikket a nyári Spuri Futómagazin 94-95. oldalán találod. Az újságban azonban nem csak efféle érdekességeket lelsz, hanem 100 oldalnyi riportot, interjút, edzés- és egyéb tanácsokat, mindent, ami futás! És ha azt szeretnéd, hogy erről a 100 oldal futásról egyszer se maradj le, akkor fizess elő a lapra! Az előfizetésről bővebb információt itt találsz. Előfizetve ráadásul egy szám ára előfizetve darabonként 850 Ft helyett csak 750 Ft, Spuri Futókártyával pedig csak 675 Ft! Ráadásul minden számmal nyerhetsz, ha előfizető vagy!

Kíváncsi vagy, most épp mit?>>> KATTINTS IDE!

A Magazin kapható a BSI nevezési irodájában, a Spuri Futóboltokban, illetve eseményeinken a SPURI Sátorban.fb share