Ünnep, tavasz: Vivicittá-nyitónap

Vivcittá nélkül nincs tavasz - mondta Kocsis Árpád versenyigazgató a szerdai sajtótájékoztatón. Szerencsére a 33. Telekom Vivicittá Városvédő Futás szombati nyitónapján a gondolat fordítva is igaznak bizonyult: tavasz nélkül nincs Vivicittá. A csípős korareggel után nyári melegre emlékeztető időjárás várta azt a közel 12.400 futót, aki az idei Telekom Vivicittá első napi távjainak indulójaként érkezett a Margitszigetre. A levegő hőmérséklete a dél körüli órákban bőven 20 fok fölé kúszott. A vízhőmérsékletet a szervezőknek nem volt idejük megmérni;-), olyan sűrűn követték egymást a nyitónapi futótávok.

A SZOMBATI KÉPEK idekattintva érhetők el!Már hagyomány, hogy a szombat a rövidtávoké, vagyis a szombat mindenkié, az újoncoké, az alkalmi futóké, a családoké, az iskolásoké, a fogyatékkal élőké, a gyaloglóké és lényegében mindenkié, aki kedvet érez ahhoz, hogy mozgással, de leginkább futással ünnepelje a várost, ahol él, hiszen a Vivicittá jelentése: "Szeresd a várost! Ünnepeld a várost!".

Április 14-15. Budapest futóünnepe, igaz, nemcsak az itt élők ünneplik a hétvégén a fővárost. Idén 84 országból és rekordszámú, 1100 településről érkeztek futók az eseményre, mely 2018-ban visszaköltözött korábbi helyszínére, a megújult Margitszigetre.Szombaton 2 rajthelyszínnel és 8 futammal vártuk a futókat. Az első versenyszám hagyományosan a váltók összecsapása. A háromfős csapatok idén a 3*2 km-s váltóban mérettetek meg. A leggyorsabbnak a BEAC Atlétika csapata bizonyult, a fiúk 20 percen belül, 19:40-es idővel robbantak be a margitszigeti célba, ahol a váltózónában ekkor még javában várták az iskolás, a családi, a baráti és az alkalmi társulások váltótársaikat, hogy aztán a stafétát átadva/átvéve maguk is megtegyék a szigeten kijelölt 2 km-s körüket. A versenyszámban több mint 261 csapat mérte össze gyorsaságát, és a váltás szűnni nem akaró izgalmától hangos betétszám méltó indítása lett a 2018. évi tavaszi futóünnepnek.

A csapatokat a Telekom Minicittá iskolai nevezői váltották, ők a 2-es számú rajtkaput felavatva a váltótagok 2 kilométeréhez képest 400 méterrel hosszabb körre indultak a Margitszigeten. Idén is nagyon szépen mozgósítottak az iskolák, a két iskolai nevezőket tömörítő futamban több mint 4600 fő állt rajthoz. Az iskolai futamok egyik legkedvesebb jelensége, hogy a lelkes kis résztvevők a rajt pillanatában annyira indulnának már, hogy rendszerint egy gondolattal a dudaszó előtt rajtolnak el. Most sem volt ez másként, az iskolások nyitótempója vetekszik a TOP-atléták versenytempójával.
Az iskolai nevezőket az egyéni Telekom Minicittá futók követték a mai napi programban, ők szintúgy 2400 métert tettek meg a Margitszigeten, mely után valamennyien boldogan értek célba- útjára indítva ezzel a Telekom Vivicittá szombat délutáni programját.A Minicittá-számok után a - szintúgy már hagyományos - SUHANJ! Esélyegyenlőségi Futam következett, amelyen közel 300 érintett vagy szimpatizáns vett részt együtt azért, hogy megmutassa, a mozgás és a futás öröme mindenkié. A nap legmegindítóbb pillanatait rendszerint e futam történései rejtik. Most sem volt ez másképp, de szerencsére - ahogy az lenni szokott - a célörömből sem volt hiány. A SUHANJ! támogatottai és segítői közül sokan más futamokon is rajthoz álltak, ezzel is aláhúzva a SUHANJ! legfőbb célját, hogy a fogyatékkal élő embertársainkat is hozzásegítse a sportolás lehetőségéhez.

A Családi Futás már jóval az ebéd után rajtolt, és a szombat legszínesebb összetételű futamává lépett elő. Kicsiket, nagyokat, futókat, tipegőket, togyogókat, karon ülőket, és sétálókat is látni lehetett az 1200 főnél is népesebb mezőnyben. Lelkesedésben és jókedvben itt sem volt hiány. A legkisebbek is sikerrel gyakorolják már a Vivicittá-életérzést: együtt vannak társaikkal, futnak, futkároznak, előtte/közben és utána is jól érzik magukat, vagyis boldogok.A nap zárószáma a hosszabb távok belépőjeként is definiálható futam, a Telekom Midicittá volt. A 15 órás rajtnál több mint 3100 nevező várakozott arra, hogy a dudaszó után elinduljon a Margitszigetről ki is lépő, 7 km-s útvonalra, melynek teljesítését a Telekom Vivicittá Városvédő Futás érmével díjaztuk. A futamot Csontos Imre nyerte 23:09-es idővel, a női leggyorsabb Sebők Klaudia volt 26:59-es időeredménnyel.A napot végül 16 óra után egy kicsivel zártuk, amikor nagyjából egy óra elteltével a 7 km-s táv utolsó befutója is megérkezett a Margitsziget Árpád híd felőli végén kialakított célba.

A futamzárás után még sokáig Vivicittá-futótól volt nyüzsgő a sziget, hiszen a futószámok mellett számos program, jótékonysági akció, más kiállító és egyéb a futással kapcsolatos lehetőség várta a futóünnep résztvevőit. Míg a gyerekek kiválasztották a rengeteg játéklehetőség közül a számukra szimpatikust, vagy épp végigpróbálták az összeset, addig szüleik segíthettek az Élelmiszerbanknak azzal, hogy a JótéKonyhán vásárolják meg a napi ebédet, vagy épp megismerkedhettek a Bátor Tábor, a SUHANJ! Alapítvány vagy az Őrzők! tevékenységével. De akik az egészséges életmóddal vagy a sportolással kapcsolatos kikapcsolódást kerestek, azok sem maradtak tétlenül, sőt szponzoraink a hétvégére kigondolt játékait is érdemes volt kipróbálni.A futóünnep az este beköszöntével még nem ért véget, csak egy éjszaka erejéig elvonul szünetre. Holnap, vagyis vasárnap reggel a tavasz legnépszerűbb félmaratonjával, a Telekom Vivicittá Félmaratonnal folytatódik Budapest futóünnepe. A mezőny 9 órakor rajtol, hogy aztán Budapest legszebb belvárosi panorámáit számbavéve megtegye a nemzetközi szabványok szerint hitelesített útvonalon a maga 21,1 kilométerét. A félmaraton több mint 8500 futója 84 országból érkezett az eseményre.

A holnapi távok mindegyikére lehet még nevezni a helyszínen!

A Telekom Midicittá és a 3*2 km váltó részletes eredményei idekattintva érhetők el.fb share