A szemetelés felszámolásáért hirdet erdei túrázást és terepfutást a Continental a Pilisben

A szemetelés felszámolásáért hirdet erdei túrázást és terepfutást a Continental a Pilisben

  • A Pilisi Parkerdő erdészei annyi hulladékot találtak a fővárosi és az agglomerációt körülölelő erdőkben, mely kétszer megtölthetné a Duna Aréna versenymedencéjét
  • Csak a Budapesti Erdészet által elszállított hulladék 17 ezer háztartás egy heti kommunális hulladékát teszi ki
  • A Continental Magyarország a Budapesti Sportirodával (BSI) közösen rendezi meg a természetvédelem jegyében a 16. Erdőtisztító Túranapot és Terepfutást a festői Pilisben október 28-án

A szemét nem csak a természet látványát torzítja, de sokszor az élővilágra is veszélyt jelent. Ezek mindenki számára ismert tények, mégis a Pilisi Parkerdőnek évente többezer köbméter szilárd hulladékot kell összegyűjtenie. A természetvédelem jegyében a Continental Magyarország a Budapesti Sportirodával (BSI) közösen rendezi meg a 16. Erdőtisztító Túranapot és Terepfutást a festői Pilisben október 28-án. A rendezvény mottója a -Sok lépéssel a kisebb lábnyomért!-, célja pedig, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre, fenntarthatóságra és a résztvevőkkel karöltve segítsék az erdők tisztítását.

Gyorsúszás a szemétben

Habár az erdei hulladék egy részét a kirándulók hagyják maguk mögött sétáik, valamint pihenőik során, elmondható, hogy a többségét a falvak, városok szélén illegálisan lerakott háztartási hulladék, vagy építési törmelék teszi ki. A Pilisi Parkerdő 2020-as felméréséből kiderül, hogy az agglomerációt körülölelő erdőkben több mint 5500 köbméternyi illegálisan elhelyezett szemetet találtak: ezzel a mennyiséggel pontosan kétszer lehetne megtölteni a Duna Aréna 50*25 méteres versenymedencéjét. A tavalyi évben a Pilisi Parkerdő kilenc erdészete közül csak a Budapesti Erdészet több mint 50 millió forintot költött az illegális szemétlerakók felszámolására. Az elszállított hulladék mennyisége, 17.000 háztartás egy heti kommunális hulladékát teszi ki" mondta el Krizsák Zoltán, a Budapesti Erdészet üzemeltetési műszaki vezetője. Az erdészek ugyanakkor azt is megerősítették, hogy bár még mindig rendszeresen fellelhetőek a túravonalakon hagyott PET palackok, papír zsebkendők, vagy ételmaradék, egyre több környezettudatos túrázó érkezik az erdőkbe.

Sok lépéssel a kisebb lábnyomért!

Az október 28-i terepfutásra nevezők két különböző távon 21 és 31 kilométer mérettethetik meg magukat, míg a túrázók korosztálytól függetlenül 9, 21 és 31 kilométeres útvonalakon szemétszedéssel egybekötött természetjárással tehetnek a Pilis tisztaságáért. A hulladékgyűjtésben közreműködő túrázók között értékes nyereményeket sorsol ki a BSI a Continental felajánlásának köszönhetően. A 16. Continental Erdőtisztító Túranap és Terepfutás egy rendkívül fontos esemény számunkra, hiszen a fenntarthatóság kulcsfontosságú szerepet játszik vállalatunk életében. A plogging, vagyis a sportolással egybekötött szemétszedés egy izgalmas, újszerű módszer környezetünk megtisztításához, ugyanakkor a projekt során nem csak a szemétszedéssel próbáljuk segíteni a régió erdőit: nevezéskor lehetőség van egy, vagy több facsemetét is megvásárolni, melyeket az Erdészet munkatársai a lehető legjobb helyen fognak elültetni és gondozni" mondta el Takács István, a Continental Magyarország országos vállalati kommunikációs vezetője, aki azt is hozzátette, hogy céljuk sokszínűbbé és gazdagabbá tenni erdőinket.

Ha még nem neveztél, érdemes minél hamarabb megtenned!

Nevezésfb share