Fantasztikus teljesítmények, hó és szél a 6. BSI Balaton Szupermaratonon

Már szerdán elkezdődtek a technikai készülődések a nagy versenyre, lassan megérkeztek a futók is Siófokra a rajt helyszínére. A Szupermaraton idén hatodik alkalommal került megrendezésre, melyre 15 országból több mint 1000 résztvevő érkezett. Így már márciusban is a hagyományosan jelentős számú kísérővel és a szervezői gárdával együtt a 2000 fős futókaraván a néhány nap alatt sok ezer vendégéjszakával és napi fogyasztással erősíti a szezonon kívüli a Balaton idegenforgalmát. A legmerészebbek egyéniben vállalkoztak a 195,4 kilométeres táv teljesítésére, de természetesen teljesíthették a távot párosban, csapatban is, illetve voltak napi szakaszok és fél balatoni táv is, illetve negyedik alkalommal teljesíthették a MaratonFüred 42,195 km-es távját.

A teljesítmény rendkívüli, amit a négy nap alatt a futók nyújtanak, de ezen a versenyen külön meg kell említeni az időjárást is, ami külön akadályt okozott a résztvevőknek. Első napokban a hideg mellé viharos szél párosult, a negyedik napon pedig a március ismét télbe fordult és havazott is, az utak pedig sokszor jegesre fagytak. Mindezek ellenére fantasztikus eredmények születtek.A férfi egyéni verseny győztese Steib Péter, a Szufla Sportegyesület tagja, edzője Molnár Tamás. Az utolsó, Balatonföldvár-Siófok közótti 50,7 km-es szakaszt 3:35.57 mp alatt teljesitette és igy az összeredménye13:12.21.Ezzel 50 perccel előzte meg a német Marcus Baldaufot. - Ez a bolond időjárás sajnos csúnyán beleronditott a tervem megvalósitásába- mondta a klasszis ultrafutó. Reggel minusz három fokban, hóesésben indultunk, az ehhez társuló csúszós, jeges útviszonyok mellett, nem mellesleg akkor már 151 km-rel a lábainkban. Sajnos kétszer is meg kellett állnom és ezzel vége is lett annak az álmomnak, hogy 13 óra alatt érjek célba. 30-35 km-től javult az időjárás, megpróbáltam mindent kiadni magamból, de ez már kevés volt. Végül is elégedett vagyok, mert mindent kihoztam magamból, amit az időjárás megengedett.

A férfiakhoz hasonló módón a nőknél is mind a négy napot ugyanaz az atléta nyerte: a békési Gyebnár Éva, aki ma 4:34:21 mp alatt gyűrte le a távot. Az összideje 17:17:18mp, amivel több mint 72 perccel előzte meg a 2. Martinák Anikót.
Gyebnár Éva: Az elmúlt napok taktikája ma is jól működött, együtt mentünk az élen, majd 30 km-től váltottam és a lendületesebb futás a többieknek már esett jól. Meg vagyok elégedve az eredményemmel, mert hidegben, merev lábakkal nehéz jobban futni. A célom az, hogy a szezon során minél jobban kitoljam a tempot, minél hosszabb távon tartsam az iramot.Edzésként néhány terepversenyen indulok a következő időszakban, majd május végén jöhet a Békéscsaba-Arad, amit az idei fő versenyemnek tekintek.

A Coca Cola Testébresztő három fős csapatnának nem sikerült a mesternégyes, azaz, hogy mind a négy szakaszt megnyerjék (mai idejük 3:05:23), de ennek ellenére is sikerült az, ami korábban egyetlen váltónak sem, 12 órán belül értek célba a negyedik nap végére (11:49:26). Ma Galántai György hozta be a célba a váltót. - Új útvonalcsúcsot állitottunk fel, köszönhetően annak, hogy nagyon egységes a csapatunk Balázs Leventével és Makár Lászlóval.Úgy mentünk a négy nap során, mint a golyó. S ha szükséges lenne, holnaptól ugyanilyen elánnal folytatnánk. Ma már egy kicsit kiengedtünk és a Dunaaszfalt Tiszakécske(3:04:39) igy kerülhetett elénk 44 másodperccel. Összességében több mint fél órás előnyt szeretünk a negyedik napra - jegyezte meg Galántai.

Ezúton gratulálunk minden résztvevőnek a fantasztikus teljesítményhez. A BSI szezonnyitó futóversenye sikeresen lezárult a mai nappal és reméljük a már jobb időjárási viszonyok között újra találkozunk április 21-én a Telekom Vivicittá Városvédő Futáson, de már Budapesten.fb share