Az első maraton Iránban

Első ízben rendeztek Iránban nemzetközi maratoni futóversenyt, amelyen ugyan több országból vettek részt futók, de mind csak férfiak.

158 férfi futó vágott neki az elmúlt hétvégén megrendezett első Irán Maratonnak. Bár tavaly a szervezőbizottság zöld utat kapott, a helyi hatóságok mégsem engedték nők részvételét az eseményen. A nevezőket emailben értesítették, hogy nem indulhatnak.

Néhányan felkeresték a Gázában tevékenykedő Stephenie Case-t, aki az ENSZ munkatársa és a Free to Run nőket segítő szervezet alapítója, mellesleg ultrafutó és szintén indult volna a versenyen. Ő megkereste a szervezőket, hogy fontolják meg a verseny lefújását amennyiben a nők nem vehetnek részt, valamint nyilvánosan bojkottra szólította fel a futókat.

Végül a versenyt megtartották csak férfiak részvételével, ám két bátor nő az iráni atlétikai szövetségtől engedélyt kérve, két órával a mezőny előtt indulva teljesítette a távot és érmet is kapott. A szervező, Sebastian Straten üdvözölte a hölgyek határozottságát és reményét fejezte ki, hogy a következő években többen követik példájukat és a hivatalos szerveket is sikerül meggyőzni.

A versenyt egyébként 2:46 idővel Farzollah Rustami nyerte.


Forrás: edzesonline.hufb share