Maraton

27. alkalommal vár minden futót
a SPAR Budapest Nemzetközi Maraton ® és Futófesztivál.

2012. október 07.

A futás napja, a futás ünnepe!

2011-ben is volt olyan pillanat amikért érdemes volt ott lenni: a 7 percig tartó rajt, a jelmezes futók sokasága, a lelkes futók, a különböző nemzetek sokszínű indulója, a több mint 200 első maratonos.
Neked is ott a helyed a BSI legnagyobb és az egyik legjobb hangulatú sporteseményén!
Fuss maratont vagy válaszd a 30 kilométeres távot!

16.350 futó, napsütés, 8 táv, hosszúfilmen a futás napja a boldog résztvevőkkel!

A nap, amelyen a fővárosban futott az ország.
Olvasd el a beszámolót!

online nevezek most

Maraton - Beszámoló a 26. Spar Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztiválról

A 26. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton® és Futófesztivál napja valóban a futás ünnepe volt: olyan nap, amelyen "mind egyenlő, aki csak elindul, s mind győztes, aki célba ér". Nem mellékesen pedig létszámrekord született, mivel 16.350-en neveztek az eseményre.

Ma tényleg a fővárosban futott az ország, rajta kívül pedig 53 másik ország több mint 2000 futója. És mindenki győztes volt, mivel a maraton erről szól. Másként fogalmazva: igazán emlékezetes volt és lesz is a 26. SPAR Budapest Maraton, és nemcsak a létszámrekord miatt, hanem azért is, mert e nagyszerű futóalkalom pillanatait a televíziós és az internetes közvetítés jóvoltából tényleg százezrek láthatták.

A SPAR Budapest Maraton valósággal önálló életet élő esemény. Van a maraton, amelynek a rajtja a legfelemelőbb, legnemesebb pillanatok egyike, amit sportember és szurkoló átélhet. Van a Futófesztivál, ami a családok remek szabadidős eseménye. És van e kettő egyvelege, amiből az ország egyik legjobb hangulatú sporteseménye kerekedik.

A maraton 10 órakor sorra kerülő rajtja előtt a Csemete Alapítvány adta át jelképesen azt a kisbuszt, amit a Fővárosi Önkormányzat egyik gyermekotthonának adományoztak - maratoni futásokon gyűjtött adományokból. A rajtnál ott tolongott a több ezer futó, akik utána birtokukba vették a várost, és akiket az egész Hősök terén több száz ember buzdított. Az Operaháznál az intézmény zenekara, a Kossuth Lajos téren többek között a Liszt Ferenc Kamarazenekar vonósnégyese, az útvonal számos pontján pedig a legkülönbözőbb zenei stílusokat játszó együttesek zenéltek. A futók között ott volt Miklósa Erika operaénekes, az első maratonját futó Szántó Dávid, a Digi Sport riportere és Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára. Aztán Budapest utcáin futott ma az amerikai nagykövet, a SPAR vezérkara, jó pár színház váltója és egy 79 év átlagéletkorú csapat.

"A mi városunk fantasztikus futófőváros" - mondta a rajtnál Péter Attila, a BSI eseményeinek szpíkere. A maraton még csak a kezdet volt a futófővárosban; egymást követte a minimaraton, a maratonka és a családi futás rajtja. Eközben az 56-osok terén pedig már-már fesztiváli hangulatban zajlott az élet. A nagyszínpadon látványos táncos produkciók követték egymást, kiállítókból pedig annyi volt, hogy bőven válogathattak az érdeklődők a kínálatból. Nem hiányoztak a rendezvényről a Piros Orr Bohócdoktorok: társaságuk most már a SPAR Budapest Maratonok egyik legérdekesebb színfoltja lett.

A maraton képekben

A maraton a férfiaknál a kenyai Elisha Kiprotich nyerte 2:25:57-es idővel. De nem kellett szomorkodnia a második helyezett Józsa Gábornak sem, mert ő lett a maratoni országos bajnokság győztese "Szerencsére nem futották el az első ezreket a srácok, a 7-8 fős élboly 3:25 körüli tempót vett fel, és 17-18 kilométerig együtt is maradtunk. Néhol bele-beleváltogattam az iramba, próbáltam szétszabdalni a mezőnyt. Elisha Kiprotich, egy magyar srác és én el is tudtunk lépni a többiektől, végül a kenyai srác a Közgáznál tovább fokozta a tempót, így elszálltak a győzelmi esélyeim. Az utolsó ötezren ráadásul éreztem, nem bírom fokozni a tempót, a vádlimat ugyanis sajnos elkapta egy kisebb görcs. Maradt a második hely, ám a magyar bajnokságnak nagyon örülök" - mondta befutója után Józsa Gábor.

A nőknél hetedik Budapest Maraton-győzelmét aratta Földingné Nagy Judit. Mintegy hétperces előnnyel nyert a második helyezett előtt, 2:54:45-ös idővel ért célba. "Tisztában voltam azzal, hogy ilyen nagy melegben óvatosan kell nekivágni a távnak. Én sem mertem 4 percen belüli iramra váltani, pedig eredetileg 2:50 alatti időt tűztem ki célul. Az elmúlt hetekben négy igazán komoly versenyt vettem részt: Nike Budapest Félmaratonon, egy svájci maratonon és két másik hegyi 25 kilométeres versenyen, így kissé fáradtan álltam ma reggel rajthoz. Talán ennek is tudható be, hogy begörcsöltem. Rendkívül boldog vagyok, hogy 46 évesen is meg tudtam nyerni a Budapest Maratont, emellett 15 éve tartom a magyar rekordot és most vasárnap a 84. maratonomat teljesítettem" - értékelte eredményét Földingé Nagy Judit.

Maratoni képek II.

Maraton - 2011-es eredmények

42 km, férfiak

1. Elisha Kiprotich (Debrecen) 2:25:57

2. Józsa Gábor (MAC-NS) 2:27:48

3. Rezessy Gergely (Vasas-MiFiN) 2:31:39

42 km, nők

1. Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa SE) 2:54:45

2. Bátai Réka (PVSK) 3:01:47

3. Juliet Beatty (Egyesült Államok) 3:07:05

30 km, férfiak

1. Makár László (Budapest) 1:51:39

2. Szirmai Zoltán (Budapest) 1:52:02

3. Maros Ervin Péter (Soproni AC) 2:01:18

30 km, nők

1. Köcski Réka (Futóbolondok SE) 2:15:23

2. Baiba Muzikante (Lettország) 2:22:54

3. Bíróné Molnár Valéria (Budapest) 2:25:04

Staféta, férfiak

1. Nike Futóklub Tata (Szilágyi Tibor, Szabó Sándor, Kubik Zsolt) 2:27:24

2. Tóth-Hadházi-Gább (Hadházi Máté, Tóth Gellért, Gább Dávid) 2:46:25

3. Deál Trió (Lakatos László, Balogh Tibor, Gergő László) 2:48:52

Staféta, nők

1. Futcalányok (Korompay-Túróczi Réka, Csáki Enikő, Nagy Gyöngyi) 3:15:57

2. Spontán Csajok (Almási Éva, Eiserle Judit, Rieger Anita) 3:25:27

3. 2K (Szávay Krisztina, Kováts Megyesi Krisztina, Szávay K.) 3:28:11

Ekiden, férfiak

1. Békéscsaba Váltó 2:26:46

2. Honvéd Legények 2:29:42

3. Szufla 2:33:08

Ekiden, nők

1. Magyar Atlétikai Club 2:57:22

2. Honvéd Lányok 2:58:37

3. Runaways 3:08:53fb share