általános orvosi tudnivaló

  • A verseny napján a rajt előtt valamilyen panasz merülne fel, az orvosi sátort a célterületen találod meg.
  • Ha az útvonalon a mezőnyben valaki rosszul lesz a legközelebbi kilométerjelző tábla őrének kell szólni vagy a frissítő állomáson kell jelezni hol történt a rosszullét.
  • Minden rajtszám hátoldalán van egy SOS orvosi szám is.
  • A hátoldalon található egészségügyi részt töltsd ki indulás előtt!
  • Megjegyzés: Ha gyógyszer hatása alatt vagy valamilyen egészségügyi körülmény fennállása mellett futsz, ezt írd a rajtszámod hátoldalára.

A sporttevékenység az összes élettani előnye mellett - nagyon kis mértékben ugyan, de - veszélyeket is jelenthet.

Fontos, hogy számodra nagyobb teljesítmény előtt konzultálj kardiológussal vagy sportorvossal az esetlegesen fennálló rizikófaktoraid felmérése, kiértékelése, esetleges betegség kiszűrése céljából. Ezek meghatározásával magasabb szív-érrendszeri rizikócsoportba kerülés esetén további kivizsgálás válhat szükségessé. Ezek célja az akár életet is veszélyeztető események megelőzése.

Csak megfelelő állóképességi edzettséggel vegyél részt az átlagosnál nagyobb igénybevételt jelentő sporteseményen vagy megterhelőbb edzésen.

Felső légúti panaszokkal, hányással és/vagy hasmenéssel járó betegséggel, lázasan, vagy sérülten ne vegyél részt a kinézett eseményen, illetve a soron következő edzéseken a gyógyulásodig, felépülésedig.

Amennyiben bizonytalan vagy az újrakezdés megfelelő idejét illetően, konzultálj háziorvosoddal/sportorvosoddal/ortopédusoddal/kardiológusoddal.

Bármilyen szokatlan jelet érzel magadon (pl. megszédülés, eszméletvesztés, indokolatlanul szapora szívverés, szabálytalan szívverés, fulladás, mellkasi fájdalom, mellkasi nyomó érzés) sportolás közben, állj meg, és ha kell, kérj segítséget!

A fentiek nem függnek a sporttevékenység hosszától, egyedi, hogy kinek mi jelent komoly teljesítményt. Légy felelős önmagadért, sportolj okosan!

Az esemény során felmerülő egészségügyi problémák hatékony és gyors megoldása érdekében a RAJTSZÁM HÁTOLDALÁN TALÁLHATÓ EGÉSZSÉGÜGYI RÉSZ KITÖLTÉSE MINDENKI SZÁMÁRA ELENGEDHETETLENÜL FONTOS!fb share