Ughy Attila köszöntője a 27. Spar Budapest Maratonra

Tisztelt versenyzők,
kedves vendégeink!


Negyvenkét kilométer a világ összes fővárosában tekintélyes hosszúságú városnéző túrának számít; negyvenkét kilométernyi körút alatt szinte minden város, szinte minden kincsét fel lehet fedezni.
Azt gondolom, hogy Önök az egyetlenek, akiknek Budapest "megbocsátja", ha a túrájuk után nem tudják pontosan felidézni, mit is láttak az úton...
Hogyne bocsátaná meg, hiszen ahogy a hősies görög katona, úgy Önök is emberfeletti, teljes erőbedobást, szüntelen kitartást és vég nélküli koncentrálást kívánó teljesítményt hajtanak végre a maraton minden percében. Mindezt azért, hogy a célban ugyanolyan büszkeséggel kiáltsanak győzelmet, ahogy a görög katona tette Athén kapujában.
Nem érdekes, hogy hányadiknak, és milyen eredménnyel teljesítik a távot, a győzelem már akkor elrendeltetik, amikor a rajtvonalhoz állnak. Mindannyian fárasztó, de nagyszerű versenyek győztesei lesznek, amelyekre Budapest éppannyira büszke, mint eltökélt és sikeres versenyzői.
Gondolom, nem okozok meglepetést, hogy Budapest városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnokaként arra biztatom Önöket: szeressék városunkat kevésbé erőltetett tempóban is. Kívánom, hogy legyen idejük elidőzni egy-egy épület előtt, legyen idejük beülni egy kávéra, legyen idejük választani kulturális programjaink közül - legyen idejük felfedezni azt a várost, amely itt hever a lábaik előtt...

Sok sikert és remek versenyzést kívánok!

Ughy Attila
városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnok, Budapest
védnökfb share