Balaton Maraton és Félmaraton - Versenytörténet

1. Balaton Maraton - 2004. november 20-21.

Sikerrel mutatkozott be a Budapest Sportiroda idei újdonságának számító szenzációs szezonzáró, az 1. Balaton-maraton és -félmaraton a siófoki Aranyparton.

A Balaton partján tomboló viharos szél ellenére több százan búcsúztatták az idei futószezont a hét végén. A futók két nap alatt három részletben (15 km és 6,1 km, valamint 21,1 km) teljesíthették, ezúttal kicsit másként a klasszikus maratoni távot (42 195 m), akár egyénileg vagy párjukkal megosztva. Lehetőség volt csak a minimaratoni (6,1 km) vagy a vasárnapi félmaratoni (21,1 km) teljesítésére is.

A szombati első résztávnak (15 km) és a minimaratonnak közel ötszáz, majd egy nappal később a félmaratonnak már mintegy hétszáz mindenre elszánt futó vágott neki.

A nőknél a győzelmet távonként és ezzel az összetettben is diadalmaskodó Földingné Nagy Judit, a második helyet Kovács Krisztina, míg a harmadikat a csupán tizenötéves oroszlányi Kostyál Ágnes szerezte meg.

A férfiaknál dunaújvárosi Ilisz Pál és a budapesti Khoór Bence első napi fej-fej melletti küzdelme vasárnap még további kilenc kilométeren át folytatódott, amikor Khoór nem tudott lépést tartani ellenfelével, így be kellett érnie az ezüsttel. A harmadikként a salgótarjáni Molnár Dániel érkezett célba.

A vasárnapi félmaratonon - amerikai, angol, olasz, német és kanadai állampolgárságú futókkal - nemzetközivé vált mezőnyből, jobb hajrájának és taktikus versenyzésének köszönhetőn bajai Szűcs Ákos volt a leggyorsabb, megelőzve a fehérvári Horváth Bélát és a budapesti Nagy Györgyöt.

A nőknél Földingné és Kovács mögött Farkas Ágota örülhetett a bronzéremnek.

GYŐZTES NYILATKOZATOK

Ilisz Pál (Dunaújvárosi AC):

1. Balaton-maraton győztese

"A második napon a szél sokkal nagyobb volt, így többet vett ki belőlem. Most indultam először kétnapos versenyen, bár maratont futottam már korábban is. Ez a verseny teljesen más, hiszen volt idő pihenésre az első két résztáv után, míg egy maratonnál a 30-37 km között fellépő holtpontot nem lehet távközben kialudni. Most az alapozás időszaka következik, amelyhez ez a győzelem megadta az alaphangot."

Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa):

1. Balaton-maraton és -félmaraton győztese

"Szombaton a kezdet, vasárnap a vége volt nehéz, de közte nagyon jól éreztem magam. Sőt a 6 kilométeres résztávon próbáltam abban a tempóban futni, mint ahogy korábbi maratonikon tettem azt. Az elmúlt hetekben volt, hogy a hét nap leforgása alatt nem futottam annyit, mint most ezen a kettőn. Érdekes, hogy látva a környéket első benyomásra a franciaországi Mont Saint Michele-i maratoni jutott eszembe, majd a velencei maratoni, amikor a tenger nyaldossa a futók lábát, mint ahogy ma a Balaton. Örülök, hogy az elmúlt hetek kihagyása után emlékezetből is tudtam teljesíteni a versenyt. Bízom benne, ha teljesen egészséges leszek és tudok edzeni, akkor jövőre újra klasszikus maratonik következhetnek.

És még valami. Nagyon örültem annak, hogy végre volt idő egymásra. A versenyt követően nem rohant mindenki haza, hanem volt idő a futófórumra, a közös játékra."

Szűcs Ákos (Mogyi SE, Baja):

1. Balaton-félmaraton győztese

"Még nyáron a balassagyarmati triatlon versenyen szenvedtem nyakcsigolyatörést, amikor fejest ugrottam a tóba. A felépülést követően el kezdtem edzegetni. Jövőre duatlon Európa-bajnokság lesz Debrecenben, amelyre szeretnék felkészülni. Égett bennem a vágy, hogy még az idén versenyezzek. Jó zárás volt!"

Eredmények:

1. Balaton-maraton

Siófok-Aranypart

(15 km, 6,1 km és 21,1 km)

Férfiak:

1. Ilisz Pál (Dunaújvárosi AC) 2:23:16 (51:42, 19:38/1:11:56)

2. Khoór Bence (BHSE) 2:24:09 (51:42, 19:38/1:13:09)

3. Molnár Dániel (Salgótarjáni AC) 2:27:09 (54:13, 19:53/1:13:03)

Nők:

1. Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa SE) 2:46:37 (59:12, 22:47/1:24:38)

2. Kovács Krisztina (Micro SC) 2:49:57 (1:01:24, 23:10/1:25:23)

3. Kostyál Ágnes (ORTRI) 2:56:42 (1:00:08, 23:36/1:32:58)

1. Balaton-félmaraton

Férfiak:

1. Szűcs Ákos (Mogyi SE) 1:10:42

2. Horváth Béla (Hunyadi DSE) 1:10:45

3. Nagy György (TFSE) 1:10:49

Nők:

1. Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa SE) 1:24:38

2. Kovács Krisztina (Micro SC) 1:25:23

3. Farkas Ágota (Zákány) 1:26:48

2. Balaton Maraton - 2005. november 19-20.

BALATONON BÚCSÚZOTT A FUTÓSZEZON

Ilisz Pál és Kostyál Ágnes mindent megnyert

A 2. Balaton Maraton és Félmaratonnal búcsúzott a futószezon november harmadik hétvégéjén a siófoki Aranyparton. A futók két nap alatt három részletben (15 km és 6,1 km, valamint 21,1 km) teljesíthették a klasszikus maratoni távot (42 195 m) akár egyénileg vagy párjukkal megosztva, de rajthoz állhattak csak a minimaratoni (6,1 km) vagy a vasárnapi félmaratoni (21,1 km) távon is. A férfiaknál a tavalyi győztes, a dunaújvárosi Ilisz Pál megvédte címét, míg a hölgyeknél csupán tizenhat esztendős Kostyál Ágnes diadalmaskodott. A két nap alatt mintegy 1250-en értek célba az NSH Mozdulj, Magyarország! akciójához tartozó eseményen.

A Kékes Csúcsfutás, a hortobágyi Délibáb Futás után a BSI harmadik hungaricum eseménye immár második esztendeje a Balaton Maraton és Félmaraton a magyar tenger partján. A késő ősszel is lenyűgöző látványt nyújtó Aranypartot ezúttal a futók keltették életre. Az üdülőnegyed szezon utáni kihalt utcáin csak a futók léptei és a társak bíztatása hallatszott. Bár a meteorológusok hétvégére a tél beköszöntét ígérték, ezúttal is tévedtek. A napos és változóan szeles késő őszi idő csak közvetlenül a Balaton partján vezető útszakaszon állította keményebb próbatétel elé a futókat.

Az első rajthoz szombaton délelőtt 11 órakor szólították a maratoni távot egyéniben vagy párban teljesítőket. A szezonzáróra a futók is készültek és többen sajátos jelmezzel sorakoztak fel. Így láthattunk rózsaszín tüll szoknyás hölgyeket, derekukon gyermek úszógumit viselő párt vagy a legnépszerűbbnek számító Mikulás kellékek különböző formáit. Talán csak a versenyre népes csapattal érkező olasz különítmény rövidnadrágos futófelszerelése keltett némi borzongást a nézők és az indulók között.

A maratoni versenyben hamar rendeződtek az erőviszonyok és az első nap két résztávja (15 + 6,1 km) után magabiztos fölénnyel vezetett a címvédő Ilisz Pál és a tavalyi bronzérmes Kostyál Ágnes. Az alkonyatba nyúló délutáni minimaraton mezőnyében több helyi kisdiák is feltűnt a célba érkezők között. A futók és a Balaton habjai mögött lenyugvó nap látványa szemet gyönyörködtető látványt nyújtott. Az este is a futásé volt a főszerep. A Spartatlon magyar hősei - Lőw András, Lelkes Gusztáv, Korányi Balázs - képes beszámolóval elevenítették fel az októberi esemény 36 órás embert próbáló 246 kilométerét Athén és Spárta között, majd közös játékkal zárult a nap.

Vasárnap délelőtt szinte megduplázódott az indulók száma, mert nagyon sokan érkeztek csak a félmaratoni kedvéért a somogyi városban. A 11 órai rajtnál több mint ezren vártak, arra, hogy a magyar maratoni csúcstartó Szűcs Csaba kezében eldördüljön a rajtpisztoly. Szűcs Csabát néhány perccel korábban abból az alkalomból köszöntötték, hogy tizenkét esztendeje megközelíthetetlen a 2:12:10 órás magyar rekordja, amelyet még 1993-ban, Párizs utcáin futott. A maratoni versenyben vezetőknek nem volt kitől tartaniuk a második nap sem, így a saját iramokat futva könnyedén nyerték a 2. Balaton Maratont.A félmaratoni verseny a férfiaknál a székesfehérvári Horváth Béla (1:08:17) nyerte új pályacsúccsal a budapesti Nagy György (1:09:48) és a tavalyi győztes bajai Szűcs Ákos előtt. A nőknél az egykori 1500-as magyar csúcstartó Véninger Katalin győzött Szirmai Andrea és Németh Magdolna előtt.

A BSI "2005 - a Futás Éve" szlogennel hirdette meg az idei esztendőt. A 13 budapesti és 15 vidéki eseményére több mint hetvennyolcezren neveztek, köztük öt kontinens képviseletében közel hatvan nemzet futója. A sikeres futóév után a BSI legközelebb 2006. április 9-én, a 21.T-Com Vivicittá Városvédő Futásra várja a sportbarárokat a Margitszigeten. Fuss Velünk 2006-ban is!

Győztes nyilatkozatok

Illisz Pál:

"Nagyon jó verseny volt. Bár minden részszakasznál elsőként haladtam át a célvonalom, azért futni kellett hozzá. Talán valamivel gyengébb volt a mezőny, mint tavaly. Bár többnyire egyedül haladtam, sosem voltam magányos, mert a két örök ellenfél az idő és a táv teljesítése mindig velem voltak. A két napos, több távos versenyen mindig a következő feladatra történő koncentráció a legnehezebb. Azt hiszem sikerrel vettem ezt az akadályt is, és elégedett lehetek a teljesítményemmel, amely ellenfelek hiányában is csak fél perccel maradt el a tavalyi időmtől, amikor valaki mindig a nyomomban volt. Szusszanásnyi pihenő után kezdek bele az alapozásba, így számomra ez lesz a következő feladat, amelyre összpontosítanom kell."

Kostyál Ágnes:

"Ez a két nap nagyon gyorsan elrepült. Örülök, hogy az összetett mellett a résztávokat is magabiztosan nyertem. Szerencsére mindig volt kivel futnom, többnyire fiúkhoz csatlakoztam, de a csapattársaim is sokat segítettek. Számomra még nincs vége az évnek, mert december 11-én mezeifutó Európa-bajnokság lesz Hollandiában, ahol a junior válogatott tagja leszek. Szeretnék jól szerepelni, mert a pálya és utcai versenyeken elért sikerek után jó lenne a kedvenc terepemet jelentő mezőn is eredményesen futni."

Horváth Béla:

"Három hete indultam Podgoricában egy maratonon, ahol nagyon fejre álltam a 25-30 fokos melegben, akkor úgy éreztem s a maratonról hallani sem akarok egy ideig. Ezen előzmények után döntöttem a félmaraton mellett, amely jól illeszkedett a felkészülésembe. Óvatosan kezdtem, miközben Nagy Gyuri nagyon kemény tempót diktált az elején. Az első kör végén, 10 km-nél sikerült utolérni, majd fokozatosan növelni az előnyöm. Tavaly nagy hajrában maradtam le a dobogó legfelső fokáról, az idén nem szerettem volna hasonló sorsra jutni..."

Eredmények

2. Balaton Maraton, Siófok-Aranypart

(15 km, 6,1 km/21,1 km)

Férfiak:

1. Ilisz Pál (Dunaújvárosi AC) 2:23:48 (50:29, 20:12/1:13:07)

2. Szekeres Attila (Hunyadi DSE) 2:30:58 (53:17, 20:34/1:17:07)

3. Májer József (NYVSC) 2:31:29 (53:17, 21:00/1:17:12)

Nők:

1. Kostyál Ágnes (ORTRI) 2:40:38 (57:23, 22:44/1:20:31)

2. Kovács Krisztina (Micro SC) 2:46:11 (58:47, 23:12/1:24:12)

3. Tóth Zsófia (ORTRI) 2:49:44 (58:42, 23:11/1:27:51)

2. Balaton Félmaraton (21 097,5 m)

Férfiak:

1. Horváth Béla (Hunyadi DSE-VISTEON) 1:08:17

2. Nagy György (TFSE) 1:09:48

3. Szűcs Ákos (Mogyi SE) 1:10:31

Nők:

1. Véninger Katalin (MATASZ Székesfehérvár) 1:31:33

2. Karasziné Szirmai Andrea (Minden-kor Női Sportegyesület) 1:33:14

3. Németh Magdolna 1:35:03

3. Balaton Maraton - 2006. november 18-19.

November 18-19-én immár harmadik alkalommal lepték el a futók a lenyűgöző látványt nyújtó Aranypartot Siófokon. A 3. Balaton Maraton és Félmaraton összesen ezerötszáz indulóját szikrázó napsütés és a késő őszt meghazudtoló, 16 °C fokos időjárás fogadta.

Balaton Harmadmaraton

Az első távhoz szombaton délelőtt fél 11-kor sorakozott fel a mezőny a már harmadik éve megszokott rajt-cél területen, a Hotel Aranypart előtt. A harmadmaraton 14,065 kilométerére azok vállalkoztak, akik a teljes távot bevállalták három részletben vagy a szombati esti hatodmaratonnal együtt két részletben tervezték a félmaratont letudni. Az első csoportba tartozik a Sopronból érkező Határőrök csapata, akik a Magyar Honvédség néhány futójával és a Bombay Zsolt-Czigány Rita házaspárral kiegészülve futották le egyéniben a két nap mindhárom távját.

A két napról élményeiket Zsolt fogalmazta meg: "Futni a Balaton partján, a gyönyörű panorámában, figyelni a szélfújta hulló faleveleket, melyeket aranyszínűre varázsol a még mindig kellemes meleget adó napfény, hihetetlen élmény!"

Balaton Hatodmaraton

Az ebéd és a pihenő után - volt néhány bátor futó, akik nem bírták megállni, hogy ne mártózzanak meg a novemberi Balatonban - fél 4-kor ismét a futásé volt a főszerep. Mivel a hatodmaraton önálló versenyszám is volt, további futókkal bővült a mezőny. A szombathelyi Family SE Söjtöry Elvira vezetésével szinte teljes létszámban megjelent. A barátokkal kiegészült család legtöbb futója párban osztozott a távokon, ám két futójuk is most debütált az esti versenyen. Remek hangulatban, a balatoni naplemente fényében haladt a mezőny a délelőttihez képest megfordított útvonalon, és még be sem sötétedett teljesen, amikor az utolsó futó is elérte a célvonalat.

A szezonzáró esemény első napja a tavalyi évhez hasonlóan beszélgetéssel és játékos vetélkedővel zárult. Először Péter Attila kérdezte maratoni csúcstartóinkat, Kálovics Anikót és Földingné Nagy Juditot eredményeikről és terveikről, majd Kocza István látványos kockashow-ja után a futók játékos vetélkedőn mérkőzhettek meg egymással.

Balaton Félmaraton

Vasárnap reggel úgy tűnt, hogy kicsit ősziesebbre fordul az időjárás, ám nagyon kellemes hőmérséklet fogadta a korán kelőket is. Köztük azt a lányt, aki reggeli "bemelegítésként" megmártózott a hűs habokban. A 11 órás rajtra már az őszi nap is kíváncsi lehetett, mert kimosolygott a felhők közül, és letekintett a jócskán "meghízott" mezőnyre. A rajtot jelző pisztolylövésre másfélezer futó lódult neki, akik közül sokan "csak" a félmaratonra érkeztek.A velük tartó kísérők, a nem futó családtagok, barátok alaposan felduzzasztották a szurkolók "seregét" is, akik folyamatosan ellepték a szállodasor utcája után a Balaton-partot is.

A leggyorsabban Horváth Béla ért célba. A Hunyadi DSE futója másodszor nyerte a Balaton Félmaratont, egyébként a pályacsúcsot is ő tartja. "15 kilométerig úgy tűnt, hogy sikerül a saját időmet megjavítanom, de aztán lelassultam. A hét elején megfáztam, ezért csak a Balaton Félmaratont vállaltam, eredetileg mindkét napra szerettem volna eljönni. Szerencsénkre az összetett győztes, Szekeres Attila is a Hunyadi DSE versenyzője, így mindkét számot a klubunk nyerte. Én hidegben és melegben is szeretek futni, a tavalyi inkább taktikai verseny volt, keményebb ellenfelekkel, akkor a második kört nyomtam meg jobban. Most olyan tempót diktáltam az elejétől, amire nehéz lett volna ráváltani, de nem is volt ellenfelem, akivel tudtam volna meccselni."

A 3. Balaton Maraton összetett győztese Szekeres Attila néhány éve az erdélyi Gyergyóalfalváról érkezett Magyarországra. Ott természetesen hokival kezdett, de hamar kiderült, hogy remek futó, így itthon Zemen János is segíti felkészülését. Attilának egy "öreg rókával", Berkovics Imrével kellett csatáznia. "Imrét ismertem, tudtam, hogy őt kell végig figyelnem. Első napon mindkét távon szinte egyszerre futottunk be, a vasárnapi félmaraton második körében erősítettem bele, hogy biztos legyen a győzelmem." Amit viszont nem tudott, hogy a nálánál majd kétszer idősebb Berkovics makacs sérüléséből felépülve alig két hónapja edz csak: "Felmérőnek szántam a versenyt, olyan 2:20 körüli eredményt terveztem, ami alatt sikerült is. Végig remek hangulat és ideális futóidő volt. A végére persze elfáradtam, de összességében elégedett vagyok a teljesítésemmel." - mondta a második helyezett.

A nőknél Földingné Nagy Judit a 21. Plus Budapest Maratonon elért győzelme után a három szakaszos Balaton Maratont is megnyerte. "A teljes 42 kilométer persze nehezebb, mert 30 után vannak bizonyos nehézségek. A Balaton Maratonon viszont háromszor kellett rajthoz állni és harmadszor már indulni is nehéz. Vasárnap már fáradtabb voltam én is, ezért inkább óvatos voltam, egyenletes iramban futottam. Csak arra figyeltem, hogy az előző napi előnyömből megmaradjon annyi, ami az összetett győzelemhez kell. Szerintem ez azért különleges verseny, mert egy nap kétszer is neki kell indulni, és a legtöbb amatőr soha nem edz egy nap kétszer. Most viszont én is inkább amatőrnek érzem magam, örülök, ha a kisfiam mellett időnként kijutok edzeni. A maraton óta napi 5-6 kilométereket futottam csak, ám úgy éreztem, ide el kell jönni, ezt meg kell csinálni. Nagyon jólesett, és az külön öröm számomtra, hogy idén jobb időt futottam, mint két éve."

A legtöbben ezt szintén elmondhatták magukról, hiszen ennyire ideális körülmények ritkán akadnak a futóversenyeken.

EREDMÉNYEK

3. Balaton Maraton, Siófok-Aranypart

(14 km, 7 km/21,1 km)

Férfiak:

1. Szekeres Attila (Hunyadi DSE) 2:18:41 (45:50, 22:06/1:10:44)

2. Berkovics Imre (MAC) 2:19:27 (45:51, 22:27/1:11:04)

3. Nagy Tamás János (Kaposvár) 2:21:00 (46:57, 22:24/1:11:38)

Nők:

1. Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa) 2:40:58 (52:17, 25:39/1:22:58)

2. Smith Julia (GBR) 2:42:09 (54:18, 25:55/1:21:53)

3. Kálovics Anikó (Cover Mapei) 2:55:10 (59:21, 28:50/1:26:45)

3. Balaton Maraton párban

Férfiak:

1. Favorit Kaposvár (Domján Tibor, Molnár Gábor) 2:26:12

2. Kalandorok (Tasnádi László, Garami Árpád) 2:26:53

3. VIM (Vetró Béla, Rostás Pál) 2:34:16

Nők:

1. Chiquita-ninas (Tóth Zsófia, Szalay Szandra) 2:48:53

2. Nike Andimola (Bedő Imola, dr. Balogh Andrea) 3:00:20

3. HBSE-Pillangók (Szabó Lili, Varga Johanna) 3:08:08

Vegyes:

1. Chiquita-mix (Kostyál Ágnes, Oltványi Zoltán) 2:36:26

2. MAZSO (Szirbek Zsolt, Németh Magdolna) 2:38:46

3. Tiszaparti Mix (Lajtos Márton, Bacsó Krisztina) 2:44:42

3. Balaton Félmaraton (21 097,5 m)

Férfiak:

1. Horváth Béla (Hunyadi DSE) 1:08:36

2. Pelsőczy Attila (TFSE) 1:09:59

3. Szabó Gábor (TFSE) Budapest 1:11:46

Nők:

1. Kis Zsanett (Kiskunhalas) 1:17:35

2. Kostyál Ágnes (ORTRI) 1:21:23

3. Szabó Andrea (VEDAC) 1:21:33

3. Balaton Félmaraton párban (10 548 m+10 548 m)

Férfi:

1. Békéscsabai Arcok (Oláh Tamás, Tábor Miklós) 1:10:21

2. Schönherz (Görözdi Máté, Szekeres András) 1:13:14

3. Lacika (Wimmer László, Varga József) 1:15:11

Női:

1. Chinoin-Hegyimenők (Kovács Krisztina, Kulcsár Éva) 1:30:42

2. Kaposvári lányok (Torma Anett, Kaufmann Brigitta) 1:33:58

3. Chiquita-rubias (Weiger Judit, Kostyál Vivien) 1:36:31

Vegyes:

1. Spontán Egészség (Szabó Andrea, Szendrei Zsolt) 1:20:07

2. Anya-fia (Tóthné Stupián Anikó, Tóth András) 1:21:30

3. Spontán Őrület (Kedves Roland, Váradi Adrienn) 1:23:36

4. Balaton Maraton - 2007. november 17-18.

1. nap

A 2007-es futószezon záró versenyén, a kétnapos 4. Balaton Maratonon és Félmaratonon a Balaton őszi arcával ismerkedhettek meg a futók: fürdőruha helyett ezúttal a futócipők és a pulóvereké volt a főszerep a magyar tenger "Aranypartján".

A versenyen rajthoz állók több táv közül választhattak: két nap alatt három részletben teljesítik a 42,195 kilométeres maratont, párban futják a klasszikus távot, félmaratonon állnak rajthoz, de hatod- és harmadmaratonon is indulhatnak.

A versenyzőket még a szél, és a majdnem fagypont közeli hőmérséklet sem riasztotta el attól, hogy jókedvűen teljesítsék választott távjukat. A hétvége első napján 10 óra 30 perckor elsőként a harmadmaratoni távnak vágtak neki a futók. A siófoki Aranyparton kijelölt távot lefutották a maratont, a maratont párban, a félmaratont két részletben választó versenyzők, illetve azok, akik a harmadmaratoni távot önállóan futották.

Délutánra 7 kilométere, azaz egy hatodmaratonja maradt a mezőnynek, amely 15 óra 30 perckor startolt a siófoki Hotel Aranypart elől.

A futás után a résztvevők egy humoros előadást hallgathattak meg a tízszeres maratonista Nagy Bandó Andrástól, majd egy játékos vetélkedő várta őket.

A hétvége második napján, vasárnap a 21,095 kilométeres félmaraton vár a balatoni mezőnyre, melyet egyéniben és párban is le lehet futni, de azok is teljesítik, akik a kétnapos maratoni futást választották.

Eredmények, 2007. november 17. szombat

4. Balaton Maraton, 1. nap

Harmadmaraton, 14,065 km

Férfiak

1. Bond Matt, 0:45:24

2. Kéki Tamás, DSC-DSI 0:48:06

3. Pocsai Balázs, DSC-DSI, 0:48:26

4. Tóth Gellért, DSC-DSI, 0:52:54

5. Szabó Attila, DSC-DSI, 0:53:22

6. Ackermann Ludovic, 0:59:40

Nők

1. Meggyesi Tünde, HASE, 1:06:06

2. Sólyom Gabriella, 1:13: 23

3. Repka Judit, 1:17:17

4. Török Tímea, Generál Sportkör, 1.19:36

5. Piriti Andrea, 1:20: 37

6. Nagy Flóra, 1:22:39

Félmaraton két részletben 14+7 km

Férfiak

1. Korányi Balázs, Futóbolondok SE, 1:23:19

2. Köves Péter, 1:30:16

3. Rikli Csaba, 1:32:13

4. Kárai Péter, Multi SE, 1:35:05

5. Ványi Zoltán Lajos, 1:38:12

6. Rechnitzer Zoltán, 1:38:41

Nők

1. Schweigert Árpádné, 1:35:45

2. Kisnémet Andrea, Szolnoki HSE, 1:46:41

3. Tenkőné Vass Tímea, Szolnoki HSE, 1:51:24

4. Szabó Bernadett, 1:52:25

5. Szita Gabriella, 1:54:00

6. Földváry Andrea, 1:54:22

2. nap

A 4. Balaton Maraton és Félmaraton nevet viselő kétnapos futóhétvégén 7 számban több mint 1800 futó állt rajthoz, hogy megmérettesse magát a téliesre fordult őszi versenyen.

A 4. Balaton Maraton és Félmaraton második napján, november 18-án vasárnap már hóesés fogadta a futókat, ez azonban nem szegte kedvét a siófoki Aranyparton megjelenteknek.

11 órakor sorakoztak fel a 21,097 kilométeres félmaratoni táv rajtjánál az indulók, hogy a szakadó hóesésben teljesítsék a Balaton partján kijelölt távot. Az egyéni félmaratonisták mellett párosok, illetve a maratoni távot két nap alatt teljesítő egyéni és páros versenyezők is ott voltak a startnál, hogy Lapos Gábor siófoki önkormányzati képviselő startjelére nekiiramodjanak.

Az egyéni versenyzőknél a maratoni távot Nagy Tamás János nyerte, míg a nőknél az országos maratoni csúcstartó Földingné Nagy Judit diadalmaskodott. A félmaratoni versenyben Ádók Roland és a brit Julia Leventon győzött.

Ezzel a versennyel zárult a BSI 2007-es futószezonja.

Eredmények

Maraton egyéni: 14+7+21 km

Férfiak

1. Nagy Tamás János Építők AC Kaposvár 2:24:45

2. Beda Szabolcs Bp. Honvéd SE 2:31:51

3. Biri Ferenc Gyulai SE 2:33:39

4. Lukácsi István Napraforgó Futóklub 2:33:48

5. Bajai Péter Mogyi SE Baja 2:37:07

6. Kővári Zoltán PVSK 2:39:14

Nők

1. Földingné Nagy Judit Győri Dózsa SE 2:46:54

2. Kárász Erika Tapolca Honvéd SE 3:14:41

3. Herédi-Szabó Krisztina 3:16:42

4. Danyiné Varga Ilona Aktivitás 3:22:13

5. Kiss Zita 3:23:33

6. Dósai-Molnár Szilvia Kunszentmárton DSE 3:25:09

Maraton párban: 15+6+21,097 km

Férfiak

1. Tiszaparti team (Lajtos Márton, Nuriev Tibor) 2:27:17

2. Kaposvári betyárok (Nagy Tamás János, Domján Tibor) 2:27:50

3. Alpine Pro Team (Tasnádi Tas László, Garami Árpád) 2:29:07

4. Dunaújvárosi szöcskék (Ilisz Pál, Németh Miklós) 2:33:13

5. Lódulj (Sipos Balázs, Bellus Áron) 2:45:13

6. Napraforgó Futóklub 2. (Rostás Pál, Dezső Sándor) 2:45:42

Nők

1. Nike AndImola (Bedő Imola, Balogh Andrea dr.) 3:09:10

2. Hatszeműek (Ehmann Nikoletta, Horváth Katalin) 3:20:54

3. HBSE Pillangók (Szabó Lili, Balázs Erika) 3:26:24

4. TO-VA-HO (Tóth-Varga Judit, Horváth Ágnes) 3:27:58

5. Zrínyis lányok (Reckné Bielik Mária, Reck Orsolya) 3:30:42

6. Káldy Team (Hegyi Renáta, Nigrínyi Nóra) 3:34:09

Vegyes

1. VEDAC KK (Kiss Melinda, Kindl Gábor) 2:36:51

2. MI-futunk, Albert a fiúnk (Szirbek Zsolt, Kulics Beatrix) 2:44:09

3. Földingek (Földing Ottó, Földingné Nagy Judit) 2:47:34

4. Spuri család (Kovács András, Bakó Mónika) 2:58:41

5. 1969 (Fehértói Zoltánné Vali, Mészáros Miklós) 2:59:03

6. Egyedül nem megy (Vas Gábor, Gazda Ildikó) 3:02:12

Félmaraton, 21,097 km

Férfiak

1. Ádók Roland VEDAC 1:12:05

2. Várbíró Attila Mogyi SE Baja 1:12:24

3. Horváth Béla Hunyadi DSE 1:13: 17

4. Dienes László 1:14:26

5. Steib Péter Bp. Honvéd SE 1:15:40

6. Somogyi Norbert Pécsi Futó Klub 1:16:29

Nők

1. Leventon, Julia (Nagy-Britannia) 1:22:59

2. Horváthné Deák Emese VEDAC 1:30:13

3. Pál Judit 1:30:20

4. Pettkó-Szandtner Judit dr UniCredit Futókör 1:32:33

5. Ali Dóra METRI 1:35:02

6. Nagy Nikolett OTP Futókör 1:37:22

Félmaraton párban: 21,097 km

Férfiak

1. MI-Siffik Siffel Sándor, Siffel Gergely 1:12:23

2. Debreceni Honvéd SE Dienes László, Kálló Csaba 1:13:28

3. MTASZ Szekeres András, Palotás Bálint 1:19:46

4. Sörnyitók Olasz László, Sztrapkó Norbert 1:19:54

5. Nyerő páros Czindrity Attila, Szabó István 1:21:35

6. DEAC Balogh Tibor, Nagy András 1:24:40

Nők

1. ZsAnett Móczó Zsanett, Torma Anett 1:30:53

2. ÉK Kulcsár Éva, Kovács Krisztina 1:31:20

3. Timi és Dodo Szabó Tímea, Fuchs Dóra 1:37:58

4. Veszprém Miklós Zsuzsanna, Rőth Judit 1:39:11

5. LibbeNŐK Nagy Nikolett, Csabai Ágota 1:43:58

6. Nóri/Rita Pásztor Rita, Nagy Nóra 1:47:29

Vegyes

1. Európa Kultúrális Fővárosa Pécs 2010 Antal András, Bátai Réka 1:18:56

2. Di-Nó Kleiner Nóra, Kleiner Dénes 1:28:48

3. ABB-Creditexpress Zrt Horváth Béla, Varró Katalin 1:29:41

4. Szabad Szellemek Kiss Mirella, Orándi János 1:38:44

5. OTP Futókör Adry és Feri Biri Ferenc, Váradi Adrienn Krisztina 1:42:22

6. KábéTesók Kisfaludi-Bak Judit, Kisfaludi-Bak Sándor 1:45:06

5. Balaton Maraton és Félmaraton - 2008. november 15-16.

Lezárult a BSI 2008-as futószezonja az 5. Balaton Maraton és Félmaratonnal. A csodálatos környezetben, remek futóidőben megrendezett versenyen minden eddiginél többen indultak, hiszen a két nap alatt több mint 2200-an vágtak neki választott távjuknak. A kínálat idén is igen bőséges volt, hiszen az indulók maratont futhattak két nap alatt három részletben egyéniben és párban is, volt harmadmaraton, hatodmaraton, illetve félmaraton két részletben és egyben is - a futás szerelmesei tehát nem panaszkodhattak. A futások útvonalai Siófok utcáin, és az ősszel is gyönyörű Balaton partján lettek kijelölve.

November 15-én és 16-án a siófoki Aranypart immár ötödször volt hangos a futócipők zajától. Elsőként a 14 kilométeres harmadmaratonnak vágtak neki a futók szombat délelőtt 10 óra 30-kor, majd egy kis pihenő után a 7 kilométeres hatodmaraton következett. A novemberi időjárás ezúttal a szebbik arcát mutatta, hiszen délelőtt napsütéses, 12 fokos időben futottak a résztvevők, a kellemes idő pedig délutánra is megmaradt. Szombat este nem maradhatott el a közös program sem. Először Monspart Sarolta és Péter Attila beszélgetett három ultrafutóval, Gál Andreával, Séra Istvánnal és Farkas Lászlóval a maratonnál hosszabb távú futás szépségéről és nehézségeiről, majd fergeteges futóbuli vette kezdetét - a résztvevők megmutatták, hogy nem csak futni, hanem táncolni is remekül tudnak.

Vasárnap a 21,097 kilométeres félmaraton várt az összegyűltekre, napsütésben, 12 fokos hőmérsékletben teljesítve. 11 órakor startolt el Magyarország második - a Nike Budapest Félmaraton után - legnépesebb félmaratoni mezőnye. A verseny remek hangulatban zajlott, a szurkolók a Balaton parton buzdították a futókat, segítve ezzel a táv teljesítését.

A célba érkezés után a legjobb futók vastaps kíséretében állhattak dobogóra. A hölgyek maratoni versenyében Földingné Nagy Judit negyedszer diadalmaskodott, a férfiaknál Steib Péter teljesítette leggyorsabb összidővel a háromszakaszos maratonit. A félmaratonon Szabó Gábor és Vajda Zsuzsa értek elsőként célba. Az 5. Balaton Maratonnal zárult a 2008-as, a 2. Balaton Szupermaratonnal indul majd a 2009-es futóesztendő - Siófok tehát méltó helyszíne a BSI futószezon-indító és záró rendezvényeinek.

Eredmények:

Maraton (14+7+21 km)

Férfiak
1. Steib Péter (Bp. Honvéd SE) 2:19:11
2. Nagy Tamás János (Építők AC Kaposvár) 2:20:49
3. Ilisz Pál (Dunaújvárosi AC) 2:21:46
4. Beda Szabolcs (Bp. Honvéd SE) 2:26:52
5. Szűcs Ákos (Mogyi SE Baja) 2:28:52
6. Pleiveisz István (Futárok SC) 2:30:06

Nők
1. Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa SE) 2:41:29
2. Lőcsei Éva dr. (Budapest) 2:56:20
3. Farkas Ágota (Misi SC) 3:00:24
4. Petrócki Szilvia (Honvéd Bercsényi SE) 3:04:14
5. Halász Tímea (Szondi SE) 3:06:57
6. Czirbusz Katalin (Pásztó) 3:07:13

Félmaraton

Férfiak
1. Szabó Gábor (TFSE Budapest) 1:11:41
2. Várbíró Attila (Mogyi SE Baja) 1:12:02
3. Avar Péter (PVSK) 1:14:18
4. Varga József (Üröm) 1:15:06
5. Vatai Miklós (Vasemberek Klubja) 1:15:48
6. Bán Gergely (Hódmezővásárhelyi Futókör) 1:16:37

Nők
1. Vajda Zsuzsa (MAC) 1:20:44
2. Molnár Barbara (MAC) 1:20:55
3. Pettkó-Szandtner Judit dr. (Vasas-Humansoft) 1:22:30
4. Nagy Gyöngyi (Budapest) 1:26:14
5. László Laura (Budapest) 1:34:50
6. Földváry Zita (Budapest) 1:35:03

Félmaraton két részletben

Férfiak
1. Garami Árpád (Szombathelyi Főiskola SE) 1:13:20
2. Varga József (MISI SC) 1:13:46
3. Makár László (Budapest) 1:18:41
4. Lancz Attila (Bp. Honvéd SE) 1:21:10
5. Szilágyi Egon (Buda-Cash Team) 1:21:48
6. Palotai Norbert (Budapest) 1:22:38

Nők
1. Szigetfy Ildikó (Balatonalmádi) 1:41:42
2. Orosz Anita (BSC Social Club) 1:43:36
3. Balázs Bernadett (Budapest) 1:45:11
4. Bakai Tímea (Spuri SC) 1:46:10
5. Kiss Mónika (Zalakaros) 1:51:19
6. Lamosné Muhari Gabriella (Budapest) 1:57:29

Harmadmaraton (14 km)

Férfiak
1. Lorentz Erland Linde (Budapest) 51:13
2. Kálovics Tamás (Budapest) 53:35
3. Bauer Márton (Tűzoltóság) 1:03:19
4. Lipowiecki Jan (lengyel) 1:03:35
5. Wiese Edward (Budapest) 1:03:35
6. Duplisea Kevin (kanadai) 1:06:00

Nők
1.Kárász Erika (Tapolca Honvéd SE) 1:06:27
2. Újszász Júlia (Szentendre)1:20:26
3. Ferencz Tünde (Budapest) 1:20:27
4. Kecskeméti Gabriella (Budapest) 1:21:59
5.Daczi Barbara (Budapest) 1:22:27
6. Szecskó Ágnes (Szegvár) 1:23:43

Félmaraton párban

Férfiak
1. Molnárkák (Molnár Donát, Molnár Ákos) 1:12:16
2. Kaposvári Favoritok (Szabó Péter, Domján Tibor) 1:14:13
3.Sörnyitók (Olasz László, Sztrapkó Norbert) 1:14:46
4.GEAC (Bán Gergely, Czindrity Attila) 1:15:06
5. MaGe (Pápai Gergely, Pápai Márton) 1:20:21
6. Gyuró Team (Szabó Sándor, Czinege Erik) 1:27:47

Nők
1. D.B.F.P. (Dér Andrea, Bátai Réka) 1:18:42
2. Reni és Dodo (Fuchs Renáta, Fuchs Dóra) 1:25:20
3. Chinoin (Kulcsár Éva, Port Marian) 1:26:56
4. Gyalogkakukk (Árus-Kovács Zsuzsanna, Sőregi Ágnes) 1:37:14
5. Anyja-lánya (Molnárné Jávori Beáta, Molnár Enikő) 1:43:24
6. Gyorslábúak (Dézsi Mariann, Sebő Veronika) 1:47:20

Vegyes
1. Vegyesfelvágott (Balogh Bettina, Garami Árpád) 1:22:17
2. TFSE - X2S Team (Váraljai Vázsony, Garai Valéria) 1:23:22
3. Családi (Szabó Andrea, Csókás László) 1:24:02
4. Di-Nó (Kleiner Nóra, Kleiner Dénes) 1:25:35
5. Matyó menők (Ali Dóra, Takács András) 1:25:44
6. 1969 (Fehértói Zoltánné Vali, Mészáros Miklós) 1:28:14

Maraton párban

Férfiak
1. Menyusteam II. (Lóczi Attila, Szelepcsényi Zsolt) 2:19:25
2. Kempelen Farkas Gimnázium (Dani Áron, Csere Gáspár) 2:25:36
3. Mecsek (Tasnádi Tas László, Somogyi Norbert) 2:26:14
4. Kaposvári Építők AC (Nagy Tamás János, Kolonics Tamás) MPF 2:27:24
5. Vásárhelyi Titánok - 1 (Fajfrik Zoltán, Kisházi László Ifj.) 2:33:48
6. Karamazov Fivérek (Rikli Csaba, Gyimes Zsolt) 2:50:11

Nők
1. NIKE Andimola (Bedő Imola, Balogh Andrea dr.) 2:58:09
2.Spuris Bélátlanok (Diószeghy Fruzsina, Horváth Ágnes) 3:07:51
3. Tigrisek (Czibók Ágnes, Temesi Zsuzsanna) 3:22:40
4. Csajok a Promenádról (Vaits Zoltánné, Vígh Enikő) 3:26:04
5. Savaria (Jenei Enikő, Jenei Mária) 3:33:30
6. Mosoly Alapítvány I. (Adorján Csilla, Adorján Katalin) 3:36:34

Vegyes
1. Viadukt (Kiss Melinda, Kindl Gábor) 2:37:44
2. Földing család (Földingné Nagy Judit, Földing Ottó) 2:42:07
3. I'm with stupid (Susan Mikecz, Jeremy Mikecz) 2:44:40
4. Vásárhelyi Titánok - 2 (Petrócki Szilvia, Faragó Attila) 2:51:11
5. Női Férfi Futócsukák (Gazda Ildikó, Vas Gábor) 2:55:01
6. Jókleszünk (Süveg Miklós, Kis Éva) 3:04:01

6. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton - 2009. november 14-15.

Csodálatos őszi időben, napsütésben és 13 fokban futottak azok, akik részt vettek a 6. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton második napján november 15-én, Siófokon.

A kétnapos futóhétvége első napján a résztvevők délelőtt 14, délután pedig 7 kilométert teljesíthettek, vasárnap pedig félmaraton várt rájuk. A második napon összesen 1800 futó; maratonisták, félmaratonisták, váltósok sorakoztak fel a rajtvonalnál, hogy a startpisztoly eldördülésekor nekivágjanak a kétkörös versenynek. A futók útvonalának nagy része a balatoni sétányon vezetett, karnyújtásnyira a magyar tengertől.

A félmaratoni versenyszám indulói közül Szabó Gábor és Vajda Zsuzsa voltak a leggyorsabbak, míg a kétnapos maratont teljesítők között Ilisz Pál és Rácz Adél szerezték meg a győzelmet. A mezőnyben ott volt Simóka Beáta sportért felelős államtitkár is, aki idén már nem először vett részt futóversenyen. Több vállalkozó szellemű tűzoltó teljes menetfelszerelésben teljesítette a távot.

A futók közül ezen a napon is sokan viselték a Piros Orrot, mellyel jelezték, támogatják a bohócdoktorok tevékenységét - összesen 330 ezer forint gyűlt össze javukra a siófoki hétvége alatt.

A 6. Intersport Balaton Maraton és Félmaratonnal, Siófokon zárult a BSI 2009-es futószezonja - a 2010-es évadnyitónak is a Balaton fővárosa ad majd otthon, innen rajtol a 3. BSI Balaton Szupermaraton március 18-án.

Eredmények

Maraton három részletben
Férfiak
1. Ilisz Pál (Dunaújvárosi AC) 2:25:36
2. Makár László (Budapest) 2:29:49
3. Répássy Ferenc (Szeged) 2:24:32

Nők
1. Rácz Adél (Tihany) 2:59:32
2. Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 3:01:42
3. Földváry Zita (OTP Futókör) 3:07:42

Félmaraton
Férfiak
1. Szabó Gábor (TFSE) 1:11:32
2. Somogyi Norbert (PFK) 1:11:53
3. Őr István (Hunyadi DSE) 1:13:38

Nők
1. Vajda Zsuzsa (Budapest) 1:21:06
2. Tűhegyi Sára (Titán TC) 1:26:19
3. Vass Vera (Eger) 1:30:08

7. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton - 2010. november 20-21.

Véget ért a futószezon: a hétvégi siófoki 7. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton második napján valósággal tolongtak a futók. A "Szenzációs Szezonzáró" miden szempontból remekül sikerült.

Nézzük mindenekelőtt a statisztikát. A Balaton Maraton és Félmaraton távjaira 2500-nál is több nevezés érkezett. A legnépszerűbb a félmaraton volt: erre 1000-nél többen neveztek, de megközelítette a 600-at a maratonra jelentkezők száma. Aztán az sem mellékes, hogy az ország minden részéből érkező futókat rengeteg szurkoló kísérte el. Az időjárás szombaton nem is alakulhatott volna jobban - szinte végig sütött a nap, és tiszta időben pompázott a Balaton -, vasárnapra aztán megmutatta az igazi arcát a november, de futásra jó idő volt. Végül pedig ami talán a legfontosabb: a hangulat mindkét napon fantasztikus volt. Szinte nem volt olyan része az egész hétvégés eseménynek, ami ne telt volna jól.

A két nap alatt három részletben teljesített maratonon - a szombati sikeres futás után - a férfiaknál Beda Szabolcs lett a győztes. A nőknél ugyanezen a távon Földingné Nagy Judit úgy lett első, hogy új rekordot állított fel ebben a kategóriában a Balaton Maratonon. A félmaratonon, jobban mondva Magyarország második legnagyobb félmaratonján a férfiaknál Szabó Gábor, a nőknél Makkosné Köves Eszter volt a legjobb. A szezonzáró futóesemény más távjai is remek futamokat hoztak. Nem túlzás azt állítani, hogy a Balaton Maraton és Félmaratonon futók és szurkolók egyaránt jól érezték magukat.

Ha már a szurkolóknál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy vasárnap, a "kemény mag" a rajt után a Balaton partjára vonult, ahol Péter Attila, a BSI eseményeinek állandó szpíkere vezetésével várták a futókat. És aztán valami olyasmit produkáltak, amivel talán csak a legnagyobb futóversenyeken találkozik az ember. Óriási biztatással, folyamatos tapssal, kereplővel teremtettek magával ragadó hangulatot a tó partján, a sétányon a mezőny elhaladásakor. "Hajrá mindenki!" - kiáltották többen is. "Azért biztos fantasztikus lehet úgy futni, hogy mindenki neked tapsol és te vagy a főszereplő" - mondta egy férfi a mellette álló feleségének. Kiderült, most voltak először szurkoloként a Balaton Maratonon. Hát ilyen egy "Szenzációs Szezonzáró".

A BSI következő eseménye a november 28-i TESCO FittAréna lesz Budapesten.

Eredmények

Maraton (42 km)

Férfiak

1. Beda Szabolcs (Bp. Honvéd SE) 2:28:17

2. Ilisz Pál (Dunaújvárosi AC) 2:29:20

3. Makár László (Budapest) 2:30:36

Nők

1. Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa) 2:37:42

2. Farkas Katalin (MISI SC) 2:38:19

3. Póth Mariann (Micro SC) 2:48:03

Maraton párban

Férfiak

1. Titánok (Kisházi László ifj., Vörös Endre) 2:35:11

2. Villám Fiúk (Baranyó Szabolcs, Böröcz Bence) 2:38:00

3. Érdyk (Érdy Gábor, Érdy Nándor) 2:58:35

Nők

1. Villám Lányok (László Klára, Deszpot Nikolett) 3:00:53

2. Krisztik (Marótiné Bense Krisztina, Panyor Krisztina) 3:03:20

3. Csabai Csípős Páros (Balázs Erika, Vígh Enikő) 3:13:56

Vegyes

1. Váltó Csukák (Farkas Katalin, Vas Gábor) 2:34:50

2. Fuss A Szekér Után (Szekeres Attila, Szekeresné Bakonyi P.) 2:35:35

3. Földingek (Földingné Nagy Judit, Földing Ottó) 2:41:44

Félmaraton (21 km)

Férfiak

1. Szabó Gábor (ELTE Sashegyi Gepárdok) 1:12:23

2. Nógrádi Tamás (Pécsi Triatlon Klub) 1:12:54

3. Karajkó Sándor (Mogyi SE, Baja) 1:13:52

Nők

1. Makkosné Köves Eszter (Sopron) 1:23:58

2. Vajda Zsuzsanna (MAC-Népstadion) 1:24:07

3. Gulyás Krisztina (Nike Futóklub, Győr) 1:26:36

Félmaraton párban

Férfiak

1. Kaposvári Betyárok (Nagy Tamás János, Szabó Péter) 1:12:43

2. Szilvásbukta (Szabó Sándor, Szigeti Szabolcs) 1:15:00

3. SÉF Szakképző Iskola 4. (Burján Jenő, Csincsi Richárd) 1:21:22

Nők

1. Sebe-Sek (Sebők Klaudia, Papp Csilla) 1:24:14

2. Kaposvári Csajok (Nagy Mónika, Csönge Helén) 1:28:41

3. Mg Produkt I. (Vincze Vanessza, Póré Betti) 1:43:40

Félmaraton két részletben (14+7 km)

Férfiak

1. Tamás Krisztián (Futóbolondok SE) 1:26:53

2. Rikli Csaba (Székesfehérvár) 1:27:33

3. Gyúri Attila (Budapest) 1:28:05

Nők

1. Balázs Bernadett (Chinoin SC) 1:36:32

2. Galanics Mariann (Nike Futóklub) 1:45:49

3. Sinka Pálné (Budapest) 1:50:25

Harmadmaraton (14 km)

Férfiak

1. Szoboszlay Tamás (Ikarus SE) 57:26

2. Schieszler Máté (Budapest) 59:01

3. Binder Tamás (Budapest) 1:03:09

Nők

1. Földing Réka (Győrújbarát) 1:09:53

2. Kertész Dóra (Budapest) 1:15:30

3. Pál Lászlóné (Budapest) 1:17:01

Harmadmaraton párban

Férfiak

1. Kecskék (Schieszler Mihály, Schieszler Miklós) 1:12:23

2. Aszfaltoaggatók II. (Nagy Márton, Holló Bálint) 1:13:29

Nők

1. Gazellák (Gyurcsák Szilvia, Szűcs Brigitta) 1:16:36

2. TRI-ÁSZOK (Kertész Dóra, Báthory Németh Andrea) 1:21:17

3. Futókatesók (Serfőző Éva, Serfőző Beáta) 1:30:49

Vegyes

1. Párosodtunk (Csabai Ágota, Sándor Péter) 1:09:24

2. Cicus (Büte Zsolt, Nyilasné Virág Angéla) 1:11:11

3. Fittbike Párban (Kováts Éva, Pápista Ferenc) 1:13:18

Negyedmaraton (10,5 km)

Férfiak

1. Horváth Áron (Győr) 44:19

2. Rikli Csaba (Székesfehérvár) 45:08

3. Kuti Zsolt (Budapest) 47:34

Nők

1. Sipos Anna (Bp. Honvéd SE) 44:35

2. Vigh Réka (Gárdony) 51:50

3. Jegenyés Adél (Fittbike) 52:42

Hatodmaraton (7 km)

Férfiak

1. Garami Árpád (Szombathelyi SE) 24:38

2. Salamon Zalán (Dunaújváros) 25:00

3. Szászi Tamás (Sopron) 25:38

Nők

1. Pap Eszter (Villám SC) 25:39

2. László Klára (Triatlon Villám) 29:22

3. Csák Virág (Balaton Triatlon, Siófok) 29:51

8. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton - 2011. november 19-20.

A november 19-20-ai siófoki szezonzáró futóbulira idén közel 3100-an neveztek be, ami 4600 futást jelent öt távon, kilenc különböző futószámra, ebből a vasárnapi félmaratonra közel 1600 nevezés érkezett, mindkettő rekord az esemény történetében. A futókat a hideg és ködös időjárás sem tudta visszatartani attól, hogy a Balaton partján búcsúztassák a 2011-es futószezont.

A 42 kilométeres maratont két nap alatt három részletben lehetett teljesíteni, egyéniben vagy párban. A 21 kilométeres félmaratont ugyancsak egyéniben és párban lehetett futni, egyben vagy két részletben. A 14 kilométeres harmadmaratonon egyéniben és párban lehetett indulni, a 10,5 kilométeres negyedmaratont és a 7 kilométeres hatodmaratont egyéniben lehetett teljesíteni.

Szombaton 6 fokos hőmérsékletben délelőtt 11-kor a 1/3 maratoni távon (14.065 m) több mint 900-an álltak rajthoz, összesen öt különböző versenyszámban. A hűvös idő ellenére megtöltötték a futók a Balaton partját. Már a reggeli ködben elkezdtek szállingózni a futók Siófokra, bár a rajtig inkább a hotelben melegedtek, és Péter Attilának úgy kellett előcsalogatnia őket a 10:30-as rajthoz. Az időjárás hideggel fogadta a résztvevőket, a rajtnál 5, a befutóknál 6 fokot mért a hőmérő.

Együtt rajtoltak az 1/3 maratoni távon (14.065 m) az egyéni maratonisták, akiknek ez volt az első megmérettetésük a három részletben futható két napos maratonon, a maratont párban teljesítők első futói, a félmaratont 2 részletben futók, akik délután fejezik majd be a távot, és természetesen az 1/3 maraton egyéni és páros indulói. Az első kör végén az 1/3 maraton párosai gyorsan átadták egymásnak a chipet, és már futottak is tovább. A futók azt mondták, a parton azért eléggé fújt a szél, és a második körben, amikor már kimelegedtek, ez még gyorsabb futásra ösztönözte őket.
A férfiak maratoni mezőnyében elsőként Beda Szabolcs ért célba 48:52 alatt, a hölgyeknél Földingné Nagy Judit vezet ezen a távon 55:38-cal. Az 1/3 harmad maratonon a férfiak közül Alpár Dávid (1:00:20), a hölgyek közül Leszkovich Eszter (1:09:54) haladt át elsőként a célvonalon.

A délelőtti 1/3 maraton után a futók pihentek, ebédeltek, masszíroztattak - és néhány bátor vállalkozó 14 órakor megmártózott a Balaton vízében. Igaz, hogy legtöbben csak térdig gázoltak be a levegővel azonos hőmérsékletű - vagyis 6 fokos - vízbe, de akkor is minden tiszteletünk az övék!

Délután 15:30-kor a 1/6 maratonnal folytatódott a szezonzáró futóesemény, közel 1000-en neveztek a 7.032,5 méteres távra. Már három óra után ismét megjelentek a futók a rajt környékén, megérkeztek a hatodmaraton résztvevői is, akik közt számos gyerek is rajthoz állt. A mezőnyben ott voltak a hatodmaraton teljesítői, az egyéni maratonisták, az egyéni félmaratont két részben teljesítők most fejezték be a futásukat, és a maratoni párosok tagjai mindketten futottak.
Az indulók ezúttal az ellenkező irányban hagyták el a rajtkaput 15:30-kor, hogy egy körben teljesítsék a távot. A Balaton partján számos szurkoló gyűlt össze, akik végig tapssal biztatták az elhaladókat. A maratoni mezőnyből most is Beda Szabolcs és Földingné Nagy Judit értek célba elsőként. A hatodmaratoni táv indulói közül a férfiaknál Garami Árpád (26:46), a hölgyeknél Blajkó Zsuzsanna volt a leggyorsabb.

Este Péter Attila vezetésével beszélgetést hallhattak a futók Lubics Szilvivel, a 2011-es Spartathlon női győztesével, és Németh Csabával, a 2011-es Trans Gran Canaria verseny a második helyezettjével. A hotel előadóterme megtelt a hallgatósággal.
Ezután következett a már hagyományosnak mondható táncest, amely Péter Attila szerint felért a maraton lefutásával!

Vasárnap 11 órakor 3 fokban rajtolt el a félmaratoni táv, közel 2700 futóval. Ebből közel 1600-an neveztek a 21 kilométeres félmaratonra. A maratoni távot egyéniben és párban futók itt is rajthoz álltak, most indultak a félmaratont egyben teljesítők, a félmaratont párosban futók, és a negyedmaratont választók. Két körben lehetett teljesíteni a 21 kilométert, a negyedmaratonon indulók az első kör végén már a célba futhattak be.

Most is rengeteg szurkoló állt a futósáv szélén a célkapunál és a Balaton partján is - volt kolomp, kereplő, kiabálás, és természetesen taps!
A félmaratoni mezőny leggyorsabb futója a szombathelyi Zsódér Zsolt volt, míg a hölgyeknél a budapesti Roszik Adrienn győzött. A maratonisták közül ezúttal is Beda Szabolcs és Földingné Nagy Judit bizonyult a leggyorsabbnak, így összetettben is ők nyerték ezt a távot.

A délutáni eredményhirdetésen nem csak a hétvégi győzteseket díjaztuk, de a 26. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton és 26. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton amatőr kategória győzteseit, illetve a TerepMánia nyerteseit is.

Egy nagyon jó hangulatú, eseménydús futóbulival zárult a BSI 2011-es futószezonja. Még egyszer futók vették birtokba a Balaton partját, hogy különleges körülmények között teljesítsék az általuk választott távokat.

8. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton eredmények:

Maraton egyéni:
Férfi:
1. Beda Szabolcs, Budapest, ELTE ADSK, 2:27:19
2. Kónya Ákos, Kecskemét, 2:32:01
3. Kardos Dániel dr. Budapest, Uniqa Újbuda TC, 2:36:51
Női:
1. Földingné Nagy Judit, Győrújbarát, Győri Dózsa SE, 2:45:19
2. Kiss Mirella, Budapest, Polythlon, 3:02:43
3. Fábri Andrea, Balassagyarmat, Vitalitás SE, 3:02:54

Maraton párban:
Férfi:
1. 1Pár Fürge Gepárd, Beda Szabolcs, Vas Gábor, 2:28:36
2. Mecsek, Tasnádi Tas László, Somogyi Norbert, 2:39:11
3. Esztergomi Futóművek 1. Deli Gergely, Érdy Nándor, 2:43:28
Női:
1. Tacskók, Ilyés Ildikó, Uj-Mag Zita, 3:13:46
2. FélMarcsi, Herédi-Szabó Krisztina, Farkas Mária, 3:15:40
3. Esztergomi Futóművek 3. Kis Éva, Szálka Éva, 3:18:39
Vegyes:
1. Kacsipanta, Panyor Krisztina , Ábrahám Pál, 2:43:12
1. Földingek, Földingné Nagy Judit, Földing Ottó, 2:43:12
3. Hüje Aki Fut, Ispánki Zoltán, Bense Krisztina, 2:52:09

Félmaraton egyéni:
Férfi:
1. Zsódér Zsolt, Szombathely, Galaxy Fitness, 1:13:04
2. Makár László, Budapest, 1:14:03
3. Kavalecz Gábor, Veszprém, Intersport, 1:14:21
Női:
1. Roszik Adrienn, Budapest, 1:26:14
2. Macher Tünde, Győr, 1:26:25
3. Egervölgyi Lilla, Kübekháza, 1:26:29

Félmaraton két részletben:
Férfi:
1. Salamon Zalán, Dunaújváros, 1:17:42
2. Magyar Zoltán, Nagykanizsa, 1:27:55
3. Selmeczi Dániel, Vác, 1:31:52
Női:
1. Schweigert Árpádné, Budapest, 1:39:16
2. Bátka Nikoletta, Budapest, 1:43:25
3. Nagy Katalin, Érd, 1:49:07

Félmaraton párban:
Férfi:
1. Szilvásbukta, Szabó Sándor, Szigeti Szabolcs, 1:12:22
2. Hadházi-Mezei, Hadházi Máté, Mezei Gergő László, 1:17:22
3. Gyuró Team A, Gyurászik László, Heszler Attila, 1:24:37
Női:
1. Balatoni Triatlon Team Panna és Lilli, Csák Panna, Nagy Lili, 1:28:33
2. Sebesek, Sebők Klaudia, Vizi Viktória, 1:31:22
3. Spontán Csajszik, Almási Éva, Váradi Adrienn Krisztina, 1:41:27
Vegyes:
1. Pajzán Majális Universitas Sport Club Szeged, Laluska Zsuzsa, Kapitány Zoltán, 1:18:09
2. Séf Szakképző Iskola IV., Németh Eszter, Burján Jenő, 1:22:47
3. PVSK, Kovács Dóra, Kovács Ferenc, 1:23:38

Harmadmaraton:
Férfi:
1. Alpár Dávid, Budapest, 1:00:20
2. Moens Stephane, Budapest, 1:01:15
3. Tölgyes Norbert, Budapest, 1:04:05
Női:
1. Leszkovich Eszter, Győr, Nike Futóklub - Győr, 1:09:54
2. Borsy Beáta Edit, Dunaújváros, 1:15:31
3. Gyarmati Mariann dr. Dunaújváros, 1:16:17

Harmadmaraton párban:
Férfi:
1. OTP Bank-Kövérek, Kövér Balázs, Kövér Bence, 59:43:00
2. Csubatka Csoport, Dr. Benedek Gergely, dr. Pásztor Gábor, 1:16:49
3. Farkas Falka, Farkas Zsombor, Farkas Róbert, 1:19:27
Női:
1. Sellőlányok, Beliczky Andrea, Bede Annamária, 1:20:28
2. Jeti Duó, Pribelszki Edina, Hézer Judit, 1:27:47
3. Egomi Csigafutóművek, Érdy Ágnes, Tokodi Józsefné, 1:29:38
Vegyes:
1. Párosodtunk, Csabai Ágota, Sándor Péter, 1:10:03
2. Fogd a sarut és fuss!, Szabó Nóra, Szabó Tamás, 1:10:30
3. Nem komp, Sversits Zsófia, Nagy-Győr Tamás, 1:14:43

Negyedmaraton:
Férfi:
1. Kovács Zoltán Tamás, Székesfehérvár, 41:12:00
2. Papp Ferenc, Pécs (Vasas), 44:57:00
3. Fenyvesi Áron, Balatonboglár, Balatoni TTSE, 45:35:00
Női:
1. Zsiros Zsanett, Gödöllő, GEAC, 47:18:00
2. Murnyák Melinda, Kisújszállás, 48:22:00
3. Zémann Anita Viktória, Budapest, BKV Előre SC, 50:27:00

Hatodmaraton:
Férfi:
1. Garami Árpád, Szombathely, Szombathelyi ESE, 26:46:00
2. Papp Ferenc, Pécs (Vasas), 29:29:00
3. Erdősi Balázs Péter, Szolnok, 29:58:00
Női:
1. Blajkó Zsuzsanna, Monorierdő, 33:43:00
2. Szabóné Panyor Zsuzsanna, Makó, Marosmenti Mocorgók, 33:52:00
3. Horváth Anna, Budapest, 34:02:00

9. Intersport Balaton Maraton és félmaraton! - 2012. november 17-18.

Az eddigi legnagyobb részvételi létszámmal, összesen 3748 nevezéssel zajlott november 17-18-án a 9. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton. Ez összesen 5125 célba érkezést jelent a távok valamelyikén, ami abszolút rekord az esemény történetében annak ellenére, hogy az időjárás nem nagyon kényeztette a futókat, néhány percre derengett fel csak a nap a felhők mögött. Csak a vasárnapi félmaratonon 2540 futó indult.

A 42 kilométeres maratont két nap alatt három részletben lehetett teljesíteni, egyéniben vagy párban. A 21 kilométeres félmaratont ugyancsak egyéniben és párban lehetett futni, egyben vagy két részletben. A 14 kilométeres harmadmaratonon egyéniben és párban lehetett indulni, a 10,5 kilométeres negyedmaratont és a 7 kilométeres hatodmaratont egyéniben lehetett teljesíteni.

A verseny egy harmadmaratonnal kezdődött szombat délelőtt, melynek során a futók két kört futottak. A szurkolók és a futók is különlegesen érezhették magukat ezen, de a többi távon is: sokuk ekkor pillanthatta meg először, hogy a Balaton vize idén annyira visszahúzódott, hogy szinte kényelmesebb volt a mederből szurkolni a mezőnynek, mint a parton toporogni. Néhányan persze nem elégedtek meg a toporgással, hagyományosan idén sem ijedtek meg, és a délelőtti futás után ellenőrizték egy kis fürdőzés során a vízhőmérsékletet is.

A 8-10 fokos párás hideg ellenére megtelt a futópálya és az út melletti terület is mindkét szombati távon. A délelőtti harmadmaraton után ugyanis délután még egy hatodmaratont is teljesíteni kellett a Balaton-maratonistáknak, ezen a távon mindenkinek futni kellett, aki egyéniben vagy csapatban benevezett a Balaton Maratonra. De futott is mindenki szívesen, hiszen este Péter Attila segítségével mindenkire egy hatalmas zenés-táncos buli várt, ahol a zene ütemére meg lehetett mozgatni a fáradt izmokat, ízületeket.

Vasárnap reggel egy kis eső fogadta az akkor érkező, vagy akkor ébredő futókat, de a ködös, szemerkélős idő megenyhült a félmaraton rajtjáig. 11 órakor több mint két és fél ezer futó rajtolt egy újszerű, szakaszos rajt során, hogy teljesítse a 21,095 kilométert. A szakaszos rajt három részletben engedte rá a futókat az útvonalra, megelőzendő a nagy tömeg miatti tumultust a pálya keskenyebb részein, de az egymástól néhány perccel eltolt rajtidőpontok nem nagyon befolyásolták a végeredményt az élmezőnyben, a helyezettek egymással versenyezve értek el csodálatos időket.

A verseny után az eredményhirdetésen a Balaton Maraton és Félmaraton első három egyéni és páros helyezettjei mellett a a 27. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton és 27. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton amatőr kategória győzteseit, illetve a TerepMánia nyerteseit is díjaztuk.

A 9. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton eredményei:

Maraton egyéni, férfi:
1.: Pelsőczy Attila (TFSE) 2:24:47
2.: Beda Szabolcs (ELTE ADSK) 2:25:43
3.: Steib Péter (Budapest Honvéd SE) 2:26:04

Maraton egyéni, nők:
1.: Földingné Nagy Judit (Futóbarátok) 2:46:18
2.: Póth Mariann (Micro SC) 2:46:25
3.: Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 2:54:22

Maraton párban, férfi:
1.: Fürge Párok (Beda Szabolcs, Pach Péter Pál) 2:24:57
2.: A megállíthatatlan SA (Balázs Levente, Varga Dániel) 2:26:05
3.: Egyedül nem megy (Garami Árpád Lajos, Somogyi Norbert) 2:27:53

Maraton párban nők:
1.: Villám lányok (Hargitai Henrietta, Kerekes Lili) 2:52:21
2.: Mika (Deszpot Nikolett, Bakó Réka) 3:01:59
3.: 4 Fürge Láb (Farkas Ágota, Ladányi Tímea) 3:05:17

Maraton párban, vegyes:
1.: Spuri-sereg Hajtók (Kiss Melinda, Kindl Gábor) 2:42:57
2.: Földingek (Földingné Nagy Judit, Földing Ottó) 2:50:28
3.: DÖKE-Komló Express (Balogh Bettina, Ignácz Vendel) 2:54:57

Félmaraton egyéni, férfi:
1.: Horváth György (SZOESE) 1:11:35
2.: Karajkó Sándor (Mogyi SE, Baja) 1:12:59
3.: Czencz Péter (Dinamyc TC) 1:14:49

Félmaraton egyéni, nők:
1.: Egervölgyi Lilla (SZVSE) 1:25:36
2.: Macher Tünde 1:25:57
3.: Roszik Adrienn 1:26:49

Félmaraton párban, férfi:
1.: VSC Szeged (Kapitány Zoltán, Badar Gergő) 1:13:49
2.: Pumuklik (Makár László, Kolonics Tamás) 1:14:58
3.: Szilvásbukta II. (Szabó Sándor, Süli Richárd Ferenc) 1:15:37

Félmaraton párban, nők:
1.: balatoni triatlon team I. (Csák Panna, Csák Virág) 1:30:32
2.: Timi Duó (Miskolczi Zsófia, Zémann Anita Viktória) 1:37:42
3.: Spontán Csajszi (Almási Éva, Váradi Adrienn Krisztina) 1:41:10

Félmaraton párban, vegyes:
1.: La-Szi (Laluska Zsuzsa, Szilágyi Péter) 1:17:36
2.: Nike Futóklub Tata (Bánvölgyi Bence, Vonnák Dzsamila) 1:23:12
3.: Aranyos Ászok (Pintér Sándor, Veres Csilla) 1:26:30

Gratulálunk nekik!

10. Intersport Balaton Maraton és félmaraton - 2013. november 16-17.

2013. november 16-17-én a jubileumi 10. Intersport Balaton Maraton és Félmaratonon ünnepélyesen elbúcsúztattuk a BSI idei futóidényét. No nem kell könnyes búcsúra gondolni, sőt! Volt a megszokott maraton 3 részletben (és egyéb versenyszámok), volt fürdőzés a tóban, amit a ködös partról szörnyülködéssel vegyes csodálattal néztek nagykabátos emberek. Volt ezen kívül az első nap lezárásaképpen futópálinka verseny, melynek során a futók gyümölcspárlatukkal és futóteljesítményükkel egyaránt versengtek egymással, utána buli éjjelig, amit táncversennyel nyitottunk akrobatikus rock and roll, illetve twist kategóriában, bár hogy melyik melyik volt, alighanem maguk a táncolók sem tudták eldönteni. Sokan jöttünk össze erre a hétvégére, a szombat délelőtti harmad, a délutáni hatod, s a vasárnapi félmaratonon így végül összesen közel 4800 futó - ami jó ezerrel több, mint az eddigi rekordlétszám - ünnepelt a Balaton partján.

Szombat reggel a viszonylagos hideg idő ellenére szépen gyülekeztek a futók a rajtkapu környékén, hogy megtegyék a két 7 kilométeres körüket, a harmadmaratont. Délelőtt el is indult a mezőny, s az említett hidegről kiderült nagyon hamar, hogy tényleg csak viszonylagos, a futók pillanatok alatt átizzadták a hosszú ruhákat, és a végére mindenki tudta, hogy bár köd van és furcsán csíp a levegő, azért ideális futóidő segíti a sportolókat. Oké, a szemüvegeseknek azért annyira nem volt jó, de párás szemüvegükben a legtöbben már emlékezetből futották a köröket; nem először voltak itt.

A délelőtti versenyszám nézőinek külön tapsait leginkább a három veterán futó célba érkezése váltotta ki, Tabajdi József, Fehér Károly egymás után érkezett be, de megvárták még Kenyér Imrét is, hogy megmutassák a fiataloknak, hogyan kell a célban örülni még hetvenen, nyolcvanon túl is. Összeölelkeztek, aztán, mintha csak sétából jöttek volna, mosolyogva beszélgetni kezdtek.

Miután az utolsó ember is áthaladt a célkapun, akkor kezdődhetett a délutáni szieszta, melynek során az immáron "barátságos" kategóriába átsorolt időjárástól cseppet sem megriasztva a Balaton Maraton hivatalos vízszint- és vízhőfok ellenőrei délután kettőkor nekiindultak hagyományos fürdőzésüknek. Mondhatnánk, hogy tavaly óta töltöttünk elég vizet a Balatonba ahhoz, hogy ne csak a fürdőzők talpa legyen vizes (jó fél méterrel magasabb volt a vízszint, mint egy éve), de inkább csak azt mondjuk: jókor voltunk jó helyen. A fürdőzők elégedetten ixelték be a képzeletbeli ellenőrzőlapra: az 5-6 fokos Balaton vize fürdésre tökéletesen alkalmas.

Délután fél négyre a köd beerősített, de így sem tudott fennakadásokat okozni, hiszen senki nem tévedt el, mindenki rendben lefutotta a teljes maraton újabb részletét, a hatodmaraton 7 kilométerét. Azen a távon mindenkinek futni kellett, aki egyéniben vagy csapatban benevezett a Balaton Maratonra, nem volt tehát kecmec, elindult mindenki. Aztán az eleje még világosban, a vége lámpafénynél, de mindenki beért rendben, már csak a zuhany, a vacsi volt hátra az esti buliig, ahol több, egymástól független forrás szerint soha ennyien nem ropták még Péter Attila lelkesítő szavai, és Gyuszi "dídzséj" zenéje hatására, mint idén. A táncverseny alatt rengeteg ajándék gazdára lelt, aztán tizenegyig nem is volt megállás: be kellett járatni, le kellett lazítani a nap során elhasználódott lábakat a másnapi félmaratonra.

Vasárnap reggel aztán megérkeztek a félmaratonisták is, hogy csatlakozzanak a már ott levőkhöz. Az időjárás nem változott, s a futók is ugyanolyan közönnyel vették tudomásul: ma sem fognak napszúrást kapni. A rajtegyenes olyan hosszúra sikerült, hogy a kaputól a végét a párától látni sem lehetett, de azt be is töltötték a futók, akik, ahogy azt szokták a legtöbben, itt készültek megdönteni egyéni félmaratoni csúcsukat. Aztán a mezőny elrajtolt, a kezdetét vette a maraton utolsó szakasza, a félmaratoni táv lefutása, amit két nem azonos útvonalra, de azonos hosszúságúra tervezett körön kellett teljesíteni.

Mikor az utolsó futó is beért, a konferenciateremben kezdetét vette az ünnepélyes eredményhirdetés. Itt nem csak a 10. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton helyezettjeit jutalmaztuk, de hagyományos módon itt került sor a Nike Budapest Félmaraton és a Spar Budapest Maraton amatőr kategóriája korosztályos eredményeinek kihirdetésére is. Úgy gondoljuk, mikor mindenki elindult haza, jelzés volt a ködös hétvége után néhány percre megpillantott nap, amint a felhők alá ereszkedve lemenni készült. Minden jó volt, és a vége csodaszép. Vége a szezonnak, de a nap még süt: futni lehet és kell ezután is, egészen tavaszig - akkor pedig találkozunk a 7. Spuri Balaton Szupermaratonon márciusban!

A 10. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton eredményei:

Maraton egyéni, férfi:
1.: Soós Dániel (Bp. Honvéd SE) 2:22:37
2.: Komócsin Balázs (ELTE ADSK) 2:24:14
3.: Beda Szabolcs 2:24:55

Maraton egyéni, nők:
1.: Merényi Tímea Krisztina (Bp. Honvéd SE) 2:40:58
2.: Földingné Nagy Judit (Futóbarátok) 2:48:45
3.: Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 2:50:54

Maraton párban, férfi:
1.: Sormás SE (Balázs Levente, Varga Dániel) 2:23:19
2.: Fürgepárdok (Beda Szabolcs, Pach Péter Pál) 2:27:51
3.: Pali és én (Bán Gergely, Rostás Pál) 2:34:46

Maraton párban nők:
1.: ANYA-LÁNYA (Földingné Nagy Judit, Földing Réka) 2:54:03
2.: Helló Kit-Two (Farkas Ágota, Eiserle Judit) 3:04:05
3.: Nyúlcipő (Ilyés Ildikó, Rédli Szilvia) 3:06:56

Maraton párban, vegyes:
1.: HRSE (Szentpéteri Diána, Bojtor László Tivadar) 2:48:24
2.: VEDAC MI csoport-családi váltó (Kulics Beatrix, Szirbek Zsolt) 2:48:51
3.: csakfuss (Papp Ferenc, Szatmári Adrienn) 2:49:55

Félmaraton egyéni, férfi:
1.: Berecz Lajos (Mezőtúr SSE) 01:08:31
2.: Varga István (ELTE ADSK) 01:10:51
3.: Németh Gábor (ELTE ADSK) 01:11:32

Félmaraton egyéni, nők:
1.: Kis Zsanett (MAC-NS) 01:24:31
2.: Egervölgyi Lilla (SZVSE) 01:24:58
3.: Kodzsagogov Zsaklin (MG Produkt Favorit AC) 1:26:48

Félmaraton párban, férfi:
1.: Tengerszem Optika Running Team Nr. 1. (Berecz Lajos, Szabó Sándor) 1:08:41
2.: NIKE Tata: Rolling Stones (Kovács István, szilágyi Tibor) 1:16:33
3.: ikrek (Radványi Máté, Radványi Márk) 1:21:06

Félmaraton párban, nők:
1.: Balatoni Triatlon Team Siófok (Csák Panna, Csák Virág) 1:25:58
2.: Kajakos Csajok (Sarosi-Kiss Dorottya, Zémann Anita Viktória) 1:35:25
3.: DÖKE Mecsek Dream Team (Balogh Bettina, Hakszer Erika) 1:35:37

Félmaraton párban, vegyes:
1.: TVK MALI (Sebők Klaudia, Balogh Bence) 1:18:00
2.: KORUN érkezők (Rozsnyai Lilla dr., Vas Gábor) 1:18:45
3.: Fürtöske És Aranyhaj (Somogyi Károly János, Hallgat Fanni) 1:25:28

Gratulálunk a győzteseknek!

11. Intersport Balaton Maraton és félmaraton - 2014. november 15-16.

11. alkalommal rajtolt el Siófokon - a hagyományoktól eltérően nem három, hanem idén négy futamban - az Intersport Balaton Maraton és Félmaraton mezőnye a hét végén. Az évek óta folyamatosan növekvő létszám indokolta, hogy egy új időpontban, szombat délben is rendezzünk egy félmaratont, ami a résztvevők létszáma alapján hazánk negyedik legnagyobb létszámú félmaratoni futóversenyé vált rögtön az első alkalommal. A két napon összesen minden eddiginél többen, több mint 5500-an neveztek be valamelyik távra, hogy egy (vagy épp több) szenzációs futóversennyel búcsúztassák el a BSI futószezonját.

Akik rutinosak voltak, hoztak táncoló fekete lakkcipőket és buliruhát is, hiszen a megszokott táncos mulatság és táncverseny nem maradhatott el, de megvolt annak rendje és módja szerint a szokásos futópálinka verseny is. Itt egy általunk szabadalmaztatott számítási módszer szerint a futóeredményeket és egy félig-meddig független zsűri által a benevezett pálinkákra kapott pontokat összesítettük, s hirdettük ki a verseny győztesét. És ki ne felejtsük a legrutinosabbakat, akik a táncos gúnya és a jóféle házi mellé a fürdőruhát is bepakolták, mert, ugye, a Balaton az mégis csak a Balaton, nem? Minden adott volt hát egy igazi két napos futós-beszélgetős-haverkodós bulira.

Az időjárásra jórészt, legalábbis szombaton nem lehetett panaszunk, hiszen csodaszép, napos idő és kellemes, nem túl hűvös, kissé felhős futóidő váltogatták egymást. Panaszkodhattunk azonban vasárnap reggel, amikor az ablakon kinézve vízben úszott minden: hajnal óta esett - az amúgy hetek óta ígért - eső. Szerencsére az utolsó 21,1 kilométeres futás rajtjára azért szelídült az idő, bár az esőt minden igyekezetünk ellenére sem sikerült elállítanunk, csak a legvégére, nem kellett esernyő a futáshoz. Sokan rövidben indultak el futni, de másoknak is elegendő volt valami vékonyabb felső az eső ellen. Márpedig esőből sajnos volt még ott elég, ahonnan a mostani jött, de azért szerencsére végül az is csak elfogyott... De ne szaladjunk előre!

Szombaton reggel tízkor az épp elbújó nap nem volt kíváncsi a 14 kilométeres futás résztvevőire, legalábbie eleinte. Annál inkább a sok száz szurkoló, akik a kétkörös verseny útvonalának szinte minden pontján ott volt. Nekik, és a futásra teremtett időnek hála, viszonylag szoros volt a befutó a férfiaknál, és a női mezőnyben sem volt túl nagy eltérés az első három helyezett ideje között. Persze ehhez az is kellett, hogy egyszerre fussanak a két napos maratonisták és az összes többi táv indulói. Szó ami szó, sokan voltunk a pályán.

De pihenni nem volt idő a futam után, hiszen alig ért be az utolsó futó, már készülni kellett a most debütáló szombati félmaratonra, amire, talán az újdonság varázsa miatt, nagyon sokan neveztek. Még olyanok is, akik amúgy az összes többi futáson rész kívántak venni. A délután kettőre tervezett hagyományos balatoni fürdőzés szerelmesei majdnem hoppon is maradtak az új esemény miatt, de aztán a relaxáló-pihenő pancsikálást gyorsan átminősítettük szurkolói látványossággá, és kettő helyett fél egykor rohantak be a vízbe a bátrak, hogy onnan buzdítsák a félmaratonistákat, akik akkortájt értek a partnak arra a részére. Hat-hét fokos víz, mi az nekünk, nemde? Összességében tehát semmi nem szenvedett csorbát, minden a lehető legjobban sült el.

Pici pihenő után aztán már lehetett is készülni a délutáni hatodmaratonra, aminek külön szépsége, hogy a rajtidőpont még pont naplemente előtt van, az utolsó célba érkező pedig már sötétben érkezik be. Nos, az említett naplementére még egy kis esély is volt, ugyanis négy óra előtt néhány perccel a nap még bekukkantott a Beszédes József sétányra, hogy minden rendben van-e, csak sajnos, mikor látta, hogy a tömeg a rajtkapunál szépen felsorakozik, tovább nem volt kíváncsi a történésekre, és ahogy tiszteletét tette náhány napsugárral a rajtegyenesben, már bukott is vissza a felhők mögé. Nincs mese, így megint egy évet várni kell a naplementében való futásra. Ennek ellenére hihetetlenül hangulatos, némelyeknél nagyon gyors tempójú, másoknál laza, beszélgetős futással lezajlott a hatodmaraton is, így aztán végre tényleg mehetett mindenki pihenni.

Pihenni, de mire is? A nagyteremben már készülődött Dídzséj Gyuszi bácsi, hogy a kóstolóval egybekötött mulatságos pálinkaverseny után elindítsa a zenét, és induljon az ereszdelahajamat. A két fő attrakció között apró finomság volt, hogy akit eddig nem nagyon láthattatok, hiszen a kamerák mögül figyelte az eseményeket, Daczi Barna bajtársunk is megmutatta magát néhány percre, nem is akárhogyan! Előkapta kedvenc gitárját, és nyomott egy olyan hét perces nanokoncertet, hogy a végén a közönséget kellett csendre inteni, mert nem hallottuk az éneket a hangos tapstól. És ezek után jöhetett végre a fő attrakció, a zene és a tánc, a táncverseny ajándékokért - vagyis mindaz, ami a legfőbb jellemzője a szenzációs szezonzárónak. Kis lazítás a futások után, kis lelki megnyugvás a másnapi félmaraton előtt. Tehát buli.

Másnap, mint már írtuk, nagyon barátságtalan időre kellett ébrednünk. Az eső esett, az aszfalt és minden más fénylett a tócsáktól, eleinte nem is nagyon akarózott kimerészkedni senkinek. Aztán persze, mint ahogy az minden ilyen esetben lenni szokott, mégis csak megjelentek a futók. Muszáj volt, hiszen a délelőtti félmaraton előtt egy rögtönzött meglepetésprogramot kreáltunk gyorsan. Meglepetés mindenkinek, igen, de valójában egyvalakit akartunk meglepni mindannyian, futók, szervezők egyaránt: Monspart Sacit, akinek születésnapja alkalmából egy különleeges, hatalmas molinót adtunk át a rajt előtt, rajta a felirattal: Boldog születésnapot kívánnak a futóid... és alatta ezernyi aláírás, amit péntek este óta gyűjtöttünk. Saci örömében el is indította gyorsan a mezőnyt, hadd fussanak, hiszen azért jöttek.

A boldog közjáték után tehát rendben elindulhatott a futás, amire azért az esőben ácsorogva már nagyon sokan vártak. A Balaton mellett két egyforma hossszúságú, de nem egyforma útvonalon vezetett körön kellett futni, s úgy tűnik, hogy az időjárás ekkor elégelte meg, hogy akármit tesz, mi csak futunk, futunk: az eső a verseny végére sértődötten elvonult. Így aztán, mire az utolsó futók is beértek, már nem kellett az esőkabát és egyéb, víz elől óvó hacuka.

Természetesen ezzel még nem volt vége a napnak, hiszen most jött a legszebb mozzanat: az egész társaság átvonult némi pihenő után (na jó, nem az egész, de jó sokan) az Erzsébet szálloda nagytermébe, hogy egy ünnepélyes díjkiosztóval tényleg lezárjuk a BSI futószezonját - hacsak a december hatodikai Rossmann Mikulásfutás mókázását nem számoljuk még a szezonhoz. A Balatonnál kezdtük, ugyanott lezártuk hát a szezont, és jövő márciusban ugyaninnen folytatjuk a Spuri Balaton szupermaratonon. Addig meg mindenki alapozhat vagy pihenhet kedvére.

11. Intersport Balaton Maraton eredmények

Maraton egyéni

Férfiak

1. Varga Dániel - ELTE ADSK - 2:28:26
2. Beda Szabolcs - Sashegyi Gepárdok - 2:30:21
3. Kuti András - Budapest - 2:35:51

Nők

1. Merényi Tímea Krisztin - BHSE - 2:38:18
2. Kis Zsanett -MAC - 2:44:44
3. Ladányi Tímea - MAC - 2:52:39

Maraton párban

Férfiak

1. Szigeközi Vas Takácsok - Takács Norbert, Takács Dávid - 2:47:22
2. Karamazov testvérek - Rikli Csaba, Gyimes Zsolt - 2:56:04
3. Baszketból? Anyám! - Balogh Csaba, Zsíros Ákos - 3:07:48

Nők

1. Sashegyi Gepárdinák - Balázs Eliza Adrienn, Garai Ágnes Szonja - 3:00:46
2. Bajor Kittyk - Eiserle Judit, Farkas Ágota - 3:07:09
3. Júniustíz - Árus-Kovács Zsuzsanna, Varga Rozália - 3:13:35

Vegyes csapatok

1. Verseny Csukák - dr. Rozsnyai Lilla, Vas Gábor- 2:38:56
2. Fürgepárdok a Sashegyről - Beda Szabolcs, Macher Tünde - 2:39:55
3. KÓ-SZA - Szatmári Adrienn, Kolonics Tamás - 2:40:51

Félmaraton egyéni szombat

Férfiak

1. Berecz Lajos - Mezőtúr SE - 1:16:56
2. Bíró Zoltán - UTE Triatlon Budapest - 1:18:18
3. Kapocsi Gergely - Budapest - 1:18:20

Nők

1. Csák Panna - Balatoni Triatlon - 1:27:02
2. Bíróné Molnár Valéria - FITTBIKE SE - 1:30:28
3. Sebők Lilla - Marathon TKE - 1:32:28

Félmaraton párban szombat

Férfiak

1. RadVWányi Team - Radványi Máté, Radványi Márk - 1:19:04
2. TAC-Tibik - Szilágyi Tibor, Pályka Tibor - 1:24:19
3. GyURÓ 6959 duó - Dr. Czinege Erik, Szabó István - 1:27:22

Nők

1. triatlon team - Csák Virág, Petrov Dorottya - 1:35:18
2. SENIORITÁK - Schweingert Árpádné, Jancskár Ildikó - 1:37:49
3. VÁGTATÓ SZONDI - Nagyné Oláh Mária, Zsupányi Adrienn - 1:38:55

Vegyes

1. Tengerszem Optik Running Team - Berec Lajos, Garami Katalin - 1:18:48
2. Molnárkák - Molnár Enikő, Molnár Donát - 1:23:11
3. REDwinner - Viczián Gyöngyi, szirmai Zoltán - 1:28:21

Félmaraton egyéni vasárnap

Férfiak

1. Berecz Lajos - Mezőtúr SE - 1:11:33
2. Deli Gergely - Sashegyi Gepárdok - 1:11:41
3. Kis Áron - VEDAC - 1:13:47

Nők

1. Egrvölgyi Lilla - SZVSE - 1:24:43
2. Brassay Réka - VEDAC - 1:25:48
3. Házi Csilla - Dunaszerdahely - 1:29:44

Félmaraton párban vasárnap

Férfiak

1. Vén kecske is... - Makár László, Kovács István - 1:13:37
2. Tengerszem Optika Running Team - Szabó József, Fehér Márk - 1:18:07
3. András és Tamás -Keresztesi Tamás, Szöllőssy András - 1:34:14

Nők

1. Soproni iron girls - Gosztom Rebeka, Koronika Judit - 1:29:07
2. Bizsutéria - Dér Andrea, Hakszer Erika - 1:30:53
3. MACi lányok - Illyés Boglárka, Sztipanov Alexandra Tijana - 1:32:42

Vegyes

1. Az új tagok - Sebők Klaudia, Hadházi Máté - 1:17:42
2. Bumerang Jucus & Kornél - Eiserle Judit, Forgács Kornél - 1:31:10
3. H-H - Hornyák Zita, Hermann György - 1:31:38

12. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton - 2015. november 14-15.

A vasárnap kellemes időben, félmaratoni versennyel zárult Siófokon. Összességében 5600 nevezőt számláltunk.


A szombati napon tapasztalt szeles időjárás után vasárnap már jóval barátságosabb időjárás uralkodott Siófokon, a 11 órai rajtnál 11 fokot mutatott a hőmérő. Ekkor a maratont három részletben teljesítők, valamint a csak emiatt a versenyszám miatt ideérkezők vágtak neki a félmaratonnak. A rajtkürtöt háromszor is megnyomta a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal képviseletében Mezőfi Józsefné tanácsnok asszony, hiszen három szakaszban indult el a mezőny.

A szombati vonalvezetéstől eltérően ezúttal nem két azonos kört kellett futni, a versenyben résztvevők előbb a város kisebb, az őszi falevelektől különösen hangulatos utcáin, majd a Balatonparton is elhaladtak. A leggyorsabban Varga István ért célba, ideje 1:11:43. Őt - Soós Dániel után - Beda Szabolcs és Csikós Csaba követte, a hölgyeknél Balázs Eliza Adrienn volt a leggyorsabb (1:30:08).

Az összetett versenyben Soós Dániel - aki bő egy hónapja a SPAR Budapest Maraton®-on is diadalmaskodott - megőrizte szombaton összegyűjtött tetemes előnyét, s végül 2 óra 22 perc és 23 másodperces összeredménnyel teljesítette a K&H mozdulj! Balaton maratont. (Összehasonlításképpen, Budapesten egyhuzamban 2:25:18-at futott.) A hölgyek mezőnyében Martinák Anikó zárt az élen, aki az első nap után még 12 másodperces hátrányban volt Szentpéteri Diánával szemben, ám Anikónak sikerült az élre ugrania, míg Diána végül az ötödik helyen végzett.


A három versenyszámot - harmadmaraton, hatodmaraton, félmaraton - párosban is lehetett teljesíteni, a leggyorsabban ez a Kó-Sza Huncut Futópárnak (tehát Kolonics Tamásnak és Szatmári Adriennek) sikerült. Idejük: 2:37:26.

Összességében 5600 nevezőt számlált az esemény, amelynek a siófoki aranyparton fekvő Erzsébet Szálloda és környéke adott otthont. Vasárnap a párizsi terrorcselekmény okán a rajt előtt egy rövid időre elcsendesedett a mezőny, a futók és a szurkolók némán emlékeztek az áldozatokra.


A K&H mozdulj! Balaton maraton összetett végeredménye:

Egyéni:
Férfiak:
1. Soós Dániel (Bp. Honvéd SE) 02:22:23
2. Varga Dániel (Sashegyi Gepárdok) 2:27:02
3. Balázs Levente (Budaörsi Dse) 2:27:14
Nők:
1. Martinák Anikó (Budapest) 3:04:26
2. Zólyomi Kinga (Csömöri Sport Kft.) 3:04:49
3. Kulcsár Éva (Chinoin SC) 3:06:46
Páros:
Férfiak:
1. Dimetrodon Beat Band (ifj. Engelbrecht Zoltán, Papp Bálint) 2:47:10
2. JászTRI-fiúk (Demeter Gábor, Nagy Róbert) 3:00:46
3. Kékfény (dr. Ormai Tamás, Lerner Zalán) 3:05:53
Nők:
1. Sashegyi Gepárdinák (Garai Ágnes Szonja, Balázs Eliza Adrienn) 2:55:50
2. Soproni Irongirls (Gosztom Rebeka, Koronika Judit) 2:56:36
3. 30/15 (Kratochwill Zsófia, Bolyki Andrea) 3:08:50
Vegyes:
1. Kó-Sza Huncut Futópár (Kolonics Tamás, Szatmári Adrienn) 2:37:26
2. Cirkáló Citromcápák (Erdős Judit, Kollár Barna) 2:48:47
3. Bocsi család (Bocskorné Nagy Nikoletta, Filip Krisztián) 3:09:27

13. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton - 2016. november 19-20.

A 13. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton vasárnap 21 km-s versennyel zárult, a két összetett egyéni győztes Németh Gábor és Staicu Simona lett. Siófokon összesen 5557 nevezőt számláltunk.

A szombati nap "dömpingje" után már csak egy versenyszám maradt Siófokon, a félmaratoni táv 11 órakor 12 fokban rajtolt el, az alpolgármester, Hamvas Péter kürtjelére. Ebben a futamban a maratont három részletben teljesítők, valamint a csak emiatt a versenyszám miatt ideérkezők vágtak neki a 21 kilométernek, amelyet a két azonos hosszúságú körön párosban is lehetett teljesíteni.

A futók az első körben csak röviden érintették a Balatonpartot, s jobbára a város hangulatos utcáin haladtak, a második 10,5 kilométer jó része viszont az Aranyparton haladt. A napsütéses, tökéletes, nyárias futóruhát igénylő időben kiváló volt sportolni, s a hangulatot a temérdek szurkolói is emelte.

Az összetett versenyben Németh Gábor megduplázta szombaton gyűjtött előnyét, s végül 2 óra 24 perc és 14 másodperces összeredménnyel teljesítette a K&H mozdulj! Balaton maratont. Varga Dániel állhatott a dobogó második fokára, aki ugyan a mai félmaraton előtt még Csikós Csaba mögött állt, de mivel több mint két perccel jobb 21 km-t futott nála, előrébb lépett. A hölgyek mezőnyében - miként várható volt - Staicu Simona zárt az élen, hatalmas, bő 26 perces különbséggel.

A félmaratoni versenyben leggyorsabban Kis Áron ért célba (1:13:57), a hölgyeknél Laluska Zsuzsanna volt az első (1:21:15). Kiemelendő, hogy a világbajnoki ezüstérmes evezős, Galambos Péter a negyedik legjobb időt futotta (1:16:01). A párosok között az Aszfaltbetyár és Hegyikecske elnevezésű duó, azaz Zsilinszki Péter József és Pintér Sándor győzött 1:22:00-val. Külön érdekesség, hogy utóbbiak tegnap is elérték ugyanezt a sikert, továbbá a szombati egyéni félmaraton győztese, Balázs Levente vasárnap is elindult ugyanezen a távon, s második lett.

A három versenyszámot - harmadmaraton, hatodmaraton, félmaraton -, amely az összetett eredményt adta, párosban is lehetett teljesíteni, a leggyorsabban ez a Duna Aszfalt Tiszakécske párosának (Csernus Csaba és Csikós Csaba) sikerült. Idejük: 2:34:26.

Az összességében 5557 nevezőt számláló esemény eredményhirdetése a siófoki aranyparton fekvő Erzsébet Szállodában vasárnap délután le is zajlott, amely után díjazták a 31. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál és a 31. Wizz Air Budapest Félmaraton korosztályos 1-3. helyezettjeit is. És nem mellékesen A vasárnapi félmaraton rajtja előtt jelképesen átadtuk a SUHANJ! Alapítványnak a jótékonysági BSI nevezési díjak révén idén eddig befolyt 1 100 000 forintos összeget.

A K&H mozdulj! Balaton maraton összetett végeredménye:

Egyéni:
Férfiak:
1. Németh Gábor (ELTE ADSK) 2:24:14 [14 km: 0:48:45; 7 km: 0:22:45; 21 km: 1:12:43]
2. Varga Dániel (Sashegyi Gepárdok) 2:28:33 [14 km: 0:49:55; 7 km: 0:24:11; 21 km: 1:14:27]
3. Csikós Csaba (Tiszakécske VSE) 2:30:04 [14 km: 0:49:19; 7 km: 0:23:58; 21 km: 1:16:46]
Nők:
1. Staicu Simona (Dunakeszi VSE) 2:40:46 [14 km: 0:53:55; 7 km: 0:25:57; 21 km: 1:20:54]
2. Schlauszky Csilla (Hunyadi DSE) 3:07:04 [14 km: 1:00:40; 7 km: 0:30:05; 21 km: 1:36:19]
3. Lengyel-Hegyi Anett (ISSIMO SE) 3:07:13 [14 km: 1:02:00; 7 km: 0:30:33; 21 km: 1:34:39]
Páros:
Férfiak:
1. Duna Aszfalt Tiszakécske (Csernus Csaba, Csikós Csaba) 2:34:26 [14 km: 0:51:20; 7 km: 0:25:11; 21 km: 1:17:54]
2. Radarezred Baka Force (Kolonics Tamás, Honti Attila) 2:35:58 [14 km: 0:51:50; 7 km: 0:25:29; 21 km: 1:18:39]
3. BeerBarátok (Pintér András, Dr. Kincses Gergely) 2:56:28 [14 km: 00:56:47; 7 km: 00:29:20; 21 km: 1:30:20]
Nők:
1. Pinky Angels (Varga Tünde, Szatmári Adrienn) 2:54:48 [14 km: 0:57:17; 7 km: 0:28:45; 21 km: 1:28:45]
2. Ju-Li (Sebők Lilla, Eiserle Judit) 3:03:53 [14 km: 1:00:03; 7 km: 0:30:53; 21 km: 1:32:55]
3. Duna Aszfalt Tiszakécske (Krivik Anikó, Bognár Anna) 3:07:09 [14 km: 1:02:02; 7 km: 0:30:44; 21 km: 1:34:23]
Vegyes:
1. Cirkáló CitromCápák (Erdős Judit, Kollár Barna) 2:50:24 [14 km: 0:56:36; 7 km: 0:27:52; 21 km: 1:25:55]
2. Enduraid (Diószeghy Fruzsina, Kindl Gábor) 2:53:50 [14 km: 0:57:10; 7 km: 0:28:25; 21 km: 1:28:14]
3. SioFUCKn Running (Bartucz Borbála, Markocsán Sándor) 2:58:28 [14 km: 0:59:04; 7 km: 0:29:45; 21 km: 1:29:38]


14. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton - 2017. november 25-26.

Szombat

Ami a 14. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton választható távjainak sokaságát illeti, egyesek szerint felér egy matematikai feladvánnyal. Szerencse, csak ránézésre bonyolult a kínálat, valójában ezen az eseményünkön is ugyanazt tesszük/teszitek, mint máskor, megérkeztek együtt vagyunk, rajthoz álltok, jó kedvűen futtok egy hosszabbat vagy egy rövidebbet, majd boldogan célba értek.

Az esemény szombati napjának képgalériájáért kattints ide!

Siófokon, a hétvége első napján 12(!) olyan távunk is volt, melyen a fenti tevékenységsort gyakorolni lehetett. Reggel kicsivel 8 előtt kezdtetek gyülekezni, hogy aztán a Versenyközpont 8 órás nyitását már rajtszámátvételre készen várjátok. A helyszíni nevezés sok munkát ma nem adott kollégáinknak, ugyanis szezonzáró eseményünk olyan népszerű, hogy a távok többségénél már az előzetes nevezés során elértük a létszámlimitet, vagyis szombaton valamennyi táv maximum létszámmal rajtolt el.

Akik a maratoni távot választották, a K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaratonon egyéni indulóként és párban is 3 féle variánsban teljesíthetik a 42,2 km-s távot: 1 vagy 2 nap alatt lehet megbirkózni a maratoni távval 2 vagy 3 részletben. A mai napot azok az egyéni és páros futók indították útjára, akik 1 vagy 2 nap alatt, de mindenképp 3 szakaszban teljesítik a maratoni távot. A 10 órakor rajtoló mezőnyben velük futottak a félmaratont 2 részletben teljesítő futók is, illetve a harmadmaratonra nevező egyéni indulók is.

A 14 km-s táv egyéni futamát Licsák András nyerte 48:13-as idővel, őt Szerémi Zsolt(58:44) és Buda Tamás(1:01:04) követte a sorban.... idővel! A női mezőny leggyorsabbika Vásárhelyi Éva lett 1:07:01-es időeredménnyel. A 14 km-t párban teljesítő futóduók között a Soós Gergő-Mészáros Viktor kettős volt a leggyorsabb, a fiúk 48:04-es idővel robogtak be a célba. A vegyes párosok versenyében Fenyvesi Márk és Pápai Edit duója bizonyult a legfürgébbnek 1:11:38-as idővel. A nők versengéséből pedig Kurilla Fanni és Peszleg Dominika kettőse került ki legjobbként, a lányok 59:19-es időeredménnyel teljesítették a 14 km-s távot.

A maratont több részletben teljesítő futók számára a délelőtti futam után vagy pihenés következett, vagy a 12.30-as félmaratoni futamban folytatták maratoni útjukat. Azok ugyanis, akik a 3 szakaszt egy nap alatt szerették volna teljesíteni, ma 3-szor is rajthoz álltak. A kicsivel dél után kezdődő 21,1 km-s futamban 2200 egyéni félmaratonista, valamint a párosok indultak, a mezőnyt pedig tovább duzzasztották a szakaszos maratoni futók. A rajt pillanatában időjárás továbbra is zordabb arcát mutatta még, de a rajt után egy órával már nyomokban napsugarakat is észlelhettek a futók helyett az időjárást fürkésző szurkolók. A kevés napsütés ellenére ideális futóidő volt ma Siófokon, a hőmérséklet a reggeli bolondozás után (5 C fokról visszaesett 1 fokra) végül 10 C fok közelében is járt, így panaszra nem volt okunk.

A klasszikus félmaratoni versenyt az egyéni indulók között a kaposvári Nagy Tamás nyerte 1:11:29-es idővel, a dobogó második fokára Halász Ádám állhatott fel 1:13:58-as eredménnyel, a harmadik hely pedig Al-Hajal Sándoré, aki 1:17:57 alatt teljesítette a 21,1 km-s távot Siófok őszi hangulatú utcáin.

A nők félmaratoni versenyében a leggyorsabb Szabó Tünde volt, 1:24:01-es idővel, Machos Emőke kicsivel több mint 5 perccel maradt el mögötte, 1:29-:12-es idővel ért oda a második helyre, a harmadik helyen pedig Túróczi Réka végzett, aki 1:29:34-es időeredménnyel futott be a célba.

A félmaratont párban teljesítő duók leggyorsabbika a Szentpétery Patrik-Pop Krisztián páros lett 1:24:01-es időeredménnyel. Riklik Anett és Ábrahámffy Réka a női futóduók győzteseként 1:43:09 alatt teljesítették a 21,1 km-s távot, a vegyes párosok versenyét pedig Prokoppné Teveli Petra és Tamás Botond László kettőse nyerte.

A mai nap zárófutama 16 órakor kezdődött. A 7 km-s távon az egyéni futók mellett a maratont és a félmaratont szakaszokban teljesítő indulók is rajthoz álltak újfent. A nap zárófutama stílusosan már az esti Siófokon ért véget, az utolsó futó már 17.30 után ért célba. A hatodmaratoni távot Kocsis János teljesítette elsőként 26:47-es idővel, őt Lajtos Márton (27:55) és Soproni Tamás(28:14) követte a célban. A nők egyéni futamában Frierné Kovács Dóra remekelt 00:26:46-os idővel, Hegyi Brigitta 27:37-es eredménnyel lett a második, Makainé Szabó Csilla pedig 31:12 alatt ért célba harmadikként.

Vasárnap

Nagy széllel, de napsütésben zajlott a K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton második napja. Hatezren zártátok Siófokon az utcai futószezont.

Szezonzáró eseményünk második napján bár futamból csak egy volt, futóból annál több. Az esemény két napján összesen 6000 futó állt rajthoz, 600-an választották valamelyik szakaszos maratoni távot, 3400-an pedig a klasszikus félmaratont.

A vasárnapi képgalériáért kattints ide!

A vasárnapi mezőnyben szép számmal voltak azok, akik ma tették fel a pontot az i-re, vagyis a tegnap megkezdett szakaszos maratonjukat fejezték be egy félmaratonnal, de sokan érkeztek azzal a céllal is, hogy ott legyenek az év utolsó BSI-félmaratonján.

A nagy szél igencsak megnehezítette a vasárnap 11-kor elrajtoló mezőny dolgát, az útvonal azon szakaszán, amely közvetlenül a Balaton partján haladt a kilométerek mellett a télies időjárással is meg kellett küzdenie a futóknak.

Sem a szél, sem a tél nem zavarta Tarnai Lászlót, aki 1:11:54-es idővel nyerte a mai futamot. Őt Kedves Roland(1:13:45) és Balázs Levente (1:13:55) követte a célban.

A nők versenyében Molnár Barbara Katalin szerezte meg az első helyet 1:23:52-es idővel, Posztós Kitti 1:26:10-es eredménnyel a második helyen, Tiricz Irén pedig 1:27:14-es időeredménnyel a harmadik helyen futott be a célba.

A félmaratoni futammal a kétnapos szakaszos maratont teljesítők versenye is eldőlt.

A maratoni távot 2 nap alatt 3 szakaszban teljesítő futók versenyében Schwartz-Nagy Attila (2:39:06), Kuti András (2:39:18) és Galambos Péter(2:41:36) remekeltek.

A maratont 2 félmaratonnal teljesítők abszolút győztese a férfiak versenyében Peyer Zoltán(2:58:50) lett, a nők leggyorsabbika pedig Kovács Ibolya (3:19:57).

A verseny után a legjobbakat az esemény bázisaként szolgáló Balaton Hotelben díjaztuk. Hagyományosan ezen az eseményen ismerjük el a SPAR Budapest Maraton és a Wizz Air Budapest Félmaraton korosztályos legjobbjait is!

Az eredménylistákat itt találod!

Szombati képgaléria. Vasárnapi képgaléria.

A díjátadó képgalériája.

Nézd meg az eseményről készült rövidfilmet:

15. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton - 2018. november 24-25.

Szombat

Siófoki szezonzáró eseményünk idején az utóbbi években rendre zordabb arcát mutatja a Balaton-parti táj. Ma sem volt kérdés, fel kell-e öltözni a futamok idejére. Reggel mindössze 5 rubrikát csúszott fel a hőmérő higanyszála, nappal sem volt melegebb 8 foknál, a plusz 3 Celsius-fokért kisebb esővel egyenlített ki az időjárás, estére pedig visszatértünk a kiindulóponthoz. Bár ezek a hőmérsékletértékek a legtöbb futó számára ideálisak, a magas páratartalom azért nehezítette az egyéni csúcsok felállítását.

A szombati képgalériáért kattints ide!

Siófok sík jellege miatt hagyományosan sokan futnak velünk olyanok, akik erre az eseményre robbantják a bomba formát, és egyéni csúcs felállítási szándékkal állnak rajthoz az esemény választott távján. A választékban most sem volt hiány. Egy normál kézfejjel bíró embernek nincs elegendő ujja ahhoz, hogy számba vegye, hány féle távon lehet a K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaratonon rajzhoz állni. Idén 11 táv közül lehetett választani. Voltak olyan távok, amelyeket szombaton és vasárnap is útjára indítottunk, ilyen pl. a klasszikus félmaratoni verseny, valamint a páros félmaratoni szám, illetve olyan betétszámokat is rendeztünk, amelyek kétnapos részvételt kívánnak. A szakaszos maratoni táv 3 részletét (és ugyanezt párban) például az egynapos verzió mellett szombat-vasárnapi futamokkal is lehet teljesíteni.

A szombat hagyományosan egyfelől a rövidebb távoké, másrészt az egynapos szakaszos maratoni versenyszámé, valamint a népes(ebb) félmaratoni futamé.

10 órakor indítottuk a mai versenyprogramot, remélve, hogy talán a nap is felkel addigra, de nem jártunk sikerrel. Siófok utcáit az égbolt novemberi szürkesége szegélyezte egész nap. Vagyis a 10 órás harmadmaratoni mezőny napsütés nélkül, de azért vidáman vágott neki a 14 km-s távnak. A mezőnyben futottak páros váltócsapatok is, valamint a szakaszos maratoni és félmaratoni távok résztvevői is ezzel a futammal indították a napot.12.30-kor indult útnak a legnépesebb szombati mezőny, a mai nap egyik olyan futama, amelyen díjaztuk is a legjobbakat. A szombati félmaratoni szám mindig népszerű futóink körében. Első félmaratonisták, egyénicsúcs-várományosok és élménygyűjtők egyaránt rajthoz állnak a 21 km-s távon, hogy Siófok csendes és kihaltnak tűnő utcáit megtöltsék 2-3 órára élettel. A szombati félmaratonra 2200 nevező jelentkezését fogadtuk el. A futam leggyorsabbjai:

Férfiak:
1. Galamb Csaba 1:11:33
2. Fonyó Sándor 1:12:20
3. Jakab András 1:13:39

Nők:

1. Tiricz Irén 1:22:17
2. Aradi Bernadett 1:26:49
3. Poór Adrienn 1:32:11

A délutánt 16 órakor a hatodmaratoni táv zárta, melyen az egyéni indulók mellett a szakaszos maratont egy nap alatt teljesítő futók már harmadjára álltak rajthoz, illetve velük futottak a félmaratont két részletben teljesítők és a kétnapos (szakaszos) maratoni futók is. A 16 órakor rajtoló mezőny vége már sötétedés után, 17.15 körül ért célba a siófoki Petőfi sétányon felállított rajt-/célhelyszínen.

Az esemény minden távján éremmel és ajándékcsomaggal vártuk a célba érkező futókat. Szerencsére ma reggelre futókövető alkalmazásunk gyermekbetegsége is elmúlt, így a szurkolók online is követhették kedvenc futójuk útját.18.30-ra kifejezetten futóknak szóló előadást hirdettünk. A Balaton Hotel konferenciatermében Fülöp Tibor, a Life Like Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ szakembere beszél arról, hogy a teljesítménydiagnosztika szemszögéből nézve hogyan lehet jobb futóvá válni. Azt követően pedig útjára indul a fergeteg' hangulat és a B.U.L.I.

A részletes eredmények, illetve a szakaszos futamok mai részeredményei idekattintva érhetők el!


Vasárnap

Vasárnap is megtöltöttük Siófok utcáit futással. Véget ért a 15. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton. Soha nem futottatok még ennyien velünk a két nap alatt. 6216 nevező szavazott arra, hogy velünk zárja a szezont.

A szombati nap összefoglalóját itt olvashatod!

Az esemény második napján egyetlen futamot rendeztünk, de több versenyszám is érintett volt. A vasárnapi klasszikus félmaratoni táv egyéni nevezőiből álló mezőny kiegészült a kétnapos, szakaszos maratoni betétszámok résztvevőivel, ők ugyanis mindannyian ezzel a futammal zárták 42 kilométeres vállalásukat. Szintén a 11 órakor rajtoló mezőnnyel indultak útnak a félmaratont párosban teljesítő duók is.Az időjárás ugyanazt az arcát mutatta, mint tegnap: kicsit zordan, hűvös novemberi hőmérséklettel(7-8 Celsius fok) és némi esővel várta a szezonvégét futással ünneplő félmaratonfutókat.

Bár a két félmaratoni táv közül a mait választottátok kevesebben, a még így is népes mezőny mégis 3 szakaszban rajtolt el, ezzel biztosítva azt, hogy a siófoki utcákon kijelölt útvonalon kényelmesen elférjen, és választott tempójában tudjon haladni minden induló. A leggyorsabbakra mindössze 1 óra 15 percet kellett várni. A három részre osztott rajt-/célegyenes közepén Kis Áron haladt át első egyéni indulóként. A nők között Posztós Kitti volt a leggyorsabb. A 21 kilométert ma is két azonos hosszúságú siófoki kör megtételével lehetett teljesíteni, az első körre meghatározott szintidő 1 óra 35 perc volt. Negyed három környékén végül az utolsóként érkező futó is átlépte a Petőfi sétányon kialakított célvonalat.

A félmaratoni táv mai leggyorsabbjai:

Férfiak:
1. Kis Áron 1:13:16
2. Khoór Bence 1:13:54
3. Deák Zsombor 1:15:11

Nők:
1. Posztós Kitti 1:24:03
2. Kovács Zita 1:26:17
3. Kóbor Andrea 1:27:10A páros félmaratoni duók között a leggyorsabb férfipár a Knorr-Bremse Ikrek fantázianevű páros lett Ladila Robin és Ripcó Ákos részvételével, a női párosok legjobbjai a Fittbike GirlsRunnaHaveFun (Sütő Zsófia,Szabó Tünde), a vegyes párosok között pedig Leó és Réka (ifj. Bojtor László Tivadar és Mihály Réka) értek először célba.
A páros félmaraton részletes eredményei idekattintva érhetők el.

A vasárnapi félmaratonnal három szakaszos maratoni táv is lezárult, mindhárom díjazott távja az eseménynek. A 2 nap alatt 3 szakaszban lefutható maratoni betétszámot a férfiak versenyében Fehér Márk, a nők között pedig Sebestyén Tímea nyerte. A 2 nap alatt 2 részletben elgondolt maratoni távon (2xfélmaraton) pedig Beda Szabolcs és Bor Katalin Diána voltak a leggyorsabbak.
A szakaszos maratoni távok részletes egyéni eredményei idekattintva böngészhetők, a párosok eredményeiről pedig itt található a részletes lista.

Ahogy az lenni szokott, idén is a vasárnapi futam után tartottuk a Wizz Air Budapest Félmaraton és a SPAR Budapest Maraton korosztályos díjátadóit. A Balaton Hotel konferenciaterme szerencsére ezúttal is csordultig telt ünnepelt és egymást örömmel ünneplő futóval.

A 2018. évi futószezont ezennel lezártnak tekintjük - azzal a kiegészítéssel, hogy a jövő hétvégén azért még megfuttatják a Mikulásokat egy kicsit Budapest belvárosban. Légy ott, és hajrá a téli alapozó edzésekhez.

NÉVADÓ FŐSZPONZOR
VÉDNÖK
TÁMOGATÓ
EMMI logó TÁRSSZPONZOR
PARTNER

fb share